Keskustelut Puukauppa Puukaupan ongelmia?

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 72)
  • Puukaupan ongelmia?

    Syyskuun Metsälehti Makasiini käsittelee puukaupan pulmia. Ylivoimaisesti suurin osa puukaupoista sujuu ongelmitta, mutta kun touhutaan, niin jotain voi tapahtua. Syynä voi olla tiedonkulku tai väärinymmärrys, mutta valitettavasti joskus selviä ongelmiakin ilmenee ja ne ovat mahdollisia sekä ostajan että myyjän suunnista.

    Millaisia pulmia on tullut vastaan, siitä toivon keskustelua, ja aineisto on materiaalia juttua varten. Kokemuksia voi myös lähettää sähköpostiin mikko.hayrynen@metsalehti.fi

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mittaustodistus piti ennen vanhaan olla hyväksytty myyjän puolelta ennen kuin kaukokuljetus alkoi. Onko periaate voimassa edelleen ja lukeeko se hakkuusopimuksessa?

    Metsuri motokuski

    Kun puulla on kysyntää niin eiköhän ne kalikat lähde laanista jo hakkuun aikana. Hyvä niin ettei laania tarvitse aukaista koko hakattavalle puumäärälle. Silloin ymmärrän tuon metsänomistajan hyväksynnän kun puut mitataan tienvarressa mutta kun motomittaus niin hetihän ne lähtevät.

    Metät kunnossa!

    Sitten on vaan kysyttävä paljonko saa sopimusta allekirjoitettaessa. Pystykaupassa kun määräkin on arvoitus lienee 100 % ennakosta käytännössä turha haaveilla. Sahoilta saa loput rahat viikoissa – pitää uskoa ettei siinä ajassa mene konkkaan….

    pihkatappi pihkatappi

    Logistiikka varmaan useinmiten syynä siihen että tavaraa on vietävä varastolta hakkuun ollessa kesken. Tietysti voi olla että tukeilla on oikeastikin kiire, sen huomannut jonkunkerran, kun laania olisi vaikka kuinka ja jokin tukkilaatu häviää heti kun laanissa on autokuorma. Sahoiltakin on saanut hyviä ennakoita, jos sopimuksessa on hakkuulle varattu aikaa yli kaksi vuotta, ennakkomaksu on mielekäs kädenpuristus.

    mehtäukko

    PasiLisko ..”Itsellä sellainen mielipide, että isommissa kaupoissa ei pidä antaa tavaraa ennenkuin saa rahat. Miksi metsäkaupoissa on toinen tapa ja pidetään normaalina, että puut lähtevät ja raha tulee sitten joskus?..”

    Jopa on epäluottamusta ilmassa. Kaupan ennakkomaksut on käytössä ja jos vielä epäilyttää, laittaa ja maksaa pankkitakausmenettelyn. Kauppakirjassa on maksuista sovitut pykälät ja pvm, eikä ”raha tule sitten joskus”.

    isaskar keturi

    Eikö AJ ole lukenut puukauppasopimuksia? Taitaa kaikkien kolmen suuren sopimuksissa ainakin lukea, että omistusoikeus siirtyy kaadettaessa. Tähän syynä lienee logistiikka, eli puut lähtee sitä myöten leimikolta, kun päätyy lanssiin. Yhtiöiden voisi olla kirjanpidollisesti tms. muodollisen syyn vuoksi ongelmallista laittaa prosessiin puuta ja valmistaa siitä lopputuotteita, mikäli raaka-aine ei ole muodollisesti heidän omistamaa (maksamaa). Nykyisellä logistiikalla maksuilmoitus puukaupasta voi olla printattu sinun omille puillesi.

    Visakallo Visakallo

    Samaa mieltä mehtäukon kanssa. Pitää muistaa sekin, ettei kaikkiin puunmyyjiin ole oikein luottamista. Leimikosta kun ei saata pahimmissa tapauksissa löytyä edes ennakkomaksun määrää puita.

    konstapylkkerö2

    Puiden omistusoikeus riippuu siitä mitä kauppasopimukseen kirjataan. Jos merkitään että omistusoikeus siirtyy maksettaessa, se on sitten niin.

    Apli

    Nyt kun tuntuu että energiapuukauppa näyttää haastavalta, kannattaa alalla toimivien kanssa olla tarkkana että saa rahat pois, muuten isompien ostajien kohdalla rahat tulee kun manulle illallinen. Kuukausi kun mittaustodistus on toimitettu, moto poistunut tontilta..

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tiedän että omistus siirtyy kaadettaessa. Kuljetuksen ajankohdassa ei ole kysymys siitä etteikö rahoja (lähes aina) tilille tulisi. Sen sijaan jos katkonnasta tulee kysymyksiä, niitä mahdotonta selvitellä kun puut on viety tehtaalle. Esimerkiksi jos raakkeja tulee huomattavan paljon, laadun alennuksen syitä ei voida enää todeta. Tätä ongelmaa voi toki taklata sillä että hakkuun valvonta tehdään hakkuun aikana eikä myöhemmin.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 72)