Keskustelut Puukauppa Puukaupan ongelmia?

  • Tämä aihe sisältää 514 vastausta, 48 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 4 viikkoa sitten Apli toimesta.
Esillä 10 vastausta, 431 - 440 (kaikkiaan 514)
  • Puukaupan ongelmia?

    Syyskuun Metsälehti Makasiini käsittelee puukaupan pulmia. Ylivoimaisesti suurin osa puukaupoista sujuu ongelmitta, mutta kun touhutaan, niin jotain voi tapahtua. Syynä voi olla tiedonkulku tai väärinymmärrys, mutta valitettavasti joskus selviä ongelmiakin ilmenee ja ne ovat mahdollisia sekä ostajan että myyjän suunnista.

    Millaisia pulmia on tullut vastaan, siitä toivon keskustelua, ja aineisto on materiaalia juttua varten. Kokemuksia voi myös lähettää sähköpostiin mikko.hayrynen@metsalehti.fi

  • Metsuri motokuski

    Kyllä puun profiililla on edelleen merkitystä. Moton laskin tekee jatkuvaa mallinnusta rungosta mittauksien mukaan. Muodostaa ns runkoprofiilin. Mallinnuksen perusteella se tekee arvion katkonnasta huomioiden hintalistalle tehdyt rajoitteet.  Yleensä tätä ei niinkään huomaa normaalissa hakkuutoiminnassa mutta jos tuo koneen vaikka rannikolta sisämaahan niin puun katkonta muuttuu vähäksi aikaa aika paljon. Ennen kuin runkoprofiili on taas muotoutunut uuteen metsään sopivaksi. Vanhat motomiehet muistaa että motoille piti tehdä kouran perus kalibrointia kun koneita siirrettiin paikkakunnalta toiselle.

    Tuo tyvikorjaus lähti muistaakseni siitä että puiden todellinen mallinnus ei vastannut sen aikaista moton ohjelmia. Luke oli sitten laskelmissa päätynyt siihen että tyvitukkien osalta moton ohjelma ei vastannut tyvitukin todellista mittaa. Sehän käytännössä laskee mallinnuksella moton kouran yläteristä katkaisukohtaan olevan puun tilavuuden koska koura ei sitä mittaa koko matkalla. Tarkennuksena että tuo tyvikorjaus on siltä matkalta kun kouran on rungossa kiinni ja puu on vielä pystyssä.  Eli se puunosa joka jää sahan ja etuterän väliin ennen puun kaatoa. Heti kun puu on nurin ja koura lähtee liikkeelle on kuutiointi reaaliaikaista.

    Vielä tuohon metsäukon mittapyörään lisäisin että niitä mittapyörien painatuksia on niin hydraulisia kuin jousipanotteisia. Ponssen kourissa käytetään vielä paljon jousipainotteisia mittapyöriä.

    mehtäukko

    Päivitetäänpä asioita.

    ”..profiililla ei ole mittauksen suhteen merkitystä..”  kirjoitin. Kun on pätkittäinmittaus, profiili = kapenema on taas eri asia, Mm. Eihän se vaikuta kuutiointiin?!

    Kun kone siirretään rannikolta tai muutoinkin hyvin erilaiseen metsään se olisi mottirajojen puitteissa ohjeissa kalibroitava. Se ei ole kuitenkaan perus = putkikalibrointia, vaan pölkyillä. Ja runkopankki on nollattava, niin että kone alkaa ensirungosta lähtien kerryttämään uutta runkopankkia päästen heti ennustamaan tarkimmin katkaisukohdat.

    Jouset on jousia ja hydrauliikka jotain muuta.  🙂

     

    Kokenut kaiken tietää

    Tehdasmitalla hankintatukit minulla ainakin monesti on mitattu. Olisiko kuormaimen vaakalla mittaus tukeilla mahdollista? Vajavaisen tekniikkani, huonon huolellisuuteni ja rajoitteideni takia olen jättänyt metsurimitan pois, ne oli niin kuluvaista tavaraa, että olen viimeiset tukit katkonut silmämääräisesti. Laskin, että säästyneet mitat ja aika kattaa hukkaantuvan puun noilla pienillä normitukeilla. Yli puolen kuution tukit varmaan minunkin kannattaa mitata. Tehdasmitassa kyllä vääjäämättä kaikki ala- ja ylimittaiset, metallipuut ja väärät tulevat ilmi. Tuleekohan noista silmämääräisesti katkotuista sahalla vaikeuksia?

