Keskustelut Metsänhoito PUUKAUPPAKOULU,MENIKÖ SOVITUSTI ?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 55)
  • PUUKAUPPAKOULU,MENIKÖ SOVITUSTI ?

    Metsälehden Makasiini avasi asiallisen räväkästi ensimmäisen osan Puukauppakoulusta, ” puukaupan tulos ratkaistaan korjuuvaiheessa ”

    Näitä puukauppaan liittyviä kysymyksiä on korkea- aika syventää ja käydä läpi, etenkin uusien ja harvemmin metsäkaupoille päätyneiden keskuudessa, nyt ammattilaisten opastuksella !

    Metsäteollisuus on hetken päästä hakemassa niitä lisämiljoonia motteja uusien tehtaiden raaka- aineeksi, joten tietoisuus ja koulutus on oikein paikallaan näin lehdenkin välityksellä.

    Esim, viestin apuotsikko: Puukaupan tulos ratkaistaan korjuuvaiheessa, on selkeä kannanotto / valvonnalla voittaa aina !

  • jees h-valta

    Varsinkin kun sen valvonnan hoitaa itse eikä maksa siitä nk. valvonnasta.

    Svedu Petteri

    Ensimmäinen tapa vältellä erimielisyyksiä on myydä puut sellaiselle, joka aidosti tarvitsee hakkuukohteen puita. Turha myydä pylväsmänniköitä sellufirmoille. Tukit myydään niille, jotka tukkeja aidosti tarvitsee. Ei tule niin helpolla keskustelua katkonnasta ja ihmettelyä kuitukasan suuruudesta.

    jees h-valta

    Kyllä niillä sellufirmoillakin on sahalaitoksia, jopa suurimmasta päästä.
    On ne tähän asti tukkia tarvinneet. Ja sanotaan että varsinkin nyt ei erityistä merkitystä koska nekin tekevät sahaamisella voitollista tulosta nyt kun tukin hinta antaa sen myöden. Että haluavat ne ja vielä maksavatkin niistä.

    suorittava porras

    #” puukaupan tulos ratkaistaan korjuuvaiheessa ”#

    Tuo väite osuu kohdalleen vain silloin , kun metsää on hoidettu suositusten mukaisesti eivätkä luonnontuhot ole vaikuttaneet metsän kasvua ja laatua alentavasti .
    Mutkaista räkämännikköä ei valvomalla tukivoittoseksi muuteta eikä puutavaraa korjaava yhtiökään pysty moiseen .
    Jos valvotaan , on valvonta aloitettava jo ennen hakkuuta perehtymällä tarkoin puuston laatuun . Myöhemmin toteutettuna voi lopputulos olla ihan mitä sattuu .

    Pelkästään metsäsuunnitelman esittämiin tukkiosuuksiin tukeutumalla päästään hyvin helposti kiistelyn loputtomaan suohon. Suunnitelmassa tukkiosuus määrytyy lähes täysin puiden läpimitan perusteella ottamatta kantaa puuston laatuun .

    Suunnitelman vastaisesti harventamatta kasvatetut kuviot saattavat kääntyä päätehakkuussa jopa kuituvaltaisiksi . Nämä kohteet sahafirmat visusti kiertävät , mutta ne kelpaavat kolmelle suurelle mainiosti . Ilman näitä ”pahuksen kuitufirmoja ” saisi nykyistä paljon suurempi osa metsänomistajista kaupitella turhaan leimikoitaan .
    Kuitufirmat ottavat tukinkin tarkasti talteen , jos laatuehdot täyttyvät . Tarkempia ne kuitenkin joutuvat olemaan laadun suhteen , koska välittävät tavaraa eteenpäin . Vajaalaadusta sakotetaan ankarasti.

    MJO

    Kyllä Jesse suuret todellakin ostavat tukkia ja ihan kelvollisen hintaan. Ainoastaan tukki-prosentti näyttää jäävän aina pienemmäksi kuin pienillä sahoilla. Kokemusta on, enkä myy enää niille, kuin ensi harvennuksia.

    A.Jalkanen

    Kun kaikki metsänomistajat eivät kuitenkaan kilpailuta eivätkä valvo (itse tai avustajan kautta), parempi olisi kehittää puukauppatapaa.

