Keskustelut Puukauppa Puun hinta

  • Tämä aihe sisältää 204 vastausta, 34 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 4 vuotta, sitten Panu toimesta.
Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 204)
  • Puun hinta

    Jos käytetään prosin mittana 7 cm ja tukin 14 cm … siinä on nelinkertainen tilavuusero … jos myyn kuution propsia niin voisin saada siitä vaikka pyöreästi 15€ kuutio … ja vastaavasti tukista 60€ kuutio … nyt nää firmat haluaa ostaa juuri alle tukkimittaista metsää …  jos myyn molempia 1000 m3 niin toisesta kaupasta saan 15000 ja toisesta 60000 … ? Vai laskinko oikein … ??

  • jees h-valta

    Puuki, kerroppa yksikin esimerkki missä kohtaa meidän myyjien ”puolien pitäminen” olisi puun hintaan vaikuttanut? Minusta puun hinta määräytyy maailmanmarkkinoilla jalosteiden hinnassa ja kyllä me saamme aika tarkkaan vuodesta toiseen sen tietyn korvauksen. Hetkittäisiä piikkejä saadaan kun kysyntä paranee ja yllättää jalostavan teollisuuden. Silloin pitää saada nopeasti ostettua puuta ja silloin tyrkätään hintaa lisää jopa sen euron kasvatuspalkkion yli. Joka sitten taantumassa otetaan kyllä yhtä tehokkaasti pois. Ja joka vaivautuu kuidun hintaa miettimään ja siitä saatavaa jalostushyötyä euroina pitäisi ymmärtää ettemme ole onnistuneet emmekä onnistu horjuuttamaan euron palkkiotamme.

    jees h-valta

    Syytän jopa maaseudun autioitumisesta näitä samoja tukin kasvattajia. Kun on menty aikaa jolloin juuri ja juuri on hengissä pysytty paria lehmänkantturaa pitämällä niin niitä takametsiä on sitten pihdattu ja pihdattu ja sillä kasvattelulla onkin sitten saatu nuori väki pakenemaan kaupunkeihin säällisiin asumisoloihin kun maaseutukoti räjähti pikkuhiljaa omaan mahdottomuuteensa. Peri kepulaisluterilaisella nuukajussilinjalla saatiin paljon tuhoa aikaan. Nyt ne savut kylmenee siellä aivan omaan tahtiinsa ja se nuukajussikaan ei saanut euron euroa mukaansa kun kaavusta oli unohtunut taskut. Leski sentään pääsee pienen MYELinsä varassa kylille vielä kotvaksi lämpimään asustamaan.

    Puuki

    Hintatason saa selville esim. seuraamalla sitä maailmanmarkkinahintaa, joka ei juuri koskaan ole samalla tasolla  kuin kotimaan hintataso.   Puolien pitäminen voi tarkoittaa erilaisia asioita tilanteesta riippuen.   Kun ei myy jos hinta ei miellytä, sekin on yhdenlaista puoliensa pitämistä.   Samoin esim. hakkuiden valvominen, jotta tukkipuuta ei menisi turhaan kuitupuukasaan. Kaupan tekeminen tahon kanssa, joka ostaa myös lyhyitä tukkimittoja ja/tai pikkutukkia sille sopivista leimikoista on myös puolien pitämistä.  Kauppasopimukseen tehdyt lisäykset mm. jätettävästä puustosta, hakkuutavasta, maksuaikataulusta, puiden omistusoikeuden siirtymisestä jne. on puolien pitämistä.  Edelliset on vaikuttaneet puun hintaan, toisinaan suht. paljonkin.

    Yleinen edunvalvonta tosin on aivan liian vaatimattomalla, käytännössä melkein olemattomalla  tasolla verrattuna moneen muuhun alaan .   Pitkään jatkunut ylituotantotilanne vaikuttaa eniten puusta saatavaan huonoon hintaan mutta ei se sitä tarkoita, että  mittää ei kannata tehdä koska isot firmat määrää kuitenkin.  Sitä jotkut tietysti toivoo, jotta kukaan ei sano vastaan tai tee mitään alkutuottajan aseman parantamisen suhteen mutta se ei palvele pitkityksessä edes niitä jotka siitä eniten ovat hyötyneet ja hyötyvät tällä hetkellä.  Metsän kasvatus on pitkäjänteistä hommaa eikä lyhytaikainen  ”ryöstöhinnoittelu” tms. vastaava toiminta, jota aina joskus ilmenee tuo pidemmän päälle parasta lopputulosta.

    Puuki

    Takametsiä ei useimmiten ole pihdattu . Yhteen aikaan oli yleistä, että maanviljelijä sanoi harjoittavansa maataloutta niin kauan kuin metsiä riittää. Ja se näkyi niissä takametissäkin .

     

    Tolopainen

    Mitä ihmeen edunvalvontaa voisi olla yksityisen omaisuuden myynnissä, metsää omistaja myy aina omalla päätöksellään ostajan kanssa sovittuun hintaan. Meillä on vielä markkinatalous, jossa kartellit ovat hyväksyttyjä vain työvoiman myynnissä.

    Puuki

    Edunvalvonta voisi olla parhaimmillaan esim . niiden kartellisäännösten noudattamisen valvomistakin.  Ne koskee tai ainakin pitäis koskea kaikkia osapuolia.     Ei kait se Tolopainenkaan myy puuta vain kaupantekemisen ilosta.    Voi sitä tietysti niinkin tehdä, kukaan ei estä sitä, korkeintaan jos on holhouksessa voi tulla jotain sanomista.   Kerran oli torilla rukkasten myyjänä heppu, joka myi niitä halvemmalla kuin oli juuri ostanut läheisestä kaupasta, vain jotta sai myyntitapahtumia aikaan.  Kukin tavallaan.   Vapaa markkinatalous toimii,  ainakin osittain.

    sitolkka

    Kyllä se on niin, että vaikka olisi millanen marmoripalatsi korvessa niin siellä ei nuori ihminen pysy.  Ei näytä kummempia olisuhteita olevan niilläkään jotka ei ole takametsiään säästelly. Oisko menny rahat uuen lypsykoneen ostoon. Uuteen traktoriin harvalla on enää metsää. Liikkuvat jo sellaisissa hinnoissa.

    Tolopainen

    Minun rahatilanteeseen metsänmyynnillä ei ole vaikutusta, suuntaan eikä toiseen. Eli kyse on enemmän hiilinielujen laajentamisesta ja metsänhoidosta.

    Tolopainen

    Miten puunkatkontaa voidaan käsitellä oikeudessa, kun ei ole mitään mihin sitä verrataan. Jokainen puukauppa voidaan viedä oikeuden käsiteltäväksi, jos on kaksi tyhmää osapuolta, jotka haluavat rikastuttaa lakimiehiä. Tavallisissa puukaupoissa on kyse niin pienistä rahoista, että oikeudenkäynnit ei kannata, lisäksi mitassa on 4% pelivara.

    A.Jalkanen

    Tietämättömältä etämetsänomistajalta pystytään viemään iso osuus tukista kuituun, ellei ole mhy valvomassa hakkuuta. Tämä ei liene kuitenkaan yleistä. Mielestäni suurin ongelma on kuitenkin otsikon mukainen eli juurikin puun hinta ja siinä nimen omaan hintasuhteet. Yhtiöt tekevät kuidulla suuria voittoja ja tukilla pieniä voittoja. Kantohintojen pitäisi noudattaa paremmin tätä. Samalla paranisi sahauksen kannattavuus  ja tukin käyttö hiilivarastoiksi lisääntyisi.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 204)