Keskustelut Puukauppa Puun hinta

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 204)
  • Puun hinta

    Jos käytetään prosin mittana 7 cm ja tukin 14 cm … siinä on nelinkertainen tilavuusero … jos myyn kuution propsia niin voisin saada siitä vaikka pyöreästi 15€ kuutio … ja vastaavasti tukista 60€ kuutio … nyt nää firmat haluaa ostaa juuri alle tukkimittaista metsää …  jos myyn molempia 1000 m3 niin toisesta kaupasta saan 15000 ja toisesta 60000 … ? Vai laskinko oikein … ??

  • Tolopainen Tolopainen

    Muistaakseni myhistyksen kautta katkontaa ei valvonut kukaan. Toimimaton henkilö vain kysäisi ohimennen, että valvotko hakkuun itse. Se myhistyksen henkilö saattaa kerran käydä työmaalla mutta ei varsinaisesti voi valvoa jokaisen puun katkontaa. Miksi AJ puhut sellaisesta, jota ei käytännössä voi tehdä kattavasti. Motokuski on ainut henkilö, joka valvoo katkontaa.

    Puuki

    Silläkö se tilanne paranee, kun tukin ja kuitupuun hintasuhdetta muutetaan kuten juuri nytkin on tehty ?  Runkopuusta saatavan tukin keskihintaa lasketaan (mittamuutoksella ) ja samalla kuitupuun hintaa lasketaan myös ; enemmän ja isompikokoista kuitupuuta entisellä ostohinnalla . Hintasuhde muuttui.

    Tukkipuun kasvatus vaatii pidemman ajan ja lopputuote on sitä arvokkaampaa mitä parempilaatuista (ja suurempikokoista tukkipuu on) .  Sahojen huono kannattavuus on usein näennäistä. On tehty isoja investointeja jotka vähennetään tietysti tuloksesta ennen  verotettavan tuloksen julkaisua ja  huonoltahan se paperilla  näyttää.  Isot sellupuun käyttäjät tosin voi vaikuttaa  piensahojen kannattavuuteen aika paljon maksamalla hakepuusta huonoa hintaa.

    Kannustimet kasvattaa hyvälaatuista sahapuuta pääosin puuttuu kokonaan.  Lajitteluakaan ei ehkä tehdä tarpeeksi ; se alkaa jo kannolla ennen kaatosahausta.     Siksi kuluttajatkin saa ostaakseen yleensä melko huonoa sahatavaraa kaupoista .

    Huonoon puun kantohintaan voi vaikuttaa esim. siten, että ei kasvata enää ilmaista tai negatiivisella katteella kuitupuuta.  Ensiharvennuksen kannattamattomuutta perustellaan usein sillä, että myöhemmin saadaan parempi kantohinta tukkipuun lisääntyneella kasvulla ja niiden myynnillä. Niinhän se onkin mutta jos tukin hintaa aletaanentisestään laskea siltä kuitupuun kasvatukseltakin putoaa pohja pois.

    Jätkä

    Tollo:”Minun rahatilanteeseen metsänmyynnillä ei ole vaikutusta, suuntaan eikä toiseen. Eli kyse on enemmän hiilinielujen laajentamisesta ja metsänhoidosta.”

    Tuo pitää varmasti paikkansa. Tollo saa viikkorahaa muutaman euron viikossa leskivaimoltaan, eikä puunmyyntitulot sellaisenaan siirry leskivaimolta Tollolle. Henkilökohtaisesti hän ei ole koskaan myynyt kalikkaakaan – eikä myy, koska se puusto pitää omistaa, jota myy.

    mehtäsika

    Kiertäkää kaukaa MHY palvelut, jos meinaatte saada puusta edes jonkunlaisen tilin, eräälle tutulle oli tullut vielä lasku perästä vaikka palsta oli kahtapuolta tietä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Puuki: tuo on totta, että mittavaatimuksia muuttamalla halpuutetaan tukkia. Myyjälle jää vähemmän käteen. Ostajan pitäisikin nostaa kuidun hintaa, jotta hintasuhde korjaantuisi. Hinta saattaa muuttuakin kun kuidun kysyntä kasvaa uusien tehtaiden myötä.

