Keskustelut Puukauppa Puukauppa v. 2020

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 389)
  • Puukauppa v. 2020

    Puukaupan tilastot vuoden alussa näyttävät rielua miinusta. Lakko vähentää myös puun käyttöä teollisuudessa. Toivottavasti ammattia metsätaloudesta haaveilevat ymmärtävät tehdä tästä omat johtopäätökset ja hakeutuvat muille aloille.

    Metsä ja luonto kiittävät.

  • Metsänmies

    Tällä kertaa on oltava Puukin kanssa pitkälle samaa mieltä. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että palkat voisivat myös joustaa matalasuhdanteen aikana. Kysymys on kuitenkin luottamuksesta. Jos palkoissa annetaan huonoina vuosina periksi, nousevatko ne ”lihavina”vuosina. On myös totta, että joillakin aloilla palkat ovat vaatimustasoon verrattuna tarpeettoman korkeita. Prosenttikorotukset kasvattavat vielä palkkaeroja. Ay-liikkeen olisikin ryhdyttävä ajamaan enemmän matalapalkkaisten etua ja hyväpalkkaisten tyydyttävä edes joksikin aikaa olemassa olevaan.

    Tolopainen

    Palkka maksetaan tehtävän mukaan eikä asiantuntijoiden palkkojen pieneneminen nosta yhtään keittiöapulaisten palkkaa. Aputöiden palkkoja pitäisi laskea, että vähän koulutetut osatyökykyiset voisivat päästä työmarkkinoille.

    Metsänmies

    Taas Tolopaiselta loppuun asti harkittu, perusteellisesti analysoitu kommentti.

    Kurki

    Minä en aja metsäteollisuuteen huonoja palkkoja, vaan samansuuruisia palkkoja kuin kilpailijamaissa. Kun ollaan yhteisvaluutassa, niin meillä ei voi olla korkeampia palkkoja kuin kilpailijamaissa. Vasta solmitut palkkankorotukset lohkaisevat metsäteollisuusyritysten viime vuoden voitoista n. 10% sen 3,3% kahdessa vuodessa samaan aikaan, kun metsätuotteiden hinnat syöksyy. Tänä vuonna metsäteollisuus todennäköisesti menee tappiolle.

    Puun hinta laskee ja palkat nousee. Sellupuun hinta sellun hinnasta on muutaman prosentin, kun huomioidaan muut biotuotetehtaan tuotteet, joita puusta saadaan esim. omaa kulutusta vastaava sähkö (mustalipeä) ja  ylijäämäsähkön myynti.

    Sellun hinnasta 600 e/tn kuitupuun tuottajan osuus on noin. 6 m3* 15 e/m3=90 e ja siitä vähennettynä vero -30%= n. 63 e eli 10% luokkaa. Tietenkin sahatavarassa kantohinnan osuus on sitten paljon enemmän. Sielläkin kannattavuutta on ylläpidettävä muiden kilpailijamaiden mukaisilla palkoilla ja puun markkinahinnalla. Suomi on syrjässä keskuksista ja sen vuoksi meillä tämän kustannuksen vuoksi palkkakustannusten tulisi olla 5…10% alemmat kuin lähenpänä kulutuskeskuksia olevissa kilpailijamaissa kuten esim Saksassa.

    Metsänmies

    EK:n Johtaja Jyri Häkämies totesi viime viikon MTV:n uutisekstrassa, että Suomi säilyttää kilpailukykynsä  tämän kevään palkkaratkaisuista huolimatta….. Vaikka välillä kannattavuus on heikompaa, pitkällä juoksulla Suomi on pärjännyt taloudellisesti kohtuullisen hyvästi.

    Visakallo

    Jos samaa aiaa kysyttäisin Häkämieheltä nyt, vastaukset taitaisivat olla jo aika paljon erilaiset. Yksi viikko voi muuttaa maailman. Nyt alkava lomautus-, irtisanomis-, ja konkurssit sopeuttavat palkkakustannukset vallitsevaan taloustilanteeseen.

    Metsuri motokuski

    Kurki tuossa peräänkuulutti palkkojen tasausta kilpailijamaiden palkkojen kanssa. Niinhän se on jos meillä olisi verotaakkakin samanlainen.

    Silloinhan pitäisi myös koko tuotantoketju tasata raaka-aineen hinnasta lähtien. Ymmärtääkseni nyt metsäteollisuuden yhtenä huonon menekin syynä on edullinen keskieuroopan saha ja sellupuu.

    Kurki

    Kurki tuossa peräänkuulutti palkkojen tasausta kilpailijamaiden palkkojen kanssa. Niinhän se on jos meillä olisi verotaakkakin samanlainen.

    Verotus on jokaisen maan oma asia. Se ei kuulu kilpailukykykeskusteluun millään lailla. Vaaleissahan verotus ratkaistaan. Mutta nimellispalkat sos. kustannuksineen eivät voi olla korkeammat kuin kilpailijamaissa. Jos ovat ei ole yrityksiäkään, jotka työllistäisivät.

    Silloinhan pitäisi myös koko tuotantoketju tasata raaka-aineen hinnasta lähtien. Ymmärtääkseni nyt metsäteollisuuden yhtenä huonon menekin syynä on edullinen keskieuroopan saha ja sellupuu.

    Raaka-aineen tasaa normaaliaikainen saksalainen hintaso tukki 70..80 e/m3. Nythän laskennut hintataso siellä johtuu metsäkuolemista. Ei ole normaali.

     

    jees h-valta

    Milliois se kurjen mielestä muuttuu jälleen normaaliksi? Minusta tämä on tuonut saksalaispuun hinnan pysyvästi alas ja korjaus hintaan ei kovin suuri tule olemaan. Niin normaaliksi metsämaailma ei vain euroopassa enää mene. On tuhon tie ja se saavuttaa pikkuhiljaa meitinkin kuusikot. Muista puulajeista pitää korvaavaa metsäteollisuutta ja metsänkasvatusintoa hakea. Kuten olen varmaan jo näilläkin palstoilla useita vuosia ääntä pitänyt.

    Metsänmies

    Kurki:”Verotus on jokaisen maan oma asia. Se ei kuulu kilpailukykykeskusteluun millään lailla.” No nythän se Kurki vitsin murjaisi. Vai ei verotus vaikuta kilpailukykyyn.

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 389)