Keskustelut Metsänhoito Puulajisuosituksia

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 21)
  • Puulajisuosituksia

    Merkitty: 

    Hehtaarin aukolle on tulossa rauduskoivua ja lehtikuusta mutta olisi mukava saada vielä jotain muutakin lehtipuuta elävöittämään maisemaa.

    Kasvaahan nuokin nopeasti mutta mietin myös hybridihaapaa, jotta olisi vielä nopeammin korkeampi taimikko. Vesooko hybridi ihan samalla tavalla kuin normihaapa?

    Mites joku jalompi puulaji? Tammi, vaahtera tms? Onko niiden kasvunopeudesta kokemuksia? Soveltuuko sekapuuksi koivikkoon?

    Maapohja runsasravinteista, lähes lehtomaista ja hienojakoista. Aurinkoinen/puolivarjoinen paikka.

  • juha.m.leppanen juha.m.leppanen

    Oleellisin kysymys lienee se, mikä on istutuksen tavoitteena? Hehtaarin kuviolla luonnollisesti ei mistään huimista taloudellisista tavoitteista vielä puhuta, joten istutettavien puiden rooli on ilmeisesti ennemminkin joku muu, kuin metsätaloudellinen tuotto.

    Kun sitten miettii puulajivaihtoehtoja, pitää huomioida kohteen sijainti. Tammella on olemassa jo Iisalmen korkeudella ihan hyvin menestyviä alkuperää. Vaahtera kärsii herkästi pakkasesta ja lumesta, mutta se toki luo maisemaan hienoa väriä. Myös haapa antaa upeaa väriloistoa maisemaan, mutta hybridihaapa kyllä kasvaa edelle kaikista muista puista. Hybridihaapa vesoo vähintään yhtä tehokkaasti, kuin oma metsähaapamme. Yksi keino lisätä väriskaalaa on istuttaa eri alalajien lehtikuusia (siperian-, euroopan-, kanadan-, yms.). Niissä nimittäin esimerkiksi ruskan ajoittuminen ja väritys poikkeavat jonkin verran toisistaan.

    Jaloille lehtipuille kannattaa koettaa valita ne kaikkein parhaat istutuspaikat, jotta ne menestyisivät, mikäli vain ollaan vähänkään kauempana aivan lounaisesta Suomesta. Taloudellista hyötyäkin niistä luonnollisesti voi olla, mutta se selviää sitten useiden kymmenien vuosien päästä. Maiseman elävöittäjinä ja piristyksenä arjen vihreän männikön ja kuusikon seassa toimivat upeasti.

    Nostokoukku

    Saako hybridihaavan metsätaimia vielä jostakin?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Komppaan Leppästä. Jos on kiinnostunut puulajeista, voi pyrkiä monipuulajiseen arboretum-tyyppiseen ratkaisuun. Jos on valmis karsimaan puita, yksi mahdollisuus olisi istuttaa sekaisin jaloja lehtipuita ja antaa koivun tulla sekaan luontaisesti, jolloin se ei pääse etukasvuiseksi. Lehtikuusi voi olla koivun tapaan nopeana aloittajana hankala yhdistettävä jaloihin puihin mutta sitä voisi olla oma ryhmä tai muutama yksilö .Koivun oksia voi myös typistää kasvun hillitsemiseksi kuten visakoivulla tehdään. Visakoivikko on yksi vaihtoehto. Soppaan voi laittaa sekaan myös leppää, pihlajaa ja tervaleppää. Tavallisia tai erikoismuotoja kuten liuskalehtinen leppä. Oman alueen puutarhan koristepuiden taimitarhoilta löytyy vaihtoehtoja. Myymälä on ainakin Mustilan arboretumissa.

    jpjulku jpjulku

    Jos kasvatat talousmetsää, unohda kaikki muut lajit kuin metsäkuusi, metsämänty ja rauduskoivu. Jos haet muita arvoja, niin vain mielikuvitus on rajana. Itse olen laitellut paikkoihin, joilla ei ole talousmetsänä merkitystä, muun muassa tammea ja vaahteraa. Tervaleppä on kanssa upea, mutta vaatii kostean kasvupaikan.

