Keskustelut Metsänhoito PUUKAUPPAKOULU,MENIKÖ SOVITUSTI ?

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 55)
  • PUUKAUPPAKOULU,MENIKÖ SOVITUSTI ?

    Metsälehden Makasiini avasi asiallisen räväkästi ensimmäisen osan Puukauppakoulusta, ” puukaupan tulos ratkaistaan korjuuvaiheessa ”

    Näitä puukauppaan liittyviä kysymyksiä on korkea- aika syventää ja käydä läpi, etenkin uusien ja harvemmin metsäkaupoille päätyneiden keskuudessa, nyt ammattilaisten opastuksella !

    Metsäteollisuus on hetken päästä hakemassa niitä lisämiljoonia motteja uusien tehtaiden raaka- aineeksi, joten tietoisuus ja koulutus on oikein paikallaan näin lehdenkin välityksellä.

    Esim, viestin apuotsikko: Puukaupan tulos ratkaistaan korjuuvaiheessa, on selkeä kannanotto / valvonnalla voittaa aina !

  • suorittava porras

    Taitaisi olla parempi vain kävellä ostajakaditaattien kanssa myytävän palstan reunaan ja pyytää kokonaistarjous kohteesta . Suurimman rahamäärän tarjoaja saisi potin ja voisi katkoa puut parhaaksi näkemällään tavalla . Jäisi vatuloinnit ja turhat pohtimiset vähemmälle.
    : )

    A.Jalkanen

    Samaa mieltä suorittavan portaan kanssa.

    Visakallo

    Se on ihan hyvä, että Jesse on aina tyytyväinen tekemiinsä puukauppoihin, ym. metsiinsä liittyviin ratkaisuihinsa, eikä meillä muilla ole siihen nokan koputtamista, mutta sitä en kyllä ymmärrä, miksi hänen pitää aina nähdä toisten tekemisessä jotain huonoa.
    Mitä noihin kilpailutuksiin tulee, Jesse on täällä omilla kommenteillaan paljastanut useita kertoja sen, ettei hän ole aivan täysin sisällä koko aiheessa.
    Kilpailutuksessahan nimenomaan punnitaan kaikki puukaupan osa-alueet yksikköhintoineen, katkontoineen, bonuksineen, kokonaispalveluineen, jne.
    Parhaimmillaan voi tarjousvertailussa olla usempikin sopimuskumppani ja useita muita puunostajia.
    Ei tarjousten vertailu aivan yksinkertaista ole!

    Nimetön

    Jos könttäkaupalla alettas puuta myymään niin kyllä ostajat ainakin yrittäs tilanteesta ottaa hyödyn itselleen. Puuta aina tarjolla yli tarpeen niin ostajat varmasti kepillä kokeilis kuinka halvalla puuta irtoa ja harvennuksilta puuta lähtis varmasti aina liikaa. Kuolleenasyntynyt ajatus.

    Ehkä vähän ylikorostettu tuota tukin katkontaa jos jollakin on tukeissa joku suosikkimitta. Onko sillä lopen kuinka suuri merkitys? Pääasia että tukki tehdään tukiksi ja pikkutukki pikkutukiksi.

    huithapeli

    Onnistuneen puukaupan teko alkaa siitä, että selvitetään mitä ja millaista leimikkoa ollaan myymässä. Jos puustotiedot ovat epätarkat voi kilpailuttamista ja tarjousten vertailua pitää lähinnä arvailuna. Joku ”ostomies” käy maastossa tutkimassa ja tarjoaa siltä pohjalta ja toinen katsoo vain paperilta ja latoo taulukosta hinnat. Miten voi vertailla ja tehdä oikean ratkaisun, jos ei tiedä mitä todellisuudessa on myymässä?

    Kauppakirjaan merkitään yleensä varsin leveä haitari tukkimitoille ja lopulta vasta korjuun aikainen ”markkinatilanne” ratkaisee sen miten rungot katkotaan. Olen nähnyt sen kuinka sahayhtiö pyrki tekemään mahdollisiman paljon pitkiä tukkeja ja kuinka parjattu sellusahuri halusi tehdä merkittävästi lyhyempiä tukkeja kuin kaupassa oli alunperin sovittu.

