Keskustelut Puukauppa Puukauppa v. 2020

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 389)
  • Puukauppa v. 2020

    Puukaupan tilastot vuoden alussa näyttävät rielua miinusta. Lakko vähentää myös puun käyttöä teollisuudessa. Toivottavasti ammattia metsätaloudesta haaveilevat ymmärtävät tehdä tästä omat johtopäätökset ja hakeutuvat muille aloille.

    Metsä ja luonto kiittävät.

  • Tolopainen

    Ei Syyriassa ole mitään laillista hallintoa, kun nykyinen pressa on perinyt asemansa isältään nimellisissä vaaleissa, jossa ei muita ehdokkaita sallittu. Missä ne arabimaiden demokratiat ovat, aivan tuntematon käsite noissa piireissä.

    Visakallo

    IL: Sisäministeri Ohisalon sekä pääministeri  Marininkin viesti näyttää olevan, että Suomi tukee Kreikkaa, mutta ei hyväksy sen toimintaa, eli sitä, että Kreikka ei tällä hetkellä ota turvapaikkahakemuksia vastaan. Ohisalo korostaa, että turvapaikkahakemukset pitää aina käsitellä. Olisiko siis todella niin, että jos Venäjältä tulisi hallitsematon turvapaikkahyöky meille, niin Suomi ryhtyisi käsittelemään jokaisen rajan yli tulijan turvapaikkahakemusta?  Pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina Sanna Marin sanoi, että tällaisessa tilanteessa Suomi voisi rajoittaa tai sulkea rajanylityspaikkojen liikenteen väliaikaisesti. Eli Suomi tekisi juuri sitä, mitä Kreikka nyt, jos kansallinen etumme niin vaatisi. Mutta kun Kreikka sitä tekee, sekä Marin että Ohisalo väläyttelevät käsittelyä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa. Realiteetit kovassa maailmassa pitäisi Ohisalon ja Marininkin tunnustaa, vaikka se kuinka tuntuisi itsestä ja äänestäjien mielestä pahalta.

    Visakallo

    EU:n ilmastotavoitteet taitavat nyt toteutua ilman kokouksiakin:

    Viime vuonna Euroopan komissio julkisti vihreän kasvun ohjelmansa, Green Dealin, joka muuttaa kaiken taloudellisen toiminnan ilmaston kannalta kestävämmäksi.  Taistelut ovat vasta edessä, koska ideat pitää saada hyväksytettyä EU:n jäsenmailla ja parlamentilla. Merkittävimpiin kiistoihin lukeutuu vuoden 2030 päästötavoite, hiilitullit, päästökaupan laajentaminen, henkilö- ja pakettiautojen päästörajat, Suomelle tärkeä maan- ja metsänkäyttöä säätelevä lulucf-asetus ja energiaverotus. Ensin vuorossa on vuoden 2030 päästövähennystavoite, jonka komissio haluaa kiristää 40 prosentista 50–55 prosenttiin verrattuna vuoteen 1990. Moni pettyi viime viikolla, kun komission ilmastolaki ei sisältänyt päätöstä kiristyksestä vaan päätöksen vaikutusarviosta. Pelkona on, että EU ei ehdi kiristää tavoitetta ennen marraskuun ilmastokokousta Glasgow’ssa, mikä vesittäisi sitoutumista ilmastotoimiin globaalilla tasolla. Komissio haluaa laajentaa päästökauppaa meriliikenteeseen ja leikata lentoliikenteen ilmaisia oikeuksia.
    Kauppalehti

    Kurki

    Nyt rommaa.

    Saksassa kuusitukin hinta 25 e/m3.

    Raakaoljyn hinta romahtanut (WTI)20 senttiä/litra ,—- (Brent) 22 senttiä/l—- Urals (Nesteen käyttämä) 33 senttiä/l.

    Tilausöljy vielä 90 sentin kieppeillä ja toivottavasti laskee kymmeniä senttejä ja kannattaisi jo tilata, kun vielä Saudi-Arabia on uhannut lisätä tuotantoaan. Viime syksynä piti maksaa 1000 litrasta 100 senttiä/l.

    Onneksi Suomessa tehtiin Sipilän kikyä viime huippusuhdanteen 2016–2018 aikana eikä metsäteolliuutta ay-liike päässyt tuhoamaan tällä kertaa ulosmittaamalla voitot, vaan voitot jäivät nyt Suomen historiassa ensimmäistä kertaa noususuhdanteessa yrityksille, kuten aina muualla maailmassa näin on tapahtunutkin eli matalasuhdanteeseessa on puskureita käytössä. Tosin saatinhan näitä tappiota lisääviä lukuja taas tyypillisesti lisättyä alkuvuonna lakkoilulla ja uusilla palkankorotuksilla.

