Keskustelut Metsänomistus Puukaupan tarjouskilpailu

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 174)
  • Puukaupan tarjouskilpailu

    Vuosikymmenten ajan puukauppojen tarjouskilpailu valtakirjoilla on ollut Mhy vallassa.
    Nyt mhy-lain muututtua ja jo aiemminkin mhy:n ”korjuupalveluun” on seuloutunut tarjouskilpailun päätteeksi heille edullisimmat leimikot tavalla,jossa muiden hinnat jo näkyvät.
    Onpa tapauksia,jossa isännän leimikkoa ei ole ehtojen mukaisesti kilpailutettu.Otettu vain omaan korjuuohjelmaan.
    Tyyli kun kun on vielä se,että kantohinta,-jos jotain jää-, on kaikilla kuluillaan ja välityspalkkioillaan kutistettu nettohinta.Siis ilman mitään ”riskiä”
    Ihme ja kumma ettei käytäntöön mikään valvova taho ole puuttunut.Vai onko sitä?

  • Visakallo

    MaalaisSeppo kiteytti asian hyvin.
    Minultakin vähän aikaa sitten yhtiön ostamasta kaupasta lähti puita neljälle eri firmalle, eikä siihen maailmani kaatunut, päinvastoin.
    Joskus on hieman vaikea ymmärtää näiden palstan valittajien syitä ja tarkoitusperiä.
    Puita pitäisi kyllä saada kaupaksi ja niistä pitäisi saada mahdollisimman hyvä hinta, mutta näin ei saisi kuitenkaan tehdä.
    Ota näistä nyt sitten selvä!

    Ammatti Raivooja

    Jos on neljä firmaa, joilla on omat tarpeensa ja kaikille ei kelpaa kaikki kovalla hinnalla ja mhy:llä on kyllä vahva käsitys hinnoista ja kysynnästä niin kilpailutus on ihan ajanhukkaa. Tietysti sitä vois yrittää selittää jollekkin, jolle on menny liian hyvin perille, että kilpailutus kannattaa aina, että kyllä siellä tiedetään jo mitä myydään minnekkin ja hinnat on jo tiedossa. Tuon jäsenyysmaksunkin kuittaa loppuelämäksi tarpeeksi suurella sekapuupäätehakkuulla.

    Metsuri motokuski

    Tuo mhy:n kilpailutus menee niin että mhy valtakirjan saatuaan laittaa kyseisen metsän myyntiin yhteiseen rekisteriin joista puunostajat voivat käydä noukkimassa itselleen sopivat leimikot. Usein he myös käyvät katsomassa leimikot läpi ja jos leimikon rakenne vastaa sitä mikä ostajille sopii niin he tekevät leimikosta tarjouksen.

    Leimikot ovat usein myynnissä parikin vuotta tai vähemmän kuinka sovitaan. Leimikosta voi tehdä tarjouksen myös korjuupalvelu jos leimikko sopii mhy:n toimitussopimuksiin. Vaikka valtakirja on annettu mhy:lle niin loppullisen päätöksen leimikon myynnistä tekee aina metsänomistaja. On myös selallaisia leimikoita joista korjuupalvelu tekee suoraan tarjouksen. Usein nämä ovat niitä hoitamattomia tai huonosti hoidettuja leimikoita, jotka eivät yhtiöille kaupaksi mene. Leimikon näkee usein jo päältä kelpaako se yhtiöille vai ei. Mutta jos leimikko on sellainen että se voisi yhtiöille kelvata niin se laitetaan rekisteriin tarjouksia varten.

    On luonnollista että mhy ottaa kyseisestä työstä korvauksen vaatiihan se työtä ja vaivaa, eikä sitä kukaan talkoilla tee. Korvauksen summa on aina neuvoteltavissa ja itse olen saanut monesti välityspalkkion laskemaan kunhan vain olen tinkinyt.

    Nythän nämä metsäpalveluyritykset ovat samalla reviirillä ja mhy:t ovat nykyään metsäpalveluyrityksiä niin kuin kilpailijatkin.

    mehtäukko

    ..”En edelleenkään ymmärrä mikä tässä mättää. Onko tosiaan niin, että valtakirjakauppa on sallittu vain MHY:lle? Kyllä kai metsänomistaja voi antaa valtakirjan metsäfirmoillekin,,”

    Eihän tästä ole kyse, eikä ptl:n ripottelusta vaikka kymmenelle käyttäjälle.
    Viestiketjun aloituksen ja välikommenttien lisäksi ei tuota pysty muuten selittämään rautalangallakaan!
    Elikkä kun kun mhy pitää yllä puukaupan tarjouskilpailusysteemiä ja
    SAMALLA kuitenkin itse osallistuu korjuisiin muille kilpailevana osapuolena, onko ko. toiminta läpinäkyvää ja tasapuolista??
    Minusta se on yhtä härskiä kuin mhy-maksullaverolla pönkittivät (liike) toimintaansa muiden pelatessa työtulovaroillaan.

