Keskustelut Puukauppa Puun hinta nyt

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 237)
  • Puun hinta nyt

    Minkälaisia aloja tai kokoisia aloja pitää kellistää että 80eur rikkuu? Täälä varmaan on kokemusta riittävästi tämänkin vuoden, kevään, kesän osalta.

  • Hämis

    Puuki, pahoittelut hieman epäselvästä artikuloinnistani.

    Kuiduksi ne hakattiin mitä oli pakko, mutta ei yhtään ”ylimääräistä”. Eli otettiin talteen tukki mahdollisimman tarkkaan.

    Hämis

    5 h moton sammumisesta oli mittamatriisit ja kaikki taulukot ja listat sähköpostista. Kysymys kokeneemmille, paljastaako mittamatriisin katkontataulukot tehokkaasta katkonnasta mitään ?  Ja tuo 15 cm kuusen latva näyttelee melkoista osaa listoilla, että kaiketi hyvä että se oli sopimuksessa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Paljastavat katkontataulukot ainakin sen, onko eri mittoja ollut miten laajasti käytössä. Lisäksi sen, mikä oli yhteenlaskettu tukkiosuus kaikkiaan hakatusta puutavarasta puulajeittain. Jos tuo osuus jää kovin alas järeässä puustossa, siihen pitää olla jokin selitys.

    Hämis

    Kyllä näin.

    Ajattelin vain , että on joku mutu- nyt näyttää tehokkaalta.

    Jos vaikka näin :

    Kut 521 kpl keskip. 38,4 dm, ( 15 Latva 32 %)

    Mittakuusitukki 1232 kpl 44,6 dm( 15 latva 13%)

    Kaikki mitat 37-61 + 38

     

     

    Metsuri motokuski

    Tuohon AJ:n kommenttini sen verran että katkotut pituudet eivät kerro oikeastaan mitään katkonnan oikeellisuudesta. Tuohan on sitä mhy:n liturgiaa. Katkonnan oikeellisuudesta ei kerro mikään muu kuin kuinka hyvin on päästy minimipituuksiin kustakin tavaralajista. Jos on paljon katkottu tukkia liian paksulla latvaläpimitalla niin jostain se kertoo.  Joko siitä että metsä on ollut huonolaatuista tai sitten katkonta mittoja on ollut rajallisesti.  Se että onko kaikkia mittoja käytetty ei kerro mitään. Yleensäkin katkonnan oikeellisuutta on vaikea todeta pelkän prd tiedoston perusteella. Parasta on että lähdetään sinne aukkoon kävelemään metri mitan kanssa ja tutkitaan niitä kasoja. Kuitenkin on hyvä osata katkonnan perusteet ja teollisuuden puutavaran laatuvaatimukset ennen kuin suunsa leimikolla avaa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jossain aiemmassa keskustelussa tuli sellainen fiilis, että joidenkin mielestä katkontalistoista näkee kaiken tarpeellisen eli jos sen saa kätöseensä niin pitäisi olla tyytyväinen. Ei sieltä tietenkään näe laatuvikoja. Metsänomistajan kannalta huono katkonta voi syntyä jos on paljon vikoja tai jos ostajan mitat eivät sovi kyseiseen leimikkoon hyvin. Jälkimmäisen vaihtoehdon riskiä voi pienentää kilpailuttamalla jos mhy:llä on ajantasainen ja riittävä katkonta-aineisto tarjouskilpailussa mukana olevista ostajista. Mitä useampi myyjä tekee valtakirjakauppaa, sitä paremmat aineisto mhy saa käyttöönsä.

    Puuki

    Hyvä jos/kun on lyhyitä mittoja mukana . Mutta otetaanko niitä myös latvasta (?).  Yleensä ei oteta.  Jos tarvitaan paljon pitkää tukkia, niin useimmiten    max  tukkisaanto jää toteutumatta.

    Eräs  ”jippo” joillakin ostajilla on, että hinnoitellaan pienen kuvion tukit ja kapulat parhaiten ja sitten isomman kuvion puut vähän heikommin, jos  mahdollista leimikon kuvioiden koostumuksen tms. eron suhteen. Voi toki sattua vahingossakin. Jos myyjä erehtyy haluamaan jk:n hakkuun eikä yläharvennusta voi kantohintaero olla huomattava.  Todellisuudessa puustoiltaan samanlaisilla kuvioilla ei eroa juuri ole korjuuvaikeudessa eikä korjuun yksikköhinnoissa.  (Koska yläharvennus ei tarkoita vain valtapuiden hakkuuta).

    Myhistyksen kaupoista kerron yhden esimerkin (jonka olen ennenkin kertonut eikä voi yleistää kuten ei muitakaan yksittäistapauksia) : Myhistyksen toteuttamassa eräässä isohkossa päätehakkuussa tuli tukkikaupoilla myyjälle persnettoa n. 7 x 450 €, kun ei kilpailutettu eri ostajia.  Kilpailuttaa kannattaisi aina.

    Hämis

    Tuo yllä oleva mittaesimerkki ei ollut huonoa tai hyvää kuvitelmaa vaan toteutunutta. Hiljattain, omalla kokemuksellani olen tyytyväinen. Mielestäni ainakaan merkittävästi ei voi parantaa. Mene ja tiedä..

    Jätkä

    Kyllä kai se harvoin onnistuu niin, että jos latvatukin minimi on 15 cm , mutta niitä tehdään vaikkapa vain yhtä pituutta, että katkaisu aina onnistuu minimiläpimitasta.

    Normaalista – oikeasta tukkimetsästä on useinkin perusteltua pätkäistä tyvipölkky lyhyeksi. Ihan vain laadun vuoksi. Samasta syystä yleensä seuraava tukki (kuivaoksainen hirsipuu) pitkäksi, Lopusta kaksi tukkia, joista latvatukki pitkäksi, jos luoja suo, koska se on terveoksainen.

    Virhe rungossa voi olla syy, jonka perusteella matkalla tulee ohjelmaan korjauksia, mutta ammattitaitoinen Mopokuski ne kyllä näkee, jos on hereillä.

    Metsuri motokuski

    AJ: Jälkimmäisen vaihtoehdon riskiä voi pienentää kilpailuttamalla jos mhy:llä on ajantasainen ja riittävä katkonta-aineisto tarjouskilpailussa mukana olevista ostajista. Mitä useampi myyjä tekee valtakirjakauppaa, sitä paremmat aineisto mhy saa käyttöönsä.

    Ensimmäinen lause ei pidä paikkansa. Toinen kyllä. Mhy katkonta-aineisto tulee vain omista valtakirjakaupoista. Sehän ei tarkoita sitä että se olisi paras katkontamatriisi juuri siinä leimikossa. Olen nähnyt satoja kauppakirjoja ja katkontamatriisit vaihtelevat hyvinkin paljon saman toimijan kaupoissa. Yleensä on niin että mitä enemmän sitä perämetsää on hallinnassa niin sitä suurempi neuvotteluvaraa.

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 237)