    Lisäksi metsäteollisuus on vähävelkainen ja sekin tukee nyt, kun syöksytään.

    https://oilprice.com/

    Visakallo

    Putinilla ne tiukat ajat vasta käsillä onkin, kun koko Venäjän talous on öljyn hinnan varassa, ja kansansuosiokin alkaa valmiiksi olla jo vähän niin ja näin.

    Visakallo

    Venäjä tulee rahapulassaan työntämään Suomeen puoli-ilmaista puuta ja kivihiiltä kuin viimeistä päivää. Tiedämme valitettavan hyvin, miten se täällä vaikuttaa valmiiksi huonoihin puumarkkinoihin.

    Metsänmies

    Kurki:”Onneksi Suomessa tehtiin Sipilän kikyä viime huippusuhdanteen 2016–2018 aikana eikä metsäteolliuutta ay-liike päässyt tuhoamaan tällä kertaa ulosmittaamalla voitot, vaan voitot jäivät nyt Suomen historiassa ensimmäistä kertaa noususuhdanteessa yrityksille.”Ei ay-liike ole mitään tuhonnut . On normaalia, että noususuhdanteiden aikana myös työntekijöiden palkkoihin tulee korjauksia. Onkohan suomalainen ay-liike syyllinen myös Metsälehdestä 9.9.2019 julkaistuun uutiseen:”Sellutehtaat kautta maailman painiskelivat heikon kysynnän ja korkeiden varastojen kanssa. Havusellun hinta on laskenut viime vuoden syksystä kuluneeseen kesään mennessä 26 prosenttia ja lehtisellun 18 prosenttia.”

    Samassa jutussa kerrotaan:”Tukkipuun globaali hintaindeksi laski tämän vuoden toisella neljänneksellä ja kyseessä oli jo viides peräkkäinen laskukvartaali, metsäteollisuustuotteiden markkinoita seuraava Wood Resources International raportoi.

    Hinnat laskivat kaikilla mantereilla, eniten kuitenkin Euroopassa, jossa painuttiin alhaisimmalle tasolle yhdeksään vuoteen.

    Itävallassa ja Saksassa tukin hinnat ovat laskeneet lähes 20 prosenttia kahden viime vuoden aikana, mikä on vahvistanut näiden maiden sahateollisuuden kilpailukykyä.”… Kurki ja Tolopainen laittavat mielellään kaikki teollisuuden kannattavuusongelmat ja alhaisen puun hinnan pelkästään ay-liikkeen ja työntekijöille maksettujen palkkojen syyksi.  Tuossa uutisessa kerrotaan Saksan sahateollisuuden kilpailukyvyn parantuneen tukin hinnan laskemisella, ei palkkoja polkemalla. Onhan se tietysti tottakin, jos työntekijät tekisivät työt talkoilla ja metsänomistaja toimittaisi puunsa tehtaalle ilmaiseksi, metsäteollisuuden kannattavuus voisi muuttua hieman kannattavammaksi.

    jees h-valta

    Niitä Saksan kirjanpainajakuusikoita piisaa jopa suomalaisten koneyrittäjien elannoksi. Ei karehrita, kyllä me samat tuhot saamme ja samat hinnan romahdukset sitä mukaa kun ilmasto lämpenee. Ensi kesä saattaa olla jo vaikea täälläkin.

    Puuki

    Sellun hinta nousi ensin niin paljon, että sellun myynnin tuotot suunnilleen 2 -kertaistui lyhyeksi aikaa. Sitten sellun hinnat laskivat tuon 26 /18 % .  Lakot tulivat vähän myöhään , jos ajatuksena oli nostaa palkkoja teollisuuden parantuneen tuloksen takia.  Puun hintaa ei voi oikein palkkakehitykseen verrata koska kantohinnat ei ole nousseet kuin väliaikaisesti jonkin huippuvuoden kohdalla. Muuten puun hintatrendi on ollut laskeva jo vuosikymmeniä. Palkat taas on nousseet jatkuvasti. Tehdaspään palkat varsinkin. Metsäpään palkat on aina olleet huonompia kuin ne. Kotimaisen puun hinta on joustanut alaspäin aina eniten.

    Nykyaikana maailmanlaajuiset yritykset vertailee aina paikallisia kustannuksia ja tuotantoa lopetetaan kalleimmasta päästä, jos jossain vastaavia tuotteita voidaan tehdä jostain syystä edullisemmin.

    Tolopainen

    Katselin tuossa joidenkin maataloustuotteiden tuottajahintoja vuodellta 1986 ja muutin ne euroiksi, hinta on laskenut 80%, ilman Eu tukia maatilat olisivat kaikki konkassa. Valittakaa siinä sitten ruuan korkeaa hintaa. Rankasti ovat nousseet polttoöljyn hinta ja lannoitteet. Viljanhinta on pitänyt yllättävän hyvinkin pintansa.

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 389)