Keskustelut Metsänomistus Puukaupan tarjouskilpailu

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 174)
  • Puukaupan tarjouskilpailu

    Vuosikymmenten ajan puukauppojen tarjouskilpailu valtakirjoilla on ollut Mhy vallassa.
    Nyt mhy-lain muututtua ja jo aiemminkin mhy:n ”korjuupalveluun” on seuloutunut tarjouskilpailun päätteeksi heille edullisimmat leimikot tavalla,jossa muiden hinnat jo näkyvät.
    Onpa tapauksia,jossa isännän leimikkoa ei ole ehtojen mukaisesti kilpailutettu.Otettu vain omaan korjuuohjelmaan.
    Tyyli kun kun on vielä se,että kantohinta,-jos jotain jää-, on kaikilla kuluillaan ja välityspalkkioillaan kutistettu nettohinta.Siis ilman mitään ”riskiä”
    Ihme ja kumma ettei käytäntöön mikään valvova taho ole puuttunut.Vai onko sitä?

  • MJO

    Jesse:
    Toki joo mutta noin yleisemminkään en oikein löydä tuolle puunoston laajentamiselle tuolta pohjalta ideaa. Kun se kuitenkin pitää nopeasti myydä eteenpäin ja omaa jalostusta ei ole. Toki sitten jos tällaiset Kuopion esimerkit alkaa yleistyä. Mutta ei yhdistys ole kyllä oikein missään kaupallisteknisesti hyvä muotokaan. Tulee aika pian ”metsäkeskukset” vastaan.

    MHY korjaa puut ja myy eri puulajien tukit, pikkutukit ja kuidut omina kauppoina eniten tarjoavalle. Samanaikaisesti MHY voi myydä usean leimikon puut, jolloin pienistä eristä koostuu yksi suurierä. Näitä pieniä eriä ei edes metsäyhtiöt ala hakkaamaan.

    Lisäksi ei kaikilla ole aikaa, taitoa eikä edes halua alkaa kilpailuttamaan useita ostajia. Jos MHY:n puunhankinnassa ei ole mitään pohjaa, niin sehän kuolee itsestään. Markkinat pitävät siitä huolen, eikä siihen tarvita erikseen lakipohjaisia rajoituksia yms..

    Metsuri motokuski

    Noita kirjoituksia kun lukee niin ei taida olla kuin jesse joka kritisoi mhy:n puunhankintaa. Itse olen nähnyt tuota hommaa todella läheltä ja en löydä mitään huomautettavavaa yhdistyksen korjuutoiminnasta, varsinkaan nyky lainsäädännöllä.

    Minusta homma toimii reilusti ja puukaupassa yhdistys toimii asiamiehennä. Lopullinen myyntipäätös on aina kuitenkin myyjällä. Minusta ei ole suuri vahinko että mhy:n toimihenkilö näkee muiden yhtiöiden tarjoukset, koska ne yhdessä luetaan kuitenkin kun valtuutus on annettu. Jos yhdistyksen korjuupalvelu tekee paremman tai joidenkin leimikoiden osalta ainoan (kun muilta ei tarjouksia ole tullut) tarjouksen niin metsänomistajan parhaaksihan se on.

    Tänä päivänä mikään mhy ei elä pelkällä neuvonnalla ja muila hilipatipippaa toiminnalla. Mhy rahavirrat tulevat nimenomaan välitystoiminnasta tai työpalveluksien myynnillä.