    jees h-valta

    Kokenut, tuskin niistä vaikeuksia tulee silmämäärällä tehdyistä. Ne vain saha katkoo heidän mitoituksensa lyhyempään. Ottavat sen omaan takkiinsa sen hukkapätkän. Kyllä nuo hankinnat (myös tukkeina) kuormainvaakauksella mitataan. Nythän on tavallaan hankkijan hyvää aikaa kun ei juurikaan kontrollia ole ennen jalostusta. Mutta ollaan pienissä marginaalierissä ja ne ei vain välitä. Laitoin itekkin viimeksi kymmenestä kuusitukista ostajalle että sotke sellutukkina eteenpäin. Ja täysi tukin hinta tuli. Sinne ne kuitenkin useimmiten menee. Pieniä eriä ei lähdetä irrottamaan kuitupuolelta vaan kaikki menee sinne.

    suorittava porras suorittava porras

    Motokuskin virhesarakkeeseen tulee merkintä ,jos valmistettu pölkky ei ole moduulimitoissa pituuden ja läpimitan osalta.Poikkeavia pituuksia ja läpimittoja ei sallita. Käytännössä moduulimitoista poikkeava pökky on silloin raakki.

    Tukit on aina mitattava mittanauhalla ja läpimitta tarkistettava kaulaimella rajatapauksessa. Millinkin pituus- tai läpimittahaarukan ulkopuolella oleva pölkky rekisteröityy motossa kuiduksi ja sahalla raakiksi. On varma ,että kannattaa investoida mittanauhaan.

    jees h-valta

    Suorittava mototöistä oikeassa kyllä mutta en usko että hankinnan vähistä aletaan mitään raakkia kun maksu on usein maksettu jo ennen kuin edes lopullisessa tehtaassa ovat. Minulta ainakaan mitään ole raakattu vaan kaikki on lajinsa mukaan tilitetty vaakauksen tuloksella.

    suorittava porras suorittava porras

    Tässä onkin ihan käytännössä näytetty toteen , että hankintatukit ovat laadultaan mitä sattuu. Edes pituudet eivät osu kohdalleen. Villi veikkaus on , että hankintahenkilö mittailee minimiläpimitankin soikean pölkyn vahvemmalta puolelta ,vaikka pitäisi käyttää ohuinta puolta. Pölkkyjen teknistä laatua ja vikojen huomioimista  voi vain arvailla. Hankintatukin alempi hinta on siis aivan perusteltua. Moni erä päätyykin suoraan sellutehtaalle vaihtelevan laadun takia.

    pihkatappi pihkatappi

    Itsellä hankintatukeissa se ongelma, että niitä tulee liian vähän. Joku 60 pölkkyä tekisi ehkä 10 mottia, jonka jotenkin kehtaisi myydä. Mennyt useampi vuosi pelkän kuidun sahailussa. Jos jotain tyydytystä siitä saa, että apteeraa katkonnan niin että tukkiosa päättyy 15 cm tai 16 cm kohtaan, ei pitäisi aiheuttaa suuria tunteita, vaikka turhalta kuullostaa. Kuitu 52 euroa/m3 ja tukki 80. Mitä väliä hankinnassa motin tai kahden siirtymästä, tai jos ne muutamat tukiksi kelpaavat laittaa kuitukasaan. Pystykaupassa päätehakkuulla ihan eri tilanne.

    Jalmari Kolu

    Vai tukkia silmävaraisella katkonnalla.. ilmankos hankintapuiden tekijöitä pidetään lahjattomina ja rahanahneina. Viime hankintakaupasta meni yksi tukki raakkiin. Ylijjäreä 252 mm ja sallittu latva 250mm. Ja oli katsottu mittasaksilla että ”pitäisi olla”.

    mehtäukko

    Aivan noin suorittava.

    ….”olen jättänyt metsurimitan pois…” on jo ennen kuulumatonta. Rankaa tehdään ilman mittaa, mutta että tukkeja! Käytännössä kaikki pölkyt putoavat alempaan pituusmittaluokkaan, ja ne kun loppuvat, raakeiksi eli kuitukasaan.  Eipä tartte ihmetellä hankintapuiden haluttavuutta hinnalla!

    ”..usein maksettu jo ennen kuin edes lopullisessa tehtaassa ovat….Minulta ainakaan mitään ole raakattu…”  ei pidä paikkaansa, mutta meille se ja sama. Joka Jeessinkin kalikka laadutetaan ja epäkurantti putoaa mappi-Ö taskuun.

Esillä 10 vastausta, 431 - 440 (kaikkiaan 514)