    Tässä yhdessä asiassa olen samaa mieltä tohtori Lauri Vaaran kanssa: nykyinen pystykauppatapa ei ole myyjän kannalta paras mahdollinen. Se ei ole läpinäkyvä. Jos ajatuskulku viedään loppuun saakka, voidaan kysyä, miksi puun myyjän pitää kärsiä tappiota puun ostajan markkinatilanteen mukaan? Eikö reiluinta olisi katkoa puut markkinatilanteen mukaan ja maksaa myyjälle tästä aiheutunut erotus eli tappio joka syntyy verrattuna optimikatkontaan? (Tai vaihtoehtoisesti, siirtyä kokonaan runkohinnoitteluun tai muuhun läpinäkyvään malliin.)

    Visakallo

    Täytyy kyllä sanoa, että suorittava kirjoittaa täyttä asiaa.
    Ainahan vika halutaan mieluummin nähdä työntekijässä kuin itsessä.
    Onhan täällä palstalla ollut sellaisiakin, jotka eivät ole edes paikan päällä tarkastaneet ennen puukauppoja, paljonko leimikossa on puuta!

    Metsuri motokuski

    Mettämies. Tuskin ymmärrät siitä apteeraustiedosta yhtään mitään. Kyseinen tiedosto on lukusarjoja ruudukossa ja olen aika varma että et löydä sieltä jotain huomauttettavaa. Suurimmalta osin ei monikaan motomies ymmärrä taulukon lukuarvoista niin paljon että huomaisi siitä virheen jos siinä sellainen on. Uskon että sinulle on ihan turhaa näyttää apteeraustaulukkoa ja varmaan sen vuoksi sitä ei esitetä. Toisaalta apteeraustiedosto tulee useimmin koneelle liitetiedostona silloin kun hakattavan leimikon kartat tulee,

    Metsuri motokuski

    Luin paikallislehdestä Vaaran vuodatuksen metsänmyynnistä. Siellä oli nuo samat laulut mitä Vaara on ennenkin laulanut. Koneet ovat liian suuret, metsää hakataan urakalla, ja maataloustraktorit pitäisi palautta metsään. Mutta sitä minä vain ihmettelen että kuka nämä Vaaran kustannuslisäykset maksaa ? Tuo mistä AJ kirjoitti niin sitä en nyt ymmärrä yhtään. Mistä se isäntä jää rahaa saamatta jos hän metsänsä myy pystykaupalla ? Tässä varmaan on jotain uutta josta en ole kuullut tai ymmärtänyt.

    suorittava porras

    # ”Itse kyllä näet siitä koneen näytöltä sen ryöstön jota siellä joka päivä harrastetaan.”#

    Mettämies on hyvä ja käy vilkaisemassa lukijoiden kuvista kuvasarajaa alkaen ”tukkileimikko” . Sitä se ”ryöstäminen” tänä päivänä pyrkii olemaan.

    Valvonnasta vielä sen verran , että kuka valvoisi leimikkotietojen oikeellisuutta ? On vahvoja epäilyksiä siitä , että huonompia leimikoita manipuloidaan näyttämään paremmalta paisuttamalla arviota puumäärästä sekä arvioimalla tukkiosuus tarkoituksella yläkanttiin .
    Kenties näin menetellen saadan jopa ostajien keskinäistä kilpailua aikaiseksi .

    Sahafirmat tarkempina heittävät ensiksi pyyhkeen kehään , jonka jälkeen kaupat tekee sellufirma . Todellista korkeampi tukkiosuus (esim 60%) saa ostomiehen hykertelemään . Kuidun hintaa lasketaan vähäpätöisenä tekijänä ja tukin nostetaan . Arvatkaapa kuka voittaa , kun kauppa meneekin ”kasaan” ja tavaralajisuhteet keikahtavat puuston heikon laadun takia lukemiin 60% KUITUA ja 40% TUKKIA? Muutama saturainen jää saamatta tahallisen tai tahattoman arviointivirheen takia . Jostakin syystä näissäkin tapauksissa tulilinjalle joutuu ensiksi koneiden apteerausohjelma ja kuljettaja
    : )

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 55)