Keskustelut Puukauppa Puukaupan ongelmia?

Esillä 9 vastausta, 71 - 79 (kaikkiaan 79)
  • Puukaupan ongelmia?

    Syyskuun Metsälehti Makasiini käsittelee puukaupan pulmia. Ylivoimaisesti suurin osa puukaupoista sujuu ongelmitta, mutta kun touhutaan, niin jotain voi tapahtua. Syynä voi olla tiedonkulku tai väärinymmärrys, mutta valitettavasti joskus selviä ongelmiakin ilmenee ja ne ovat mahdollisia sekä ostajan että myyjän suunnista.

    Millaisia pulmia on tullut vastaan, siitä toivon keskustelua, ja aineisto on materiaalia juttua varten. Kokemuksia voi myös lähettää sähköpostiin mikko.hayrynen@metsalehti.fi

  • Metsäkupsa Metsäkupsa

    Mitä olen vuosien saatossa nähnyt, niin omia kuin vieraita , ei katkonnassa ole ollut huomauttamista. Tätä katkonta ongelmaa ja valvonta asiaa kyllä yhdistyksien puheissa paljon esillä pidetään. Myydään hakkuun valvontaa, mutta mitä urakoitsijoita olen haastatellut, niin tosi harvoin ovat maastossa jalkautuneet. Pöydän ääressä listoja katsoneet, toiset kylläkin ovat autolla hakkuun ohitse ajaneet. Näin kilometrikorvaukset nostaneet.

    mehtäukko

    ”…Esimerkiksi jos raakkeja tulee huomattavan paljon, laadun alennuksen syitä ei voida enää todeta…”

    Tämä on valintakysymys joka on Jojovainin propleema hankinnassa ja ”toimituskaupassa”. Sama juttu myhistyksen korjuupalvelussa. Sahatukit kun kiertävät sahan pihan kautta sellutehtaalle, hinta on vielä huonompi kuin suoraan kuitukaupassa…Laadun syyt kyllä näkyvät laaturaportissa!

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tarkennan. En näe hakkuun aikana tapahtuvaa kuljetusta ongelmana. Ymmärrän että varastotilan järkevä käyttö tai akuutti puun tarve voi vaatia sitä. Mitä hakkuun suorittamisen ja katkonnan valvontaan tulee, sitä pitää tehdä jonkin verran hakkuun aikana ja myös jälkikäteen, jos siitä on mhy:lle tai muulle konsultille maksettu. Tärkeää olisi myös että tieto leimikoiden ominaisuuksista ja katkonnasta saisi siirtyä konsulttien käyttöön. Vaikka sitten Kuutioon ja siellä suljettuun tietokantaan, niin ettei puun ostajat, mhy tai muu konsultti näe kilpailijoiden katkontaa, vaan järjestelmästä saisi ulos vain puukaupan tarjoukset vertailevan raportin.

    mehtäukko

    Pystykaupoissa klusterin urakoitsijat ovat koulutettu ja ohjeistettu niin valmiiksi, että isoja raakki-%:eja ei systemaattisesti synny. Ja sittenkään mo ei ota siitä yhtään kontolleen. Hankinnoissa ja myhistyksen korjuissa on toisin.

    käpysonni käpysonni

    Totta kai Mhy/MTK -sektorin on korostettava puukaupan ongelmia, kun mhyn leipä on niistä kiinni. Eli kun joka vuosi tehdään tuhansia puukauppoja, niin kyllä niistä aika pienessa osassa on todellisia ongelmia, mutta mhy/mtk osaston on korostettava tätäkin pientä  ongelmien määrää, kun halutaan pelotella puunmyyjät käyttämään mhyn palveluita.

    Ja kun jokun kaupan erimielisyydet päätyy oikeudessa ratkottaviksi, on juttu käsitelty isosti mtk:n lehdissä.

    Timppa

    Ollaan viime aikoina myyty päätehakkuut kokorunkokaupoilla, joten eipä ole tarvinnut miettiä apteerauksia.  Aiempien havaintojen perusteella klusterin motokuskit ottavat laatuviat tarkkaan huomioon.  Sahalle kelpaa joskus lengompikin tyvitukki.

    Käytännössä tapahtunee, että viallista päätyy tukiksi ja tukkipuuta kuiduksi.

    mehtäukko

    Timpan päätelmä oikea. Mitä huonompilaatuinen puusto, sitä vaikeampi on erottaa sallitun ja raakin raja kun runko toisensa jälkeen on yhtä romua. Normihyvälaatuisessa se raakki 2-4 % syntyy luonnostaan.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Itse kannatan kyllä sellaisia puukaupan käytäntöjä joissa katkontaa ei tarvitse valvoa. Valvonta on kuitenkin hyvin pieni osa mhy:n työtä. Se on hyödyllisin tehdessään metsäarvioita ja markkinoidessaan puuta tarvitseville. Tarvittaessa myös korjaa puuta. Lisäksi spv-palvelut ynnä muut vastaavat hyviä.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Runkokauppa on molemmille osapuolille selvin kauppatapa uudishakkuussa. Itsellä ja naapurilla oli alkukuusta harvennushakkuita, kyllä ottivat tukin tarkkaan. Osa oli niin lenkoja, etten olisi itselle kenttäsirkkeli sahaukseen kelpuuttanut. Pintarojua sellaisista tulee, kun terä  lähes puolet oikaisee pintakasaan. Isot sahurit saavat nykyisin sivuvirroista katteen, joten heille se ei ole niin tarkkaa.

Esillä 9 vastausta, 71 - 79 (kaikkiaan 79)