Keskustelut Puukauppa Puukaupan ongelmia?

Esillä 10 vastausta, 391 - 400 (kaikkiaan 432)
  • Puukaupan ongelmia?

    Syyskuun Metsälehti Makasiini käsittelee puukaupan pulmia. Ylivoimaisesti suurin osa puukaupoista sujuu ongelmitta, mutta kun touhutaan, niin jotain voi tapahtua. Syynä voi olla tiedonkulku tai väärinymmärrys, mutta valitettavasti joskus selviä ongelmiakin ilmenee ja ne ovat mahdollisia sekä ostajan että myyjän suunnista.

    Millaisia pulmia on tullut vastaan, siitä toivon keskustelua, ja aineisto on materiaalia juttua varten. Kokemuksia voi myös lähettää sähköpostiin mikko.hayrynen@metsalehti.fi

  • Kokenut kaiken tietää

    Kyllä siinä runkohinnoittelussakin voisi joku ostaja jättää latvan reiluksi, varsinkin, jos hakkuutähteet on ostettu edullisesti, ja runkohinta on korkea. Runkohinnoittelussä jää se laho ilmeisesti kaikilla ostajilla vielä omilleen? Jääkös runkohinnoittelussa lumpit kaupan ulkopuolelle?

    mehtäukko

    ”..Puunmyyjää kiinnostaa puutavaralajin nimen sijasta siitä maksettava hinta..”

    ja tuossa edellä mainitsemani sillisalaattisi. Linjattomuutesi.

    Visakallo Visakallo

    Kyllä minulle mehtäukko todellakin on tärkeämpää puusta maksettava kuutiohinta kuin se, nimitetäänkö sitä tukiksi,  sorvitukiksi tai sorviksi.

    Jalmari Kolu

    Oma allergiani tuohon runkohinnoitteluun juontaa eräästä mä-harvennuskaupasta.

    En nyt sano että tulin huijatuksi, mutta sain kaupasta samalta ostajalta kaksi tarjousta. Toinen Ptl ja toinen runko. Ptl tarjouksen minimitukki oli 43dm 15cm latvalla. Pituudet siitä ylöspäin 52 dm saakka. Alle 43 dm Apumittaa ei ollut.

    No laskin itse osin  virheellisesti leimikon mahdollisen tukkiprosentin alakanttiin ja tämän perustella hyväksyin runkohintatarjouksen. Istutusmännyt vaan oli kovin mutkaisen ja oksikkaan näköisiä..

    Kävin leimikolla mielenkiinnosta hakkuun jälkeen ja tutkailin katkontaa ennen lähikuljetusta. Tukkeja oli tehty 34dm saakka ja A-laadun tyviä myös. Lisäksi tehty mäntyparrua jota siis ei ptl-tarjouksessa ollut ollenkaan.

    Eli ostaja saa katkoa mielensä mukaan ja myyjän ei tarvitse murehtia..

    Jalmari Kolu

    Leikitään ajatuksella että harvennuskauppa 100m3, mäntyä.

    Leimikosta kaksi aptia ja tarjousta.

    Ensimmäisen tukki%60, kuitua 40%. Ptl-kauppa. Tukin hinta 70 e, kuitu 32e. Ei parrua. Ei laatutyviä.

    Toisen aptin tukki% 65, parrua 10% ja kuitua 25%. Runkohintakauppa. Runkohinta 56 eur/m3.

    Toki emme tiedä ostajan käyttötarkoitusta emmekä lopputuotteen arvoa. Eikä sillä ole väliä.

    Laskija voi päättää kumpi kauppa on parempi.

    PasiLisko

    Runkohinnoittelusta: olen nähnyt kahta poikkeavaa näkemystä eli että se sopii paremmin päätehakkuisiin ja toinen näkemys että sopii paremmin harvevnnuksiin

    Makarov

    Oma ajattelu on sallittua ja sitä kannattaa käyttää.  Tämän hetkisessä markkina tilanteessa on esimerkiksi kova kilpailu kuidusta niin vaikka täällä kehutaan kaiken maailman hintatakuita niin en myy kyllä päötehakkuita kuitu firmoille. Kyllä siellä kuitua koplataan aina kun se on mahdollista, hassua on vielä se että sahat maksavat tarjouksissa kuidusta enempi kun kuiduttajat, tukilla taas toisin päin. Kertaakaan en ole pettynyt puukaupassa kun olen myynyt päätehakkuun sahalle, aina on tukkia tullut eikä ole tarvinnut narista. Ratkaisevaa on ajoittaa kesä/kelirikko kauppa huippuhintaan joka on ollut jo vuosia touko/kesäkuu, tod.näk. nytkin. Sen verran sisäpiiri tietoa nytkin on jos muutoksia alas päin alkaa markkinoilla tulla niin ruvetaan kaupan tekoon, muuten vielä odotellaan ja hakataan entisiä kauppoja.

    Kokenut kaiken tietää

    Kyllä näistä työtaistelutoimista ja muistakin markkinahäiriöistä joskus seuraa kaikenlaista, itsellä hakkuu käynnissä, ja hakkuun yhteydessä tuli esille uhkaava tukin hakkuukielto, ja päätehakkkuiden ostorajoitukset. Eli tilanteet muuttuu joskus äkkiäkin, ja silloin voi olla hyvä, että joku valvoo hakkuun toteutusta, jos vaikka kyseessä pari vuotta vanha kauppa. Runkohinnoittelu kyllä tuollaisia riskejä vähentää. Itse olen tehnyt yhden runkohintakaupan, sahan kanssa joka sahasi silloin muistaakseni 9 cm läpimittaan, ja lyhin tukki 3 m. Mutta vaati se jonkinlaiset exel- sulkeiset, kun muilla tarjoajilla oli perinteiset, tai pölkyn katkonnat ja mitat.

    mehtäukko

    Tuohon linjan pitoon vielä. Jos klusterin sopimusurakoitsija kertoo samasta aiheesta yhdelle mo:lle yhtä toiselle toista kertomatta syytä, siinä olisi uskottavuus nopeasti koetuksella. No, myönnän, tämä vaihde on jäänyt päälle, ja pakki puuttuu.Keskusteluissa tilanne ei tietenkään ole niin totinen kuin kentällä, mutta…!

    Tuo JKolun  20:57 on mielenkiintoinen. Runkokaupassa katkontaan ei tosiaan ole oikeutta puuttua. Tärkeimmäksi jää se, että metsään ovat jääneet oikeat puut ja hyvä korjuujälki kaupasta riippumatta.

    Apli

    Tässä kilpailutilanteessa mikä nyt vallitsee ei kukaan ostaja ei edes selluyhtiöt katko tukkia kuituun, leimikko joka tulee päätehakkuuseen on sellainen kun on eikä paskasta saa kultaa.. Motokuskista jonkin verran katkonta riippuu näkeekö joku puun viat erilailla kun toinen, mutta eipä näissäkään pitäisi isoja eroja olla, voitte nukkua yönne rauhassa kun teette puukauppaa.. Keliolosuhteet sen sijaan tarjoaa haasteita tänä vuonna erittäin paljon, talvi kun on mitä on ja tuskimpa tulevaisuudessa parempaan muuttuu..

Esillä 10 vastausta, 391 - 400 (kaikkiaan 432)