    Tolopainen: tuokin on totta, että ei katkontaa voida valvoa kattavasti, mutta joitakin keinoja on. Ennen puukauppaa sitä voidaan tutkia mhy:n katkonta-aineistoista ja yrittää sieltä haarukoida paras ostaja ko. leimikolle. Hakkuun käynnissä ollessa maastossa ennen lähikuljetusta voidaan katsoa yksittäisten runkojen katkontaa pistokokein. Lisäksi motolistoista voidaan katsoa jälkikäteen eri tukkimittojen käyttöä, mutta jälkiviisaus on näistä se huonoin tapa.

    Reima Ranta

    Puun hinta määräytyy markkinoilla ja niin pitää tietysti ollakin. Ei kai kritiikki siihen yleensä kohdistukaan vaan markkinoiden toimimattomuuteen.

    Ongelmia on siinä, että markkinat eivät ole toimivat ja siihen pitäisi puuttua. Kun kauppatapa on toimiva, kilpailu toimii, eikä siihen tarvita mitään välikäsiä. Osille haluava välikäsi ei tietenkään haluakaan tehdä itseään tarpeettomaksi. Kuka nyt omaa oksaansa sahaisi.

    Katkonnan valvonta on enemmän uskon asia. Ratkaisevia katkaisuohjelma ja kuljettaja. Edes se tulisi olla nykyisessä  pystykaupassa pakollista, että jokaisen kapulan mitat mitä on katkottu, myyjä saa mittaustodistuksen mukana hyväksyttäväkseen.

     

    Jätkä

    Kaikki muu on huuhaata, paitsi menetelmä, josta tukkikokoisesta ja – kelpoisesta  puusta maksetaan tukin hinta, tehtiin siitä sitten vaikka hukkapätkiä.

    Nykyisellä hakkuukonekalustolla sen tekeminen ei ole mikään ongelma, eikä tarvitsisi mitään muuta kuin hieman ohjelmia muuttaa ja kuskit kouluttaa tukin apteeraamiseen. Kestänee 3 – 5 vuotta.

    Uusmetsäläinen

    Vähän samanlaisia ovat omat kokemukseni tuosta MHY:n katkonnan valvonnasta kuin Tolopaisella.  Ei siitä valtakirjakaupoissa ole hirveästi ollut asiakkaalle näkyvää lisäarvoa. Jos MHY:n metsäasiantuntija laskee jälkikäteen tukkiprosentteja ja toteaa, että olisivathan ne voineet olla vähän parempia. Sitäkö se paljon  markkinoitu valvonta on?

     

    Uusmetsäläinen

    Kovin lyhyeksi näyttää taas jäävän puun hinnan hintapiikki: noin vuoden huippusuhdanne. Kummallisen lyhytkestoisia nuo hintapiikit ovat olleet viime vuosikymmeninä.

    Minkälaiset ovat arviot tulevasta hintakehityksestä? Pudotaanko taas 5-10 vuodeksi 15-20 prosenttia matalammalle tasolle?

    Kyllä tuo puun hinta ja sen noinkin suuri vaihtelu vaikuttaa kuitenkin oleellisesti metsätilatalouden kannattavuuteen, jos ja kun sitä puuta pitää myydä useammin kuin kerran kymmenessä vuodessa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Eiköhän katkonnan valvonnan merkitys ole siinä, että kun tiedetään sen olemassaolo, niin tilaisuus ei tee niin helposti varasta. Sekin on selvää, että epätarkoituksenmukainen katkonta ei ole kenenkään etu. Systeemiä pitäisi siis kehittää siihen suuntaan, että valvontaa tarvittaisiin mahdollisimman vähän.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 204)