Keskustelut Metsänhoito PUUKAUPPAKOULU,MENIKÖ SOVITUSTI ?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 55)
  • PUUKAUPPAKOULU,MENIKÖ SOVITUSTI ?

    Metsälehden Makasiini avasi asiallisen räväkästi ensimmäisen osan Puukauppakoulusta, ” puukaupan tulos ratkaistaan korjuuvaiheessa ”

    Näitä puukauppaan liittyviä kysymyksiä on korkea- aika syventää ja käydä läpi, etenkin uusien ja harvemmin metsäkaupoille päätyneiden keskuudessa, nyt ammattilaisten opastuksella !

    Metsäteollisuus on hetken päästä hakemassa niitä lisämiljoonia motteja uusien tehtaiden raaka- aineeksi, joten tietoisuus ja koulutus on oikein paikallaan näin lehdenkin välityksellä.

    Esim, viestin apuotsikko: Puukaupan tulos ratkaistaan korjuuvaiheessa, on selkeä kannanotto / valvonnalla voittaa aina !

  • Gla Gla

    Suorittava porras: ”” puukaupan tulos ratkaistaan korjuuvaiheessa ”

    Tuo väite osuu kohdalleen vain silloin , kun metsää on hoidettu suositusten mukaisesti eivätkä luonnontuhot ole vaikuttaneet metsän kasvua ja laatua alentavasti .”

    Kun puhutaan puukaupasta, silloin ei puhuta aiempien vuosien hoitovirheistä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Periaatteessa puun mittaus on kohtalaisen luotettavaa, koska se on myös hakkuutyön suorittajan etu. Hän saa palkan mittauksen perusteella. Katkonta voidaan valvoa motolistoista (jotka pitäisi muuten aina luovuttaa myyjälle ilman eri pyyntöä – tämä olisi sitä läpinäkyvyyttä…!), eli onko puukauppasopimuksessa sovittuja mittoja oikeasti käytetty.

    Sen sijaan on kohtalaisen hankalaa puukasojen pohjalta valvoa, miten tarkkaan tukkiosuus tulee hyödynnettyä. Olisi parempi, jos hakkuukoneelta saisi laskelman siitä, mikä on puun dimensiot ja laatu huomioiden ollut myyjän kannalta optimikatkonta ja mikä on käytännössä toteutunut katkonta. Ja näiden laskelmien erotus tulisi korvata myyjälle. (Tiedän: jossain utopiayhteiskunnassa.)

    torppari

    näkkööhän sen sokkee reetakkii jos on menny perseelleen katkonta.. kuitupinoa vilasemalla heti….siihen ei tarvii erillistä valavojoo. mutta suattaa olla sitte jo turha pyristellä ku vellit on jo housuissa… omalla kohalla ei oo ollu valittamista

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ongelma on tämä: kun puukasa on purettu ja todetaan että pieleen meni, mikä on vahingonkorvaukseen velvoittava määrä vahinkoa, ja mikä määrä pitää metsänomistajan ottaa ’takkiin’?

    Metsuri motokuski

    Tuon tuostakin joku aloittaa kirjoituksen apteerauksesta ja mahdollisesta kusetuksesta puunmyyjää kohtaan. Kuinkahan moni tälläkin palstalla on todennut että omissa kaupoissaan että tukkia on perusteettomasti mennyt kuitukasaan ?

    Ainakin omalla kohdallani ei tällaista ole tapahtunut. Jotenkin tämä asia tuntuu niin mystiseltä että se tuntuu vaivaavan kirjoittajia. Yksi syy on varmaan se että apteerausta pidetään jotenkin niin ihmeellisenä että vilunkia vain tehdään. Epätietoisuus lisää tuskaa. Ehkä ei ymmärretä apteerauksen sisältöä sekä ei tiedetä puutavaralajien laatuvaatimuksia mitkä teollisuudelta tulee.

    jees h-valta

    Varmasti Metsuri motokuski oikeassa tuon suhteen että tämän maan tapa on olla aina epäluuloinen jos jotain asiaa ei ymmärretä kansan selkokielisesti. Mutta, mutta, kun sitä porukkaa ei voi enää pelastaa joka on jo pihalla muutenkin tietotekniikan maailmasta. Ja se porukka juuri veivaa niitä piruja seinälle. Olen vahvasti silti torpparin kaas samaa mieltä että kyllä kuitukasasta saa osviittaa riittämiin ja silloin puun ostajaan yhteydenotto paikallaan. Yleensä hänellä on samoin katsantokantaa ja eipä siitä juuri riitaa tule. Sieltä tulee ehdotus korvauksesta. Toki olen motolistan saanut jos sopivasti olen paikalle osunut mutta aina en ole edes pyytänyt. Kauppa on luottamustapahtuma molemmin puolin ja realismia on hyvä viljellä.
    Niin monta kauppatapahtumaa on itse vuosikymmenien aikana tullut tehtyä ja riitatilanteita ei ole edes promilleissa.

    Nimetön

    Nii….ja näitä riitatapauksia tulis harvoin jos luulotautiset pidättäytys puukaupoista.

    Visakallo Visakallo

    Olipa mukava käydä tänään katsomassa ensikertalaisen puukaupantekijän kuusipinoja ja mittaustuloksia.
    Oli ollut kunnon kilpailutus, jonka voitti sahafirma.
    Tukkiprosentti oli sen verran lähellä yhdeksääkymmentä, että Jessellä jälleen vaikeuksia sitä uskoa…

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Se tiedetään, että eri ostajien katkonnoissa on eroja, joten kyllä niitä eroja täytyy löytyä kasoistakin. Metsänhoitoyhdistysten valtakirjakauppojen motolistoista kerätyistä katkonta-aineistoista näkyy, että sama leimikko tuottaa eri ostajilla eri lopputuloksen. Ero voi olla kaupan lopputulemassa useita prosentteja. Jos tekee puukaupan suoraan ostajan kanssa eikä valvo hakkuita, silloin ei tietenkään epäkohtia koskaan ilmene ja voi elää tyytyväisen tietämättömänä. Hyvä valinta tämäkin.

    jees h-valta

    Tyytyväisen tietämätön on aivan yhtä lailla A.J. ja puuntakunenkin. Puukauppa on ja voi olla moniltakin osin poikkeava suuntaan ja toiseen. Mitenkään yksiselitteistä ei ole että pelkästään katkonnan seuranta olisi se ainut rahaa tuova partikkeli. Jo pelkästään kuidun hinnanero sahuriin nähden voi jä kääntää pienen katkonnan aiheuttaman toisinpäin. Plus moninaiset muut joita sinäkään A.J. et voi tietää. Ja minun tehtäväni ei ole levitellä kaupan teon kahdenvälisiä ympäri ämpäriinsä. Mutta kun sitä siellä mhy-organisaatiossa tulee seurailtua niitä sahurienkin hintoja niin ei minun tarvitse olla yhtään ”tyytyväisen tietämätön”. Jostain kumman syystä sille ”katkontakoneistolle” on aika moni kääntänyt peräpuolensa. Mistähän tuo kertonee?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 55)