    Kun metsänomistajalla on tarkat puustotiedot ja hakkuun jälkeen saatu tukkitaulukko voidaan ryhtyä tarkastelemaan katkonnan onnistumista. Jos haluaa varmistua tukkitaulukon saamisesta , voi asian nostaa esille puukaupasta neuvoteltaessa. Katkonnan valvonta pelkästään pinoja katselemalla ja katselemalla vanhaa mt-suunnitelmaa ja muistikuvia on lähinnä ajanhukkaa ja itsepetosta.

    T.Pihlaja

    Puukauppa on monimutkainen asia, josta kaikki metsänomistajat eivät ole selvillä… Ajattelin avata asiaa hieman omasta näkökulmastani… Pintapuoleisesti raapaisten tietysti. 🙂

    Periaatteessa puukauppa voidaan jakaa 5 osa-alueeseen:

    1. Leimikon tekeminen ja valmistelu
    2. Tarjousten pyytäminen ja vertailu
    3. Puukaupan tekeminen ja kauppaehdoista sopiminen
    4. Korjuun suunnittelu, puunkorjuu ja sen valvonta
    5. Puukaupan jälkimarkkinointi

    1. Leimikko kannattaa suunnitella mahdollisimman tarkasti.

    Tämä ei tarkoita perinteistä yksinpuin leimaamista, vaan sitä että leimikon puustotiedot ovat mahdollisimmat tarkat. Tämä helpottaa merkittävästi ostajien tarjousten tekemistä sekä niiden keskinäistä vertailua.

    Leimikko kannattaa rajata maastoon mahdollisimman selvästi, esim. talvileimikoissa kannattaa käyttää kuitunauhaa, jossa on mukana heijastinnauhaa. Tämä parantaa rajausten näkyvyyttä merkittävästi. Leimikko kannattaa myös tarpeen mukaan raivata jo ennen tarjousten pyytämistä, jotta ostajat voivat ottaa tämän huomioon tarjouksia tehdessään.

    T.Pihlaja

    2. Tarjoukset kannattaa pyytää mieluiten mahdollisimman monelta ostajaehdokkaalta. Ostajien puuntarve saattaa vaihdella hyvinkin nopeasti ja koskaan ei voi olla varma mitä kukin tarvitsee. Tarkka arvio puustosta helpottaa osaltaan tarjousten saamista. Tarjouspyyntöön kannattaa sisällyttää myös mahdolliset lisäpalvelut, kuten uudistamistyöt ja tienparannukset.

    Tarjouksia vertaillessa kannattaa keskittyä niin yksityiskohtiin kuin kokonaisuuteenkin. Varsinainen tarjousten vertailu on helppoa matematiikkaa, kerrotaan vain leimikon puustotiedot tarjouksissa olevilla yksikköhinnoilla ja lisätään/vähennetään lisäpalveluiden arvot.

    Jotta asia ei olisi kuitenkaan näin yksinkertainen, niin asiaan voidaan sotkea myös katkonta eli miten puu jaetaan eriarvoisiin puutavaralajeihin. Ensiharvennuksilla ja muilla vähän tukkipuuta sisältävillä leimikoilla tällä ei ole juurikaan merkitystä, mutta järeillä päätehakkuilla sitäkin enemmän. Yleisenä hypoteesinä voidaan pitää, että pääasiassa sahausta suorittavat ostajat katkovat arvokkaammat puutavaralajit paremmin kuin ns. sellun keittäjät. Tämä kuitenkin voi toisinaan kääntyä päälaelleen markkinatilanteesta johtuen. Metsänomistajan omatoiminen katkonnan vertailu perustuu pääasiassa omiin kokemuksiin. Monella on myös ns. luottoyrittäjä puunkorjuussa jota he suosivat hyvän katkonnan takia.

    T.Pihlaja

    Metsänhoitoyhdistyksillä on käytössään myös aikaisempiin kauppoihin ja niiden toteutuneeseen katkontaan perustuva tietokanta, jolla voidaan vertailla ja melko tarkasti ennustaa katkontaa leimikolla. Toimivakin järjestelmä on kuitenkin vain niin hyvä kuin sen lähtötiedot ovat. Jos leimikoon puuston lähtötiedot ovat puuta heinää, niin vertailut ovat samanarvoisia kuin eilen käytetty vessapaperi. Samoin kannattaa huomioida, että miten pitkää aikaväliä vertailussa on käytetty ja kuinka monta vertailukohtaa oon käytetty. Molemmat vaikuttavat ennusteen luotettavuuteen merkittävästi. Yleisesti ottaen aikavälin tulisi olla mahdollisimman lyhyt, jotta se kuvaisi kaupantekohetkeä mahdollisimman hyvin ja mitä enemmän vertailukohtia on, niin sitä parempi on tilastollinen luotettavuus.

