Keskustelut Metsänomistus Puukaupat v. 2019

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 320)
  • Puukaupat v. 2019

    Huomasin jossain lehdessä  yksityismetsien puukauppojen määrän. Vähennystä oli hienosti edellisiin vuosiin.  Toivottavasti saadaan tänä vuonna lisää vähennystä 10 – 15%.

    Metsien eläimet ja luonnon ystävät kiittävät.

  • Puuki

    Pihkatapinrautalangan väännöstä tuli mieleen, että se eri puutavaralajien metsäkuljetuksen ajourarasitus riippuu muustakin kuin siitä, onko vain yhtä lajia vai useampaa kuljetettavana. Ei kaikki harvennusleimikotkaan ole samanlaisia eikä huonolla korjuukelillä ajettavia.   Eikä esim.muutamaa eri puulajin pölkkyä ajokone käy erikseen hakemassa uutta reissua samalta ajouralta. Ne otetaan samaan kyytiin ja erotellaan varastolla omiin kasoihinsa.

    Toisekseen jos harvennuspuut hakataan ohueen latvaläpimittaan, niin niiden keskikoko pienenee ja korjuukulut nousee.  Laskepa varsin , miten paljon lisää tulee puuta esim. 2 cm:n latva-lpm:n laskemisella ja miten muuttuu hakkuukustannus.

    Puu Hastelija

    mikähän mahtaa  olla   nyt tilanne  hakkuissa  metsämaat  ovat  tosi  märkiä  ojat  tulvivat  vettä  varmasti  tulee  pahoja  painumia  ajouriin    ja  juuristo kolhiutuu  herkästi  onkohan  paperin  ja  sahatavaran kysyntä  niin  huonoa  maailmalla  kun  edellämainitut  asiat  eivät  ole  hintoja  juuri  nostaneet  aika  vähän  ovat  yhtiöt  asiasta  kommentoineet”

    Yhtiöt hakkaavat vanhoja varastoja? Ainakin itselle tuli eilen puhelu ja tämän päivän aikana saatua asiat sovittua siihen malliin, että hakkuu pitäisi alkaa näillä näppäimillä. Vuokramies ei laittanut hanttiin, että koneet ja puut saa telata pellon poikki, tiellä kun on 5t kyltti kaivettu esiin. Vahva usko, että yöpakkasia vielä tälle kevättä saadaan sen verran, että tie kohmettuu. Harvennusleimikko näillä keleillä ja pohjilla olisi voinut jo alkaa yskittämään, mutta eiköhän nyt syntyvät jäljet muokkauksen yhteydessä saa taputeltua umpeen.

    jees h-valta

    Suorittava siis on sitä mieltä että on jopa suositeltavaa kasvattaa kuusikko tuohon minun kuvissani esiintyvään kuntoon. Eli paskalahoa ja kakkoskuitua yli 50%:ia. Siitähän tosiaan saa järeää e-puuta halvalla. Mutta en aivan lähtisi sillekkään linjalle. Kyllä siitäkin näytetään hakkuutähteetkin korjattavan kuten moton tekemistä kasoista voikin päätellä. Jätkä, ei minulla ole aikomus männikköä hakata muuta kuin ensiharvennuksen verran.

    Tolopainen

    Unohtakaa ne puukaupat tältä talvelta, ei korjuusta mitään tule ja metsäautoteille tulee kelirikkorajoitukset. Nyt Keskitytään taimikoiden raivaukseen ja takkatulen lämpöön.

    Visakallo

    Hinta laittaa puun liikkeelle Tolopainen!

    jees h-valta

    Tolopalla ihme käsitys. Eihän talvi vielä ole edes alkanutkaan. Eihän täälläpäin ole talvi koskaan sietänyt konetöitä juurikaan ennen helmi-maaliskuun vaihdetta. Minun tielleni ei tule kelirikkorajoitusta.

    suorittava porras

    Suorittava suosittelee lahoaville metsille katkaisuhoitoa , mutta terveistä metsistä tulee pitää huolta ja kasvattaa edellä mainisemiini kuutiomääriin . Ei ole Etelä-Suomessa ylivoimaista.

    Mitä tulee (Visakallon)kantojen repimiseen , se taitaa olla auringonlaskun puuhia. Oli jo 10 vuotta sitten , kun pohdimme ”tietyllä porukalla” puuenergian tulevaisuutta. Pystyrisujen tuottaminen taimikonhoidon kustannuksella sai myös ammattilaisilta vahvaa kritiikkiä osakseen .

    Todettiin , että kantojen repiminen toisi valtavan raivaustarpeen tulevaisuudessa(ja toi sekä lisäksi myös hirviä risukkoa syömään). Kantoja nostavat urakoitsijat puolestaan olivat huolissaan kaluston kestävyydestä ja siitä , että vehkeet ovat pienistä kohteista johtuen enemmän siirtoauton päällä , kun töissä. Moni onkin lyönyt hanskat tiskiin. Innostus kantojen nostoon on hiipunut yrittäjien ja metsänomistajien taholla samaan tahtiin.

    Eneriapuuhomat (pienpuu)osoittautuivat monien kohdalla petolliseksi lietekaivoksi , vaikka niitä mainostettiin kultakaivoksena . Kannatavuutta löytyi vain joko osittain tai kokonaan pilalle menneiden kohteiden käsittelystä. Mitä järkeä pilata taimikoita ja lisätä työkustannuksia muutaman tukieuron tähden?

    Yli puolet tuotetusta puusta(tukistakin) päätyy järkevimmilläkin keinoilla energiaksi ja jopa parempaan hitaan .Lisäksi hyvin kasvaneiden päätehakkuuleimikoiden hakkuutähteet lisäävät puuperäisen energian määrää. Miksi siis jarrutella metsän kehitystä. Parhaimmillaan siitä energiasta maksetaan tukkipuun hinta ja heikoimmillaankin vähintään kuitupuun hinta. Hakkuutähteillä maksetaan uudistamiskustannukset. Monelta tämä tuntuu pikavoittoja tavoiteltaessa unohtuneen.

    Visakallo

    Monilla on myös periaatteita, jotka eivät todellisuudessa perustu oikein mihinkään. Yksi tällainen on, ettei kesällä voisi tehdä hakkuita. Ehkä tämä ”talvi” ainakin joillakin muuttaa niitä periaatteita.

    Tolopainen

    Paras hakkuukeli on 10 astetta pakkasta 30 senttiä lunta  ja maa roudassa. Ja tuota tosiasiaa ei pysty kukaan kumoamaan.

    suorittava porras

    Totta virkat Visakallo. Toissa kesää on ikävä. Saattaa puuholto ruveta tökkimään. Tähän voisikin jatkaa , että raivaussahamiestä ei upota ihan samaan malliin , kun motoa ja ajokonetta risukkokohteella.Kelit on nopeasti hyvät , kun vähänkin pakastaa. Koneille kelpo kelit vaativat jo paukkupakkasia näillä vesimäärillä.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 320)