Keskustelut Puukauppa Puun hinta 2022

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 193)
  • Puun hinta 2022

    Aikas erikoista että kaikki muut hinnat ruuat, sähköt, löpöt palkkoja myörensi nousee ja raakapuun hinta vain laskee?

  • Puuki

    Joulukuusia voidaan jälkikäyttää(kierrättää) kuulemma tarjoamalla hevosille kuivia kokopuurankoja herkkuruokana. En ollut ennen kuullut enkä uskoa mutta tosissaan joku astuntija puhui siitä ;  ”Hevonen syö tallin seiniä , kun ei sillä ole heiniä…”

    Tokmaniila oli jo kk sitten myynnissä muovisankoon istutettuja kuusia. Siinä uusi innovaatio kuusikauppaan ken kehtaa värkätä puiden ja multien yms. kanssa.

    itse myyn kuuset (jos myyn)  tienvarresta pystyyn itse tarvitsijioiden  hakemana.  Tukkuostajalle mieluummin isompi erä kerralla.

    Kiintohintahan on kuusilla hyvä, n.5 l x 200 x 10 = 10 000 .

    Visakallo

    Näinhän se on Puuki, – ja kaiken lisäksi alle 10 vuoden kiertoajalla. Enpä olisi joulukuusihommaa tehnyt neljällä vuosikymmenellä, jos se ei olisi ollut mielekästä. Tätä ei vain auta kertoa Tolopaiselle!

    Tolopainen

    Saattaapi tulla tarpeeseen nekin eurot. Velkasille talouksille on tulossa tiukat ajat. Talouden näkymät heikkenee niin pitkälle kuin silmä siintää. Sahojen kannattais alkaa pitämän seisokkeja jo tammikuussa. Kysyntä kuitenkin sakkaa, kun asuntorakentaminen pysähtyy. Markkinat korjaa ylikuumenemisen.

    Visakallo

    Näinhän se on Tolopainen. Juuri sen takia tässä on sitä rahaa tehty monella eri tavalla, jotta on lamapuskuria ja investointivaraa riittävästi. Tämän on jo kolmas kerta, kun Suomen talous sukeltaa kolmenkymmenen vuoden sisällä.

    Apli

    Korjausrakentamista riittää tässä maassa ja samoin muuallakin, työllisyys on kohta tapissa, seuraavat töihin tulevat ikäluokat on yhä pienempiä, palkatkin nousee pikku hiljaa.. Eipä ole hätää, puun hintakin saisi nousta mutta vaikeaa on sen suhteen!

    R.Ranta

    Mitä kuitupuun reaalikantohinnoille on tapahtunut, kun hintasuositussopimukset lopetettiin?

    Jos puuta tulee markkinoille vuosittain suunnilleen vakiomäärä, niin mitä siitä seuraa, jos ostajia on yksi, kaksi tai kolme jne.  Metsiä kuulemma pitäisi hoitaa ajallaan, joka tarkoittaisi n. tasaista vuosittaista puuvirtaa.

    Yksi ostaja tietysti tarkoittaisi täydellistä ostajan markkinaa. Ostaja määräisi hinnan, kun muita osajia ei olisi.

    Entä jos ostajia olisi kaksi ja kumpikin saisi vakio puuvirrasta  joka tapauksessa suunnilleen tarvitsemansa määrän.

    Kolmen ostajan suhteen vähän sama tilanne.

    Meillä on kolme kuitupuun ostajaa. Yksi näennäisesti metsänomistajien ja kaksi muuta. Kartelli osoitti hyvin selkeästi, että vain näennäisesti metsänomistajien. Kummallista – kartelli ei aiheuttanut pienintäkään jälkipyykkiä Metsäliitossakaan. Olisiko rengin ja isännän roolit sekoittuneet?

    Jos tämä ns. metsänomistajien hallinnoima jakaisi kulloisenkin vuotuisen ylijäämän myytyjen puumäärien tuottaman ylijäämän mukaan, siitä syntyisi edes jonkilainen yhteys puun hinnan ja lopputuotteen välille.

    Kapasiteettia lisäämällä toki voisi syntyä todellista kilpailua, mutta näissä olosuhteissa teollisuus miettii sen varmasti tarkoin.

    Aito markkina siemenestä lopputuotteeksi on vaikea rasti.

     

    Perko

    R. Rannan kirjoitus sopisi myös  sinne korruptiopalstalle jotenkin ovat mo:n edustajat Metsäliitossa kuin kusisukassa!  Metsäehti kun kertoisi  hintaseurannassa kunkin ostajayhtiön maksamat hinnat erikseen eihän ne voi samoja olla?

    Puuki

    ML:han jakaa pientä korvausta joka vuosi edellisten vuosien myytyjen kalikoiden määrän mukaan.  0,15 c/m3 taisi olla viime vuonna ”lisätili” .   Pieniä on silakat joulukaloiksi mutta jotain kuitenkin.

    <iframe id=”fskey-iframe” class=”fskey-autofill-dlg” style=”display: none;” sandbox=”allow-same-origin allow-scripts”></iframe>
    <div id=”fskey-tooltip” class=”fskey-tooltip” style=”display: none;”></div>

    husse

    Koska kuitupuun ostajia on kolme, heidän etunsa on, että metsänomistajia (alkutuottajia) on mahdollisimman paljon ja mahdollisimman moninainen porukka.

    Näin varmistetaan puuvirta tehtaille ja mahdollisimman halvalla. Jos alkutuottajat olisivat yhtenäisempi porukka, voisi puunostaja joutua nostamaan puunhintaa jotta saisi kriittisen määrän puuta tehtaille.

    Tätäkin foorumia miettii, niin ei tältä palstalta saisi yhtenäistä porukkaa keräämään puuta yhteismyyntiin. Tai olemaan myymättä kun hinta ei ole kohdillaan. Joku vaatisi ALV:ien pyörittelyä, joku käteiskauppaa, jollekin pitäisi tehdä puunajo traktorilla, joku juoksentelisi valittamassa katkonnasta. Olisi melkoisen raskassoutuinen homma

    Timppa

    Nythän sahatkin ostavat kuitupuuta eivätkä ole enää riippuvaisia kolmesta konsernista, koska kuitunsa saavat aina polttoon.

    Päättyvänä vuonna ilahdutti hyvät kuidun hinnat, jotka olivat prosentuaalisesti nousseet selvästi tukkeja enemmän.

    Versowood osti Kissakosken sahan, joka sahaa pienikokoista puuta.  Lisää siis harvennuspuun kysyntää.

    Ei kannata olla tulevaisuudesta huolissaan, muttei harvennuspuun myyntiä kannata kuitenkaan jarruttaa.  Muuten metsä kärsii.

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 193)