Keskustelut Puukauppa Puukaupan ongelmia?

Esillä 10 vastausta, 321 - 330 (kaikkiaan 440)
  • Puukaupan ongelmia?

    Syyskuun Metsälehti Makasiini käsittelee puukaupan pulmia. Ylivoimaisesti suurin osa puukaupoista sujuu ongelmitta, mutta kun touhutaan, niin jotain voi tapahtua. Syynä voi olla tiedonkulku tai väärinymmärrys, mutta valitettavasti joskus selviä ongelmiakin ilmenee ja ne ovat mahdollisia sekä ostajan että myyjän suunnista.

    Millaisia pulmia on tullut vastaan, siitä toivon keskustelua, ja aineisto on materiaalia juttua varten. Kokemuksia voi myös lähettää sähköpostiin mikko.hayrynen@metsalehti.fi

  • Riippumaton ajattelija

    Tiedä sitten onko kenelläkään intressiä pätkiä tukkia kuituun. Puut pätkitään sen mukaan mitä kaupan ehdot määrittää. Se on sitten eri asia mitä ne ehdot on.

    Mhy:n katkonnasta: tuossa Pasiliskon vikassa virkkeessä tuli esiin se olennainen asia, eli mistä sortista mhy saa parhaan katteen? Se voi olla jostain ihan muusta kuin tukista, ennemmin veikkaisin energiajakeita.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    En tiedä mistä yleistys nykypäivänä tulee, että tukkia kuitukasaan hakataan kuidun hinnalla. Kyllä yhtä usein oman kokemukseni mukaan kuitua on hakattu tukiksi vastaavasti laadusta päätellen. Jotain MHY;n korjuupalvelusta tietävänä ei kyllä ole vastaan tullut, että kate ratkaisisi tehdäänkö tukkia vai kuitua. Ennemmin sovitut toimitussopimukset ohjaavat mitä ja milloin hakataan. Esimerkiksi toissa vuotena täällä korjuupalvelu hakkasi käytännössä kaiken kuidunkin energiapuuksi.  Viime vuotena taasen kaikki käytännössä sippipuita lukuun ottamatta kuiduksi.

    mehtäukko

    ”…ole intressiä siirtää tukkia kuitukasaan. Ns vahinkokatkonnat oma lukunsa sitten..”

    Kun myhistyksellä hankintakaupassa on pitemmät mitat, katkonta ilman intressiä on tietysti tarkempaa, vai onko? Ja raakkitukeista tulee alle sellun hinta.

    Vahinkokatkonnat estyy vain ammattitaidolla.

    Jalmari Kolu

    Katsellut mielenkiinnolla erästä kohtuullisen kokoista hakkuuta. Ko. metsälön hoidon taso ei ole kovin hyvää ollut ja metsät saaneet olla ihan ”luontaisia”. No päätehakkuuta useampi hehtaari, josta poistetaan lähinnä koivua ja joka kuviolle jää energiapuuta pystyyn 10-30 m3 varovasti arvioiden. Kasvupaikat Omt ja Omat. Samaan syssyyn harvennetaan 90-vuotiasta kuusikkoa, ”koska isän hoitama”.

    Kauppa on tehty ilmeisesti Mhy:n ohjaamana koska muutama arvokkaampi ptl näkyy pinoon tulevan ja ihmeelle näyttää se että runkotilavuudeltaan 50-70l energiapuuta ei hakattu samaan settiin ja kaikki jää uudistusaloille. Osa pystyyn, osa maahanpoljettuna.

    Ilmeisesti iäkäs mo ei osaa hahmottaa tilannetta ja tuossa voi olla jonain päivänä mielenkiintoinen tilanne vaikka perikunnalle jos uudistamisen lopputulosta aletaan tarkastella jossain vaiheessa enemmän. Samaten tuhoriski tuollaisessa harventamisessa on aivan valtava.

    PasiLisko

    ”En tiedä mistä yleistys nykypäivänä tulee, että tukkia kuitukasaan hakataan kuidun hinnalla.”

    No eikös tämän takia MHY:n kilpailutuskonsultointi ole suhteellisen yleistä? Että katsovat alueen historiatiedon perusteella, että miten kukin ostaja on katkonut, ja kyseessä juuri ettei tule siirtymää tukista kuituun. Ja kun on näkemystä, että tästä toteutuneesta katkonnasta (joka voi olla eri kuin paperissa lukee tavoitteena) voi tulla todella paljon takkiin myyjälle.

    Jos tuota riskiä ei ole, niin eihän