    Metsuri motokuski

    Juuri näin . Vielä ei kaiketi ilmasto ole niin paljon muuttunut että isommin noita erikospuita kannattaa viljellä. Pihoille ja muille joutomaille ne varmaan sopivat hyvin.

    Rukopiikki

    Eteläisessä ruotsissakin suositaan havupuita. Ongelma jalojen lehtipuiden suhteen on kysynnän pienuus. Ja niistä ei oikein ole missään pulaa. Kasvavat suomessa hitaammin ja huonommin ja huonolaatuisemmiksi kuin päälevinneisyysalueellaan.

    Vieraslajeja tulisi välttää. Osa niistä pahoja leviämään ja voivat aiheuttaa tulevaisuudessa haittaa. Kaunpunkien lähellä puskee pihtoja ja sempramäntyjä minne sattuu.

    Lehtikuusen voi laskea kotimaiseksi. On niin lähellä ja ollut täällä ennen jääkautta. Ennen jääkautta suomessa on kasvanut myös serbiankuusta ja monet pitävät että meripihka on sen pihkaa. Ehkä meidän nykyinen kuusi onkin täällä vain tilapäisesti ja häviävä laji. Ehkä se ei kuulukaan tänne.

    Kokenut kaiken tietää

    Muutama douglaskuusikin varmaan mahtuisi joukkoon, ja on sitten aikuisena komean kokoinen puu. Itsellä on sorkkaelukat sarvillaan tuhonneet niitä kyllä monia, mutta tuossa kohteessa pitänee muutenkin torjuntatoimia tehdä. Aika arvokkaita on nuo erikoisemmat taimet, turhan tiheään ei taloudellisessa mielessä kannata istuttaa niitä. Pyökkiä täälläpäin on istutettu myös. Tammi on pihassa kasvanut aika nopsaan (verkko oli ympärillä) kaikki vioitukset hidastaa kasvua aika lailla. Pyökistä ei omaa kokemusta. Laita vaikka omenapuita muutama myös, talviomenat tarjoaa mukavasti ruokaa eläimillekin, ja onhan kukkiva omenapuu hieno. Lehtikuusta on itsellä pari kuviota, kasvaa hyvin, ensiharvennuspuu kelpasi mäntykuidun hinnalla selluksi. Elukat niitäkin kuritti nuorena. Euroopanlehtikuusi ei naapurin avohakkuussa olisi kelvannut kuin energiaksi, jätti ne jättöpuiksi.

    kimmo.lammintausta kimmo.lammintausta

    Kuten raati arvasikin, tälle kuviolle ei ole kummoisia tuotto-odotuksia. On talon vieressä ja mieluummin katselen siinä jotain muuta kuin entistä kuusikkoa. Toki ainakin nimellisesti metsätaloutta siinäkin harjoitetaan.

    Tilausnapin alla on 100 kpl tammea, 100 kpl douglaskuusta, 400 kpl lehtikuusta ja loput n. 800 kpl rauduskoivua. Omenapuu on hyvä idea, pitääpä katsoa niitäkin.

    Hybridihaapaa löytyy Taimi-Tyllilältä. Kiehtoisi siinä mielessä, että saisi nopeasti aluetta peittoon. Pihaan olen muutaman 3 m tammen laittanut ja ne ovat kasvaneet puoli metriä vuodessa. Mutta vissiin pikkutaimilla kasvu on hitaampaa.

    Metsuri motokuski

    Koivikko on aina kaunis. Plokkaisin sen douglaskuusen.

    jees h-valta

    Taimi-Tyllilästä saa hybridihaavan taimia mutta toki pitää olla ennakkotilausta ajoissa sisällä. H-haavan uusi tuleminen on vain ajan kysymys. Ruotsiin sitä jo istutetaan kuten lehtikuusiakin. Uskon että puulajistomme alkaa monipuolistua kunhan tuo suurin piiperryssääntely alkaa purkaantua. Toki h-haapa on täysin laillinen lajike kotimaan puustoon nytkin.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 21)