Keskustelut Puukauppa Puukauppa käy

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 141)
  • Puukauppa käy

    Katselin vähän tilastotietoa. Vuonna 2012 oli 6 ensimmäisen viikon aikana ostettu 3407199 m3. Vuonna 2013 vastaavasti 3374382 m3. Kuluvana vuonna ostot olivatkin lisääntyneet kolmanneksella, sillä kauppaa 6 viikon aikana oli tehty 4523094 m3:stä.

    Vuoden 2012, kuten myös kuluvan vuoden parin ensimmäisen viikon kauppoihin, saattoi olla vaikutusta edellisen syksyn myrskyillä. Tänä vuonna kuitenkin näyttää vilkas kauppatahti jatkuvan. Viime vuoteen verrattuna viikolla 4 plussaa 22 %, viikolla 5 46 % ja viikolla 6 29 %. Viikon 6 ostot olivat peräti yli kaksinkertaiset vuoden 2012 vastaavan viikon ostoihin (810963/402020).

    Mitä tästä sitten pitäisi oppia? Puun hinta näyttää olevan lähes yhtä vakaa, kuin koomassa olevan sydänkäyrä.

  • hatelo

    Kantsii neuvotella ostajan kanssa kunnon ennakko, niin ei oo niin kiire hakkuulla. Toki ostotiloilla metsävähennyksenkin kotiutuminen viivästyy samalla puukaupan viipymisen myötä.

    putte

    Puuntuottajat ovat alentuneet siihen, että heidän asiakkaansa määräävät hinnan. Toki pohjimmiltaan näin tapahtuu niin maitokaupassa kuin autoliikkeessäkin, mutta ei ihan yhtä alistuneella asenteella kuin puuntuottajilla, jotka tekevät itsestään hieman hölmöjä kyselemällä asiakkailtaan paljonko puusta tänään saisi.

    jees h-valta

    Putte kieltämättä oikeassa.On aika outoa ollut kun itse teen kauppaa muulla alalla. On ollut sopeutusongelmia kun ei pahemmin ole puhelin soinut että haluaisi ostaa puuta. Omalla alalla tuo olisi lähinnä aika nopean kriisipalaverin paikka mutta metsäteollisuus ei juuri tarpeistaan kerro. Usein ei edes sitä kuin kysymällä onko joku puulaji nyt ostokiellossa. Kauppa voidaan tehdä jopa seuraavan vuoden tarveajatuksella hautumaan. Tulee tosiaan vain väliin aika pitkäksi vartoilla toteutumista. Setorille voisi kyllä antaa neuvon että joka vuosi kauppoja sisään vain niin siten olen ainakin itse juuri metsätuloissa pysynyt.

    Puun takaa

    Metsälain muutoksen myötä poistuneet uudistamisen läpimittarajat ovat odotetusti vaikuttaneet puukauppaan.
    Metsähallitus hakkaa nyt aikaisemmin alamittaisia leimikoita samoin kuin yksityisetkin.
    Pankkien kiristynyt luotonanto ja lisääntyneet talousvaikeudet laittavat puuta liikkeelle.
    Puunostajat eivät luonnollisestikaan maksa yhtään enempää puusta kuin on tarvis.

    Timppa

    Niinhän se on, ettei kukaan maksa puusta enempää kuin tarvis. Myyjä sitten valitsee tekeekö kaupan vai ei. Ostajalla ei ole nimittäin myöskään ostopakkoa.

    Takavuosina äiti-vainaa (silloin n. 85-vuotias) myi perikunnan sorvikuusileimikkoa, joka oli 10 km vaneritehtaan portilta. Äiti oli selvitellyt tutuiltaan hintatason, johon aikoi myydä. Tuli vaneritehtaan omistavan firman ostaja. Hinta ei ollut äidin mielestään kohdallaan. (Olen tämän tainnut ennenkin kertoa). Äiti sanoi, että hinta on liian alhainen. Tähän ostaja totesi, ettei hän omaa tarjoustaan korota. Tähän äiti vastasi, että niin paljon on korotettava, että myyjä hyväksyy. Ei tullut tietenkään kauppoja. Löytyi sitten onneksi toinen tutumpi ostaja, jolta äiti saikin liki pyytämänsä.

    Pari vuotta sitten seurailin hintatilastoja löytääkseni oikean myyntiajankohdan. Olin silloin alkukesästä vähän myöhässä. Joku ostaja sanoi, että hänellä on ostokiintiö täynnä. Joku teki ns. kohteliaisuustarjouksen, siis alihintaisen. Onneksi yhdellä ei ollut vielä kiintiö täynnä, joten voitiin tehdä kauppa asialliseen hintaan.

    Tarinan opetus on se, että voi ilmoittaa mieleisensä puukaupan hinnan ja/tai ajan. Todennäköisyys onnistumiseen on kuitenkin pieni. Itse pelaan mieluummin varman päälle. Ajoissa tehdyn kaupan jälkeen saa myös uudistustoimet tehtyä suunnitellusti.

    Puun takaa

    Se on kuitenkin hyvä asia, että puulla on nouseva kysyntä maailmalla, vaikka Suomi rypeekin omatekoisessa lamassaan vielä pitkään.
    Käytiinhän sitä puukauppaa 90-luvun lamankin aikaan, vaikka silloin puunhinnat romahtivat 30-50%
    Tämän hetken hintataso Suomessa on siedettävä, sillä alamme jo luisua deflaation puolelle.

    jees h-valta

    Niin, oman valtakunnan puuntarve onkin sitten romahtanut ja vienti ei sitä kyllä nyt korvaa. Täällä kuitenkin olisi lähes maksukykyisin kansa joten aika malliin on valtakunta tuhrattu kun ei kukaan rakenna juuri mitään. Meillähän asutaan lähes hökkeleissä vaikka metsää on pilvin pimein. Pahoissa vanhoissa rähjissä ryttyytetään. Pitäisi kaikki huomio kohdistaa asutusalueiden uusrenesanssiin. Vanhoja -80 alle lätyskäpirttejä joita ei ole asianmukaisesti saneerattu tienpohjavärkeiksi ja uutta tilalle. Mielestäni nuo neljäkymmentätuhatta ja alle olevat ovat sopivia tontin hintoja joten kumoon se vanha paska ja uusi tilalle. Voihan sen puutavarastakin jotain hyödyntää uudenkin rakennuksessa.

    Ammatti Raivooja

    Täälläpäin meni kesäkorjuukuusikko nopeasti kaupaksi mutta hinta ei noussu paljoa keskiarvoa korkeammaksi koska myrskypuuta on ollut hyvin tarjolla. Ei varmaankaan kuusitukissa tule olemaan aikojen päästä suuria nousupaineita jos myrskyt ja kirjanpainajat lisääntyvät ilmastonmuutoksen myötä. Kesäisin aletaan tekemään enenevissä määrin aavistushaukkuita kun kirjanpainaja tuhoilla pelotellaan jokaisessa ilmestyvässä lehdessä.

    metsänvartija

    UPM näkee nousua, joten puunhintakin tulee nousemaan.

    Nyt odotellaan..

    K.Moilanen

    Ruotsin lisäksi ovat puunhinnat olleet nousussa myös Norjassa. Vuoden ensimmäisinä kolmena kuukautena 11% tämän uutisen mukaan http://www.ihb.de/wood/news/Roundwood_sales_prices_Norway_36803.html

    Johtuukohan Suomen tasaisempi hintakehitys metsälakimuutoksen myötä lisääntyneestä tarjonnasta? Jos laki muutos tarjonnan lisäyksen takana niin mitenköhän pitkään vaikuttaa. Metsänvartijan odottelu voi olla hyvinkin kukkaroystävällinen ajatus, vai joko viime aikoina ovat tarjoushinnat nousseet täälläkin?

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 141)