Keskustelut Metsänomistus Puukaupan tarjouskilpailu

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 174)
  • Puukaupan tarjouskilpailu

    Vuosikymmenten ajan puukauppojen tarjouskilpailu valtakirjoilla on ollut Mhy vallassa.
    Nyt mhy-lain muututtua ja jo aiemminkin mhy:n ”korjuupalveluun” on seuloutunut tarjouskilpailun päätteeksi heille edullisimmat leimikot tavalla,jossa muiden hinnat jo näkyvät.
    Onpa tapauksia,jossa isännän leimikkoa ei ole ehtojen mukaisesti kilpailutettu.Otettu vain omaan korjuuohjelmaan.
    Tyyli kun kun on vielä se,että kantohinta,-jos jotain jää-, on kaikilla kuluillaan ja välityspalkkioillaan kutistettu nettohinta.Siis ilman mitään ”riskiä”
    Ihme ja kumma ettei käytäntöön mikään valvova taho ole puuttunut.Vai onko sitä?

  • mehtäukko

    Olisin nyt odottanut suorat kommentit edelliseen ”esimerkkiini”, jota itse kukin voi miettiä omalle kohdalleen esitetyin ehdoin.
    Oli surkuhupaista,kuinka esim. mh-maksun poiston oli kierrettävä Bryssälässä saakka.Eivät jäärät antaneet periksi selvässä asiassa.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Valtakirjalla mhy:sta tulee ”metsänomistaja”, oikeallakin metsänomistajalla voi olla oma moto. Puunmyynti alkaa ja metsänomistaja kysyy tarjoukset ja sen jälkeen punnitsee kannattaako hänen tehdä itse puut omalla motolla ja myydä puut hankinnalla vai ostaako hän puunkorjuun metsäyhtiöltä. Ei tässä ole mitään epäreilua.

    jees h-valta

    Kyllä tuo menee jo seliselin puolelle A.R.
    Tässä ollaan menossa sivuun jo kovaa kyytiä itse ajatuksesta jonka kyllä aloitti mehtäukko ja aivan aiheesta mutta minun ilmestymiseni kehiin tiesi heti että siitä tehdään ”firman miehen” aiheetonta valitusta. Korostan edelleen että olen vain mehtäukon ajatuksen aivan selvässä mhy-organisaation epäkohdassa varauksetta mukana ilman mitään siteitä mihinkään suuntaan. Ja muistakaa nyt että olen mhy:n valtuutettu myös. Eikö valtuutetun tehtävä ole ruotia muidenkin eteen tuomia epäkohtia organissation rakenteissa?
    Vai oliko mehtäukolta kuitenkin aika raskaansarjan sohaisu kusiaispesään?
    Itse alan epäillä että taas lähdetään eteenpäin tälläkin saralla.

    jees h-valta

    Oksapuu tuolla edellisellä irvaili juuri siitä mitä siinä rakennetaan. Ei se paljon kummemmaksi muutu oksapuu jos sinne omistavaan tahoon ilmestyy seuraava kartellin rakentaja. Joka kaikenlisäksi olisi polttanut aivan samoin pohjansa edellisessäkin jos asiaa olisi päästy alkujuuria myöten ja perusteellisesti pöyhimään. Mutta suojelus ajan puolesta hiukan pelasti. Mitään ei tietty opiksi vaan nyt rakennetaan vielä selkeämpää ja isompaa ”miinaa”. Kannattaa varmasti.
    Kait oksapuu muistaa että MHY on yhtä nyt kuin MTK?

    Visakallo Visakallo

    Muista nyt Jesse visusti pysyä kaukana tuommoisen Kuopion laitoksen kauheuksista!

    MaalaisSeppo

    Vastasihan se Jesse vihdoin ja viimein. Eli hänen ratkaisunsa olisi valtakirjakaupan kieltäminen MHY:ltä. Muille kai se sallittaisiin. Siinäpä sitä on oikeusoppineille pähkäiltävää. Kansalaisaloite?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Looginen ratkaisu olisi kai – ei valtakirjakaupan kieltäminen – vaan se että mhy ei saisi osallistua kilpailutuksiin tarjoavana osapuolena? Valtakirjakauppa on metsänomistajalle hyödyllinen, jos ei ehdi/halua/osaa itse hoitaa puukauppaa, tai jos tarjottava puumäärä on niin pieni, että se on järkevämpi markkinoida yhteisesti mhy:n kautta.

    Metsuri motokuski

    Nyt en ymmärrä. Miksi ihmeessä mhy ei saa osallistua puunostoon ja korjuuseen jos sillä on siihen kalustoa ja puulle on menekkiä ? Eihän valtakirja tee tässä tapauksessa ostokelvotonta. Onhan joka yhtiöllä oma korjuukalustonsa ja siten oma ”korjuupalvelu”. Mhy käyttää korjuupalvelun hinnoittelussa koneyrittäjäliiton taksoja jotka ovat valtakunnalliset taksat ja ne on kerätty liiton toimesta ao yrittäjiltä.

    Minusta on vain hyvä että valinnanvapautta on myyjällä eri toimijoiden välillä.

    Visakallo Visakallo

    Metsänhoitoyhdistykset voivat tarvittaessa eriyttää puukaupallisen puolen omaksi yksikökseen, ei tästä mitään elämää suurempaa ongelmaa tule, vaikka joidenkin kommenteista voisi sitä päätellä.
    Metsänhoitoyhdistysten puukaupallinen toiminta on tullut jäädäkseen.
    Suurin osa puuta käyttävistä energialaitoksista ovat yhdistysten organisoiman puunhankinnan varassa, on täällä muutamat sitten mitä mieltä hyvänsä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Edellinen kommenttini oli ajatusten pallottelua, siksi siinä se kysymysmerkki olikin. Koetin saada selville mikä on yleinen mielipide. En ole ehdottamassa, että mhy:n pitäisi lopettaa puukauppa. Päin vastoin, niiden talous on nyt vain entistä enemmän siitä riippuvainen, kun jäsenmaksutulot vähenevät.

    Sen sijaan valtakirjakauppapaketti voisi olla tilanteesta riippuen erilainen; se voisi siis sisältää joko vain puukaupan kilpailutuksen tai koko kaupan hoidon alusta loppuun. Energiapuukauppa ja kuitupuukauppa on ok mhy:n tekemänä. Hyvä että ovat mukana tarjoajana – lisäähän se kilpailua kun on yksi ostaja lisää. Sen sijaan en ihan hahmota, miten päätehakkuuleimikon tarjousvertailu menee jos mhy on mukana, sehän ei ole puun loppukäyttäjä, joiden katkontaa ja kantohintoja kilpailussa olisi tarkoitus vertailla.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 174)