Keskustelut Puukauppa Puukaupan ongelmia?

Esillä 10 vastausta, 351 - 360 (kaikkiaan 432)
  • Puukaupan ongelmia?

    Syyskuun Metsälehti Makasiini käsittelee puukaupan pulmia. Ylivoimaisesti suurin osa puukaupoista sujuu ongelmitta, mutta kun touhutaan, niin jotain voi tapahtua. Syynä voi olla tiedonkulku tai väärinymmärrys, mutta valitettavasti joskus selviä ongelmiakin ilmenee ja ne ovat mahdollisia sekä ostajan että myyjän suunnista.

    Millaisia pulmia on tullut vastaan, siitä toivon keskustelua, ja aineisto on materiaalia juttua varten. Kokemuksia voi myös lähettää sähköpostiin mikko.hayrynen@metsalehti.fi

  • mehtäukko

    Sahalla ”paljastuminen” ei ratkaise ptl hintaa pystykaupoissa, siinä on vissi ero. (paitsi tietysti myhistyksen katkonnoissa…! ) ”Katkontavertailun tarkoitus on etsiä ostaja, jonka käyttämät mitat sopivat myytävään leimikkoon…” ei ole mikää tae mistään jo esittämäni perusteella.

    ”… hakattiin kisassa hävinneen sahan mitoilla heidän käyttöönsä..” on se ja sama myyjälle, kunhan tarjouksen lyhyet/ohuet mitat ovat aptissa.

    ”..puita monelle ostajalle..” on myhistyksen silmänlumetta, jolla kusetetaan puu-autoilijoita nökkösten kalasteluun.

     

    jees h-valta

    Olen kyllä hämmästellyt tuolla Koirakorven tien varrella kun vielä kuukausien päästä hakkuusta on vain myhistyksen lappuja pinojen päässä. Ei tavara ainakaan parane tuollaisella. Siinäkin aura heittää kaikki sannat ”niskaan” vielä lumen joukossa.

    suorittava porras suorittava porras

    …puita monelle ostajalle.. jopa samasta rungosta!

    Jokaisella ostajalla on omat mitta -ja laatuvaatimuksensa. Mäntyleimikosta saattaa lähteä pylväitä, oksattomia tyvitukkeja , kuivaoksaisia väitukkeja, terveoksaisia tukkeja, pikkutukkeja , kuituja ja lahoa. Joillakin asiakkailla voi olla käytössä vain yksi tai kaksi mittaa ja läpimittarajoitukset niille. Tätä yhtälöä on kenenkään mahdotonta ratkaista ennen ,kun puut ovat pinossa. Esimerkiksi tuijotettaessa kuitukasassa olevaa paksuhkoa pölliä ei monellekaan tule mieleen , että se on ollut pylväspöllin jatkona. Laitettu 20 sentistä poikki pylvään latvaehdon mukaisesti. Lopusta ei sitten voimakkaan kapenemisen vuoksi tulekaan tukkipölliä vaan paksu kuitu.

    Samaan lopputulokseen päädytään joskus tyvekkäissä ja rungoltaan lyhyissä metsissä. Tyvestä napataan tyviehdon takia sorvipölli , jonka kohdalla on käytössä vain yksi pituus. Sitten jääkin käyttöön tukkiläpimittan täyttävää osaa ainoastaan yhden tukin verran ja pitkä pätkä tukkivahvuutta päätyy väkisin kuitukasaan, kun materiaali ei riitä kahteen tukkiin.

    Pienemmissä puustoissa haasteita aiheuttaa tilanne ,jossa rungosta saadaan yksi tukkipölli ,mutta ei ihan kahta.

    Käytännössä näitä edellä mainittuja asioita ei voi käytännössä tietää ennakkoon. Monesti on kyse millimetreistä. Pituudeltaan lyhimmästä tukkipöllistä tuleekin kuitupölli ,jos latvaläpimitta lipsahtaa millinkin kuituläpimitan puolelle. Edellisen tukin jatkaminen ja katkaiseminen paksummalta kohtaa olisi antanut paremman tuloksen. Silloinkin olisi ihmetelty paksuhkoa kuitupölliä.

    Jos joku taho kehuu tietävänsä ,mikä firma katkoo puut parhaiten , puhuu kyllä vahvasti totuutta vastaan. Jälkikäteen on helppo viisastella ,mutta onnistuneen ennusteen tekeminen on paljon haastavampaa varsinkin ,kun se tehdään leimikoa näkemättä toimistopöydän ääressä.

