Keskustelut Metsänhoito Puulajisuosituksia

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 30)
  • Puulajisuosituksia

    Merkitty: 

    Hehtaarin aukolle on tulossa rauduskoivua ja lehtikuusta mutta olisi mukava saada vielä jotain muutakin lehtipuuta elävöittämään maisemaa.

    Kasvaahan nuokin nopeasti mutta mietin myös hybridihaapaa, jotta olisi vielä nopeammin korkeampi taimikko. Vesooko hybridi ihan samalla tavalla kuin normihaapa?

    Mites joku jalompi puulaji? Tammi, vaahtera tms? Onko niiden kasvunopeudesta kokemuksia? Soveltuuko sekapuuksi koivikkoon?

    Maapohja runsasravinteista, lähes lehtomaista ja hienojakoista. Aurinkoinen/puolivarjoinen paikka.

  • jees h-valta

    Kyllä minulla kasvoi sekaisin tammea ja hybridihaapaa mutta hakkuussa nyt tietysti katosi, ehkä samaan kuituläjään h-haavan kuitujen kanssa. mutta viihtyivät kyllä keskinäisessä kasvussaan. en muistanut noita tammia, olisi kannattanut suojata hakkuulta. No, uskon että sieltäkin vielä jotain ilmenee. Suurinpiirtein sentään paikat muistaa.

    AnnaLiisa AnnaLiisa

    Itse kasvata paraikaa douglaskuusta, purpura- ja honsunpihtaa siemenistä. Sitten on kasvatuksessa myös hevoskastanja, tammea, lehtikuusta, pinjaa, mantsuurianjalopähkinää. Istutaan lähimetsiin saadakseni sinne väriä ja elävyyttä. Vielä pitäisi saada taimena visakoivua ja tervaleppää. Douglaskuuseen ei kuulemma kirjanpainaja tartu – no, kokeillaan, katsotaan ja ”kuunnellaan”. Puuna on vaan niin kaunis. Lähimetsissä on jo metsä kuusta ja -mäntyäbkera koivun, lehtikuusen ja haavan. Sekä muutamien Serbian kuusien kera. Aina kannattaa kokeilla ja katsoa miten käy. Joskus palkitsee todella kauniilla näyllä ja ennenkaikkea ihanaa seurata kasvua.

    Siperianpihta

    Minulla on kasvatuksessa arboretum tyyppinen noin hehtaarin kokoinen viljelyksestä poistunut peltolohko. Jalopuista tammi ja vaahtera menestyvät hyvin. Lisäksi kokeilen metsälehmusta ihan pölyttäjien takia. Siperianpihta on mielenkiintoinen kasvatettava ja kaunis puu.  Taimivaiheessa suosii puolivarjoista kasvupaikkaa kevätahavan takia tai sitten suojaa harsolla. Ensi keväänä istutan koristekirsikkapuun taimia pölyttäjien iloksi. Onhan siinä hommaa suojata jaloja lehtipuita verkoilla, mutta palkitsee kyllä maisemaa ja hoitajansa. Luonnollisesti tulleista löytyy ne perinteiset puulajit, joista erityisesti pihlajalla ja tervalepällä on paikkansa. Douglaskuusi oli pettymys, ei jatkoon.

    mehtäukko

    Eikös talousmetsissä sertit kiellä ulkolaisen puun ?

    Gla Gla

    ”Hehtaarin aukolle on tulossa rauduskoivua ja lehtikuusta mutta olisi mukava saada vielä jotain muutakin lehtipuuta elävöittämään maisemaa.”

    Kun metsätaloudellista tavoitetta ei ole ja siten puusto voi olla paikoin harvaakin eli nopeammin kasvavan viereen voi tällä tavoin saada hitaampia lajeja, luontoarvoja voisi saada pihlajalla. Niitähän linnut kaipaa.

    Jos tuomen saa jostain sekin on kiva lisä monimuotoisuuteen.

    Vaahtera tuntuu pärjäävän hyvin hiukan varjossakin, joten jostain kaupunkipuistosta tms. paikasta kerää pussillisen siemeniä ja kasvattaa niistä taimia, jotka istuttaa maahan.

    Tammi vaatii oman kokemukseni mukaan paljon hoitoa ja suojausta eli on aika työläs ja ainakin alkuvaiheessa hidas.

    Leppää ja raitaa suosin itse raivauksissa. Eiköhän niitäkin jostain saa siirrettyä palstalle.

    Yksi mitä itse aion tehdä on laittaa luumupuita. Siis niitä, joita kasvaa lähes joka talon pihalla ja vesoo riesaksi saakka. Eiköhän niiden hedelmille luonnosta ottajia löydy.

    Mutta nyt on puhuttu vain lehtipuista. Kannattaa laittaa ihan tavallista kuusta ja mäntyäkin. Parantaa maisemaa etenkin talvella.

    Ja kun talousmetsätaimikoita raivailee, kannattaa säästää mahdollisimman monta eri lajia kasvatusmetsää monipuolistamaan ja tulevaisuuden jättöpuiksi.

    Visakallo Visakallo

    Itse olen viimevuosina alkanut jättää muutamia pajuja kasvamaan. Se on kevään ensimmäisinä kukkijoina pörriäisten mieleen, ja joinakin keväinä suorastaan niiden henkivakuutus. Ei siinä mielessä ole yhtään hassumpi pihapuunakaan.

    Metsuri motokuski

    Raita etenkin on hyvä luonnon monimuotoisuus kasvi.

    jees h-valta

    Hienoja monimuotopuita on mainittu. Mutta tosiaan kuten Gla totesi ei silti unohdeta ihan kotoisia havupuitakaan. Kyllä sekametsä kaiken kasvattaa. Enkä nyt tammeakaan kovin vaativana pidä, ihan omillaan sitä on tullut metsiini ja yleensä ne muutaman vuoden päästä jo ihan kelpo koon puualkuja ovat. Ok-talomme tontillekkin niitä on siunaantunut useampia vaikka en yhtäkään ole itse hommannut.

    kimmo.lammintausta kimmo.lammintausta

    Ajattelin tosiaan hieman normaalia harvempaan istuttaa niin kai ne hitaammat  siellä nopeampien alla pärjäävät.

    Tammea, douglaskuusta ja lehtikuusta nyt tilasin rauduskoivun kaveriksi. Isompia hedelmäpuita hankin sitten hieman myöhemmin, kun näkee taimien kasvuunlähdön. Ja pihlajaa täälläpäin tulee maahan kyllä, vaikkei haluaisikaan.

    mehtäukko

    ”…Kyllä minulla kasvoi sekaisin tammea ja hybridihaapaa mutta hakkuussa nyt tietysti katosi, ehkä samaan kuituläjään h-haavan kuitujen kanssa. mutta viihtyivät kyllä keskinäisessä kasvussaan. en muistanut noita tammia..”

    Noin siinä hurmoksessa käy…

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 30)