Keskustelut Puukauppa Puukaupan ongelmia?

Esillä 10 vastausta, 421 - 430 (kaikkiaan 430)
  • Puukaupan ongelmia?

    Syyskuun Metsälehti Makasiini käsittelee puukaupan pulmia. Ylivoimaisesti suurin osa puukaupoista sujuu ongelmitta, mutta kun touhutaan, niin jotain voi tapahtua. Syynä voi olla tiedonkulku tai väärinymmärrys, mutta valitettavasti joskus selviä ongelmiakin ilmenee ja ne ovat mahdollisia sekä ostajan että myyjän suunnista.

    Millaisia pulmia on tullut vastaan, siitä toivon keskustelua, ja aineisto on materiaalia juttua varten. Kokemuksia voi myös lähettää sähköpostiin mikko.hayrynen@metsalehti.fi

  • Nostokoukku

    Puolituttu kaveri oli autonostaja. Minua yli puolet nuorempi. Kerran ”myin” Opel Kadetin. Katsastus painoi päälle ja ruostevikoja olisi pitänyt hitsailla. Kun en itse ole hitsari, ostin katsastetun tilalle. Joku oli kuullut, että Ooppeli oli joutilaana. Soitti ja kysyi olisiko auto myytävänä. Kerroin, että on, kone on hyvässä kunnossa, mutta hitsattavaa helmoissa on. Kysyi kauttarantain varovasti hintaa. Sanoin, että eiköhän tuollaiset autot ole sen, joka ehtii ensimmäisenä virta-avaimeen kiinni, ei maksa mitään. Kyllä oli kaveri äkkiä pihassa.

    Puu Hastelija

    Oli siinä nostiksella melkoinen puukaupan ongelma. Onneksi selvisi.

    Makarov

    Se oli varmaan koukun puolituttu menossa puukaupoille sillä autolla, Nostokoukku unohti mainita.

    PasiLisko

    Ei ole ns ongelma, mutta kysymyksenä: onko nyrkkisäännön tapaista, että kumpi on päätehakkuulla tärkeämpi: se että toinen ostaa mittaa 370 ja toinen 430, vai se että toisen latvamitta on 16cm ja toisen 15cm?

    Kuulin tuossa nyrkkisäännön, että mitalla 370 tulisi keskimäärin 4% enempi tukkia, kuin mitalla 430.

    Jos vaikuttaa asiaan, niin sanottakoon, ettei kaikkein järeintä ole tukkipuu tässä omassa kaupassa kyseessä.

    Jos tuollaisista perusasioista olisi joku tietokanta niin kertokaa. Lähikirjaston kirjoissa ei ole näkynyt, vaan sanotaan että ”pitää tietää ja jos ei tiedä, niin on ongelmissa”:)

    mehtäukko

    Jos puusto on äkkiä kapevaa porkkanaa, tai ”levotonta” enemmälti, lyhyemmillä mitoilla on etunsa.

    Nostokoukku

    Mehtäukko on oikeassa, ainakin hankintahakkaajan osalta kun tukki latvaläpimitataan ja taulukoidaan pituuden ja läpimitan perusteella kuutioiksi.  Jos rungosta tehdään pituudeltaan 430 tukki jonka latvaläpimitta on 17 senttiä, niin tukkia saadaan tilavuudeltaan sama määrä , kuin jos tukin mitta on 550 ja läpimitta 15 senttiä. Jos tukin latvaläpimitta putoaa 2 senttiä niin tarvitaan 120 senttiä pitemmästi tukkia että ollaan tasapelissä. Jos halutaan ottaa tukki mahdollisimman ”tarkkaan” talteen, mehtäukon mainitsemassa kartiokkaassa puustossa käy myyjälle pian köpelösti. Ei ole mahdollista jatkaa tukkia  lyhyemmän tukin latvaläpimitta säilyttäen. Parempi 30-90 senttiä tukkiosuutta kuitukasassa kuin tukkikasassa. Tämä vanhanajan latvaläpimitalla mitattaessa ja taulukoista laskemalla. Siitä en ole varma kuinka nykyiset motojen katkontaohjelmat tukin kuutioivat. Luultavasti rungon läpi jatkuva mittaus. Miten on, mehtäukko ja Motokuski?

    mehtäukko

    Joo, pätkittäin mittaus, eli kartiokkuudella ei ole merkitystä, mutta rungon on ”oltava samaa” tai kavennuttava edetessään. Ts. esim. oksakyhmy paksuutta lisäten ei lisää kuutioita. Runko on oltava kourassa ”oikein päin”, latvasta päin karsien ja katkoen kuutiointi ei toimi.

    metsä-masa metsä-masa

    Mehtäukolta oikea tulkinta moton kuutioinnista. Tukkimittalistalla kertoimien kautta laskettu kuutiomäärä oli oikein kun tukin keskipituus tukkiavauksella oli 49 dm. Jos pituus ylitti tai alitti 49:n keskipituuden kerroin oli + / – 0.0035 mänty, kuusella kerroin oli + / – 0.040.

    Siinä olikin sen aikaisella metsäpomolla laskemista kun laski tukkiavaukset ja  tilitti mieskohtaiset tulokset käsityönä

    Nostokoukku

    Isäni setä oli aikoinaan ostomiehenä eräälle sahalle. Muistan kun hänen kotonaan laskivat jonkun piiripäälikön kanssa tilejä tekomiehille ja myyjille. Oli muuten setelinippuja keittiön pöydällä.

    mehtäukko

    Nythän puun profiililla ei ole mittauksen suhteen merkitystä. Etuterät mittaavat ristiin paksuutta, pituus tulee omalta mittapyörältä joka on hydraulipainotteinen. Näistä ohjelma laskee ja tulostaa tuloksen. Taannoin oli Luken tyvikorjaus, jossa mittalaitteet oli päivitettävä säädöksen mukaisiksi. Se tuskin? tuli suoritetuksi ns. vapailla matkalaisilla, sillä se maksoi esim. vanhaan Valmettiin yli 20 tonnia…!

Esillä 10 vastausta, 421 - 430 (kaikkiaan 430)