     

    Kokenut kaiken tietää

    Juu, niitä mittoja on hyvä olla käytössä esim. Kaikki välillä 3.1- 6.1 mieluummin lyhyempiäkin. Kyllä sen millin alakokoisen voi tukiksi tehdä, jos on sen apteerauksen noin tökerösti aloittanut. Olen pyytänyt katkontalistat, ja kyllä niissä on joskus joku alimittainen tukki tehty. Mutta kyllä tuosta suorittavan kirjoituksesta jokainen varmaan tajuaa, että niillä mitoilla, kuskeilla, apteilla, ostajan puun tarpeella on loppupelissä vaikutusta tukin talteensaantiin, ei se kaikki järeä puuravara kuitupinossa sinne vahingossa päädy.

    mehtäukko

    Alle 3.1 tukkia ei ole olemassakaan, ja millä heinähäkillä niitä pulikoita kuljetettaisiin? Kun aptissa on vaikka mät:lle 150 minimi, 149 millistä ei anneta sahata. Jos se mitta on tukkipinossa, virhe on muualla.

    käpysonni käpysonni

    Ja lyhyitä mittoja saa olla tukkien kokonaismäärästä yleensä hyvin pieni prosenttiosuus. Ei niillä ole siis ratkaisevaa merkitystä.

    Ja eräs päätehakkuukauppa SE:n kanssa, kauppasopimuksessa tukkien pituusmitat  43-55 dm, mutta käytännössä tukkipinoissa oli myös 37 dm ja 40 dm mittoja,  motokuski vielä varmisti että sellaisia tuli määräys tehdä.

    mehtäukko

    On ja ei. V.2000 hakattiin tuhannen motin järeä tukkileimikko MG:lle. Halutuin pituus 340…!

    Ja oli pakko varmistaa että ihanko totta?

    Kokenut kaiken tietää

    Kai niitä voi kuskata ihan samalla, kuin 2.7 kuitujakin. Varmaan on,että lyhyempiä kutsutaan jollain muulla nimellä, pölkky, parru tms. Mutta totta on sekin, että vaikka siinä kauppakirjassa kuitujen/ rankojen mitta taitaa monesti olla 270-280, ei niitä käytännössä tehdä, varmaan juuri sen takia, että kaikki loppu ketjussa niitä kiroilisivat. Minusta se pitäisikin sitten ottaa pois sieltä kaupan mitoista, ja rehellisesti tunnustaa, että alle 3 metrin mitat ei käytössä.

    suorittava porras suorittava porras

    …kokeneelle sen verran ,että millin alamittaan päätynyt pölli rekisteröityy automaattisesti kuituun. Ei ole muita vaihtoehtoja. Järjestelmä ei hyväksy alamittoja.

    Rungosta saatetaan katkaista jokin erityisen arvokas rungonosa(=file), jonka arvon vain ostaja tietää. Tämä puolestaan muuttaa jakoperusteita muun rungon osalta.

    Ostajan tavoite on saada rungolle mahdollisimman suuri jalostusarvo . Siihen tarpeeseen  katkonnan optimointi on kehitetty. Optimointi parantaa pitkässä juoksussa myös kykyä maksaa puista enemmän, kun puut katkotaan asiakkaiden toiveiden mukaisella tavalla.

    Oma lukunsa on vielä rungossa oksien peitossa piilottelevat tekniset viat ,jotka saattavat pahimmillaan johtaa koko rungon päätymisen kuitupölleiksi. Näin tapahtuu ,kun mutkia ja poikaoksia esiintyy ”sopivasti” koko rungon mitalla.

    Valitettavasti metsänomistajalle tarjotaan tietyltä taholta vain mittoihin perustuvaa valvontaa. Myös laatuvaatimukset vaikuttavat saantoon. Siitä osiosta ollaan visusti vaiti . Kaiken epäkurantinkin pitäisi olla tukkia . Kauanko teollisuus pysyy hengissä , jos sekin toimittaa asiakkaalle tavaraa ,joka ei täytä asiakkaan asettamia ehtoja.

    Siirrytään viimeinkin runkokauppaan. Tuolloin ei tarvitse murehtia liian vaikeita asioita. Riittää ,kun osataan arvioida puumäärät oikein. Arvioissakin on usein helposti kymmenien prosenttien ero arvion ja toteutuman välillä. Joskus jopa 50% suuntaan tai toiseen.

    mehtäukko

    No ei voi kuskata. Kuvittelehan ne pökylät tukkikuormissa pönöttämässä. Ohut lyhyt kuitu painuu kuormaan, eikä ongelmia. Lyhyitä kuituja kyllä tehdään tottakai, mutta minimirunko on pitempi samoin kuin tukilla.

Esillä 10 vastausta, 351 - 360 (kaikkiaan 432)