    3. Puukaupan tekeminen on nykyään periaatteessa hyvin helppoa. Metsänomistajan kannattaa kuitenkin varmistaa, että kaikki tarjouksessa mainitut asiat on kirjattu kauppakirjalle. Tämä on periaatteessa myös viimeinen mahdollisuus neuvotella muista lisäpalveluista kuten pihapuiden poistoista yms. Kun asiat ovat kirjattu kauppakirjalle, niin niiden selvittely mahdollisissa erimielisyys tilanteissa on helpompaa ja turhilta väärinkäsityksiltä vältytään.

    Toiveiden kirjauttaminen helpottaa myös korjuuta, sillä kauppakirjalle kirjatut asiat siirtyvät yleensä suoraan korjuuohjeeseen ja näin ollen tulevat suoraan korjuusta vastaavalle yrittäjälle.

    T.Pihlaja

    4. Periaatteessa puunkorjuun suunnittelu kuuluu ostajalle, mutta halutessaan metsänomistaja myös osallistua esim. merkitsemällä maastoon säästettäviä kohteita yms. Korjuuta suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon myös vuodenajat ja mahdollisesti myös vallitsevat keliolosuhteet. Usein pienillä muutoksilla esim. juontouran suunnittelussa voidaan merkittävästi vähentää maastovaurioita. Metsänomistajan kannattaakin yleensä suhtautua myönteisesti ostajan puolelta tuleviin ehdoksiin suunnitelmien muuttamisesta, niillä kun yleensä on kokemukseen perustuva pohja. Metsänomistaja voi myös vaikuttaa korjuunsuunnitteluun paikallistuntemuksellaan ja näin ollen helpottaa suunnittelijan työtä.

    Puunkorjuun aloituksesta ilmoitetaan metsänomistajalle, mikäli tästä on kauppakirjalla sovittu. Nykyään ilmoituksen hoitaa yleensä hakkuukoneen kuljettaja, jonka kanssa kannattaa käydä läpi ostajan kanssa sovitut asiat. Metsänomistajan kannattaa käydä leimikolla pian aloituksen jälkeen mikäli mahdollista, sillä tällöin on vielä mahdollista vaikuttaa esim. harvennuksen tiheyteen. Ammattitaitoinen kuljettaja pystyy muuttamaan työjälkeään toiveiden mukaan. Kuljettajalta kannattaa myös tarkistaa milloin koneen mittalaite on tarkistettu viimeksi. Nykyään koneista otetaan ns. iso otanta 4-6 kertaa vuodessa ja kuljettaja valvoo mittalaitetta silmämääräisesti sekä päivittäin mitattavilla satunnaisotannalla valituilla rungoilla.

    T.Pihlaja

    Hakkuukoneen kuljettaja voi vaikuttaa nykyään puun katkontaan rajallisesti. Ns. Katkontamatriisit tehdään isoilla toimijoilla valmiiksi ja ne tulevat leimikon tietojen mukana. Näihin kuljettajilla ei ole lupa tehdä muutoksia, vaikka periaatteessa he sen osaisivatkin. Matriisit rakennetaan siten, että ne painottavat tehtaan sen hetken tarpeen mittoja välillä rajustikin. Kuljettaja vaikuttaa katkontaan pääasiassa laatua tarkkailemalla, mutta myös jonkin verran käyttämällä ns. lyhyitä mittoja
    tukkiosuuden maksimoimiseksi. Matriisit ja niiden suosimat mitat korostuvat sahoilla, joskin niiden laatukriteerit ovat usein löysemmät kuin muilla toimijoilla.

    Viime aikoina tukkien laatutarkastelu on kiristynyt merkittävästi useilla toimijoilla, johtuen kilpailutilanteesta. Usein katkontaan liittyvissä keskusteluissa viitataan kuitukasojen tarkasteluun. Ammattilaisen näkökulmasta tämä on kuitenkin täysin turhaa! Oikea aika tarkasteluun ja vaikuttamiseen on hakkuun yhteydessä. Tällöin kuljettajakin voi selittää metsänomistajalle, miksi tukin läpimitat täyttävä puu ei kelpaakaan tukiksi. Kysehän on aina laatuun liittyvistä seikoista, ei muusta. Tietysti virheitäkin ihmiselle sattuu, mutta niitä sattuu myös toisinpäin.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 55)