    Visakallo

    Nythän ei ole enää mitään ongelmaakaan, sillä vain he ovat mukana maksamassa jäsenmaksua, jotka kokevat saavansa siitä lisäarvoa.
    Ei siinä ole toisilla nokan koputtamista.
    Kukaan ei kiellä muitakin toimijoita perimästä jäsenmaksuja.
    Ehkä näemme sen myös jatkossa tapahtuvan.

    Rane

    Niin,kenen kannalta mhy:n pitäisi olla ”tasapuolinen”.
    Kyllä tasapuolisuudeksi riittää hyvin jos metsänmyyjän puille etsitään paras hinta.
    Jos mehtäukko väittää että korjuupalvelulle on mennyt leimikoita joista metsänomistaja olisi saanut kilpailutuksessa paremman hinnan joltain muulta niin silloin homma on tosiaan mennyt pahasti pieleen.

    mehtäukko

    Niin,kenen kannalta mhy:n pitäisi olla ”tasapuolinen”.
    Siis onko muille (vaikkapa tarjouksissa kilpaileville metsäpalvelu / korjuuyrittäjielle ) menettely tasapuolista,että saatujen tarjousten ”avausten” JÄLKEEN tämä mhy:n korjuu-osasto voi sumplia oman hintansa miten huvittaa ? Laittaa niihin toisten tarjouksiin nähden valikoiden oma hinta,joka miellyttää.
    On se ymmärrettävä, että lähes kaikki korjuukoneet ovat yrittäjien omistuksissa. Heidän keskinäisestä tasapuolisesta kohtelusta on kysymys joskin kyseinen pulju vetää siinä välistä esitetyllä oma lehmä ojassa- perusteella.
    Saman tyylistä mutta suurempi mittakaavaista peliä harrasti eriyttämiseen saakka Metsäkeskus: suunnitteli tie / ojahankkeet,hyväksyi ne ja rahoitusen sekä toteutti…!
    Tästä tulikin loppu,ja niin tulee ennemmin tai heti myhistyksen pelleilystä.

    A.Jalkanen

    Olisi hyvä jos joku mhy-kentältä kommentoisi tähän, miten puukaupan kilpailutus käytännössä toimii. Tai voisiko Metsälehti tehdä asiasta jutun? Korjuupalvelun tarjous on käsittääkseni samansisältöinen kuin muidenkin, eli käsittää myyjälle jäävän kantohinnan. Korjuuta ei siis varsinaisesti kilpailuteta vaan puun hintaa.

    Tarjousten teko pitää tietysti olla suljettu kaikille tai avoin kaikille eli huutokauppa, ei siltä väliltä, eli ei niin että yhdellä tarjoajalla on tieto toisten hintatasosta. Mutta toimitaanko näin myös käytännössä? (Periaatteessa sähköinen markkinapaikka mahdollistaisi myös huutokaupan – vrt. tarjouskauppa asuntomarkkinoilla).

    Ammatti Raivooja

    Ainut häviäjä tässä on firmalle puiva koneyrittäjä. Onhan se mielenkiintoista, että yksi näkee suljetussa huutokaupassa muiden tarjoukset. Metsäyhtiöt saavat tarvitsemansa puut ja mo parhaan hinnan, ei tarvetta korjata mitään.

    jees h-valta

    Niinpä, ja kukahan on se valvova taho tässä nykymarkkinavetoisessa mhy:ssä että homma pysyy reiluna ja tasapuolisena puukaupoissa?
    Kun useimmiten se yksi mhy-toimari ne päätökset siellä kopissaan tekee. Jos korjuupalvelussa alkaa hommat vähetä ja koneurakoija käy hiukan huolestuneena nupisemassa niin ei liene kovin vaikea kuvitella toimarin toimia siinä kohtaa. Voi jopa tulla tunkua mhy:n urakoijiksi haluavista. Voi olla levein ja lavein leipä siellä.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 174)