    En ole kertaakaan havainnut että korjuupalvelu muuttaa aptia kesken hakkuun. Yhtiöt ovat tehneet sitä aina ja tekevät jatkossakin. Joskus jopa tulee suosituksia vältää tukkien tekoa ja mitäpä sitten hakataan sen voitte arvailla.

    jees h-valta

    Työpalvelukset sopii kuvaan kunhan niihinkin sisällytetään mo:n neuvonta työn ohessa. Silloin hyöty on kaksinkertainen jos jatko sujuisikin jo omatoimisesti. Välityspalkkio taas vie jokatapauksessa sen marginaalisen hyödyn mitä muuten jopa saattaisi olla eri tavaralajien keräilystä. Eipä suomenmaassa kovin montaa noin kovaa rahamäärää käsittelevää yhditystä kyllä ole. Eikä se tuossa muodossa ole edes järkevää. Yhtiöittäminen edessä aika nopsaan puukauppapuolella jos tämä alkaa edes toimia.

    mehtäukko

    Päivä kulahti tien teossa omaan ostometsään…
    Kun lueskelin syntyneitä kommentteja ei voi olla hymyilemättä vakavalla asialla.
    Toden totta,A Jalkanen ja Jees ymmärsivät mistä aloituksessa ja muutamassa kertauksessa on kysymys.Moni ampuu miten sattuu, ja eipähän se tee ketään murheelliseksi.
    Meikäläistä vaan ottaa pattiin monet muutkin vastaavanlaiset toimintamallit.Henkilö,joka laittoi alulle mhy-maksun lakkautuksen EU:n kautta, tuskinpa tarvitsisi isoja sytykkeitä. Jo ent. ”rusettiherran” putiikki teki pienemmästäkin lopun.

    Visakallo Visakallo

    EU:kin on muutoksen kourissa ja ko. rusettiherra joutuu myös tuota kehitystä seuraamaan. Mikään kun ei ole ikuista.

    Visakallo Visakallo

    Jessen kannattaisi hieman tutustua suurten yhtiöiden ja metsänhoitoyhdistysten puunhankintayhteistyöhön.
    Aina silloin tällöin kannattaa päivittää tietonsa ajan tasalle, niin ei tule kirjoitettua niin paljon joutavia.

    jees h-valta

    Eipä minua juuri nykytilanne edes kiinnosta vaan lähinnä mhy:n tulevaisuus oli omalla sihdillä. Uskon taas aika vahvasti tilanteen rdamaattiseen muutokseen alle kymmenen vuoden. Kun muut toimijat alkaa kouluttaa mhy-toimareita on siitä hupi kaukana. Puunhankintahan on nyt vapaata ”riistaa” johon vanhat sympatiseeramiset ei enää kuulu. Pienet tarvii eli sahat ja pienet metsätilat. Kutistuu kuin pyy maailmanlopun edellä.

    jees h-valta

    MJO tuolla aiemmin ettei yhtiöt ala pieneriä hakkaamaan. Mitenkähän tämä sitten kannattaa mhy:lle?
    Vai onko sallitumpaa mhy:lle tehdä kannattamatonta työtä?
    Ainakin se varmistaa alasajon nopeuden.
    Pitäisi kait saada toiminta omillaan pyörimään ja viivan allekkin jotain, vai?
    (Puunhinnathan on aikalailla tiukkoja paketteja joista varmasti ostavat, ja jalostavat hieroo turhat löysät pois.)
    Ei yhtään auta että niitä nököjä on tienvarressa siellä täällä. Eri jos perustetaan kokoomalanssi joka kylään ja aletaan sieltä vaikka huutokaupata eriä halukkaille ostettavaksi.

    MJO

    Jesselle. Kun esim. koivutukkia tulee 10m3 yhdeltä tilalta ja kahdelta muulta 20m3, niin on helpompi myydä ne pienelle sahalle. Saa tukkirekallisen vietyä kerralla sahalle.

    Sellutehdas pistäisi sen 10m3 suoraan sellukattilaan (kuitupuun hinnalla), eikä varmasti alkaisi erikseen ostamaan 10m3:a erillistä puulajia.

    Kuten sanoin, jos ei toimi. MHY puuhankinta kuolee pois markkinoilta. MHY:llä on nyt oikeus tehdä puukauppaa samalla tavalla kun sinullakin alkaa yrittäjäksi.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mhy:llä on jatkossakin se etu ettei sen tarvitse maksimoida voittoja. Se kun on yhdistys eikä osakeyhtiö.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 174)