Keskustelut Puukauppa Puukauppa käy

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 141)
  • Puukauppa käy

    Katselin vähän tilastotietoa. Vuonna 2012 oli 6 ensimmäisen viikon aikana ostettu 3407199 m3. Vuonna 2013 vastaavasti 3374382 m3. Kuluvana vuonna ostot olivatkin lisääntyneet kolmanneksella, sillä kauppaa 6 viikon aikana oli tehty 4523094 m3:stä.

    Vuoden 2012, kuten myös kuluvan vuoden parin ensimmäisen viikon kauppoihin, saattoi olla vaikutusta edellisen syksyn myrskyillä. Tänä vuonna kuitenkin näyttää vilkas kauppatahti jatkuvan. Viime vuoteen verrattuna viikolla 4 plussaa 22 %, viikolla 5 46 % ja viikolla 6 29 %. Viikon 6 ostot olivat peräti yli kaksinkertaiset vuoden 2012 vastaavan viikon ostoihin (810963/402020).

    Mitä tästä sitten pitäisi oppia? Puun hinta näyttää olevan lähes yhtä vakaa, kuin koomassa olevan sydänkäyrä.

  • jees h-valta

    Paikalliseroja on mutta nuo esimerkit kertovat lähinnä yksittäisistä lomien jälkeisen tukin vähyyden tilasta sahojen lansseissa. Olen itsekkin ollut joskus todistamassa kun omiani hakattiin ja ajokone kun nosteli lanssiin niin puutavararekka nosti samantein kyytiin. Kuusta.
    Näin hektiseksi on mennyt sekin elämä eli varannot pidetään pystyssä viimeiseen asti. Kertoo myös ”kestävyysvajeesta” eli eletään ”käest suuhun”-periaatteella. Mitään jatkumoa markkinoilla ei ole.

    harmas

    Hitaasti vastataan Pohjois-Pohjanmaalla tarjouspyyntöihin. Tilanne vaikuttaa haasteelliselta. Pakolliset harvennukset suoritettava mutta siihen se sitten saakin jäädä tämän vuoden osalta.

    jees h-valta

    Kunhan vain saa niistä harvennuksista edes kaupan. Minultakin hakattiin päätehakkuu mutta harvennus huilaa edelleen.

    Metät kunnossa!

    Tuo kuusitukin hinta oli valitettavasti tuoreempaa tietoa eteläisestä Suomesta.

    Harvennuspuusta kyllä pääsee eroon, jopa viime vuotta paremmalla hinnalla.

    Nyt keskitytään raivaussahasavottaan, jotta pysyy metät kunnossa!

    Metät kunnossa!

    Onkohan sinulle harjavaltalainen kukaan kertonut missä olosuhteissa harvennukset hakataan ajallaan eivätkä jää ”huilaamaan”?
    1.) Siellä pitää olla puita (vatukko ei sovi motokäsittelyyn)
    2.) Leimikko pitää korjuuolosuhteiltaan olla kunnossa (runkomäärä 50.000 on liian ”puustoinen”).

    Täyttyykö molemmat korjuuedellytykset?

    jees h-valta

    Metät kunnossa, kuten olen aiemmin kertonut vastaus ykköskysymykseesi on: 150 mottia mäntyä kakkosharvennuksella joka nyt noin kuuskymppistä.
    Ja kakkoskyssäriin: Kunnossa kaiken aikaa eli puhdas mäntymäkimaasto josta puolukat pitää käydä pelastamassa joskin ei tunnu olevan kiire. Kerkeää kypsyä rauhassa.
    Ja kolmoskyssäriksi voisi laittaa: Miksi per…eessä nyt ei sitten mänty soi kun kuusipääte hakattiin ja lähes heti?
    Ei muudoin mutku pitäisi se aukko siitä vierestä mätästää ja ojittaa ja vielä pengertietäkin tehdä mutta kun saa…a kupataan!

    jees h-valta

    Näin vain sattumahuomiona että lyhytpä oli kuusitukin hintapyrähdys. Peräti viikon mittainen piikki ja sitten kiinni. Lyhyt kuin kanan lento.

    Panu

    UPM:n mukaan puukauppa ei käy:

    ”Metsäjohtaja Tomi Salo ei edes kaipaa keskustelua verosta, sen sijaan hänen mielestään olisi syytä pohtia, miten puu saadaan liikkeelle.”

    http://metsalehti.fi/Metsalehti/Metsauutiset/2014/9/Taloussanomat-Kiinteistovero-on-UPMlle-yksi-vaihtoehto/

    MaalaisSeppo

    Kummallisia kannanottoja. Salokin pohtii, miten puu saadaan liikkeele, vaikka puu liikkuu tällä hetkellä ihan hyvin. Myös UPM:n veroajattelut ovat kummallisia. Ajatuksena kai on, että puun hintaa pitäisi saada alaspäin masinoimalla päättäjille ajatusta, ettei puu nytkään liiku riittävästi.

    Puun liikkumattomuusmantraahan on hoettu jo vuositolkulla. On tainnut jäädä levy päälle. Eiköhän kannattaisi jo vaihtaa, ettei kulu ihan puhki.

    silencio

    Tuntuu puumarkkinat taas hiljenevän. Tarjosin useilla paikkakunnilla leimikoita neljälle ostajaehdokkaalle: pääte- ja harvennushakkuita, kesä- ja talvikohteita, kuitua ja järeää tukkia, leimikot ennakkoraivattuja. Oikeastaan ainoa, mikä puuttui oli tasaisella maalla kasvava kesäkorjuukelpoinen järeä mäntytukkimetsä.

    Mikä oli tulos? Kiemurtelua, selittelyjä ja yksi ainoa ostotarjous – hankintahakkuusta. Tarjosin pystykauppojen ohessa muutamaa pienehköä hankintahakkuuleimikkoa (ensiharvennus). Pystyhakkuiden hylkiminen ja hankinnan suosiminen hieman ihmetytti, aiemmin kun hankintaleimikoihin on suhtauduttu sanoisinko nuivasti.

    Johtuuko tilanne viime talvesta, jäivätkö talvikohteet tekemättä? Mitä tapahtuu jos tuleva talvi on myös lämmin ja vähäluminen?

    Vai onko markkinoiden ylitarjonta saavuttanut kipupisteensä, ostetaanko enää vain rusinat pullasta?

    Herroille Wahlroos & Salo esittäisin pyynnön: lopettakaa sonnan jauhaminen ja tulkaa ulos kabineteista katsomaan metsäsektorin arkea. Puu ei liiku, koska sitä ei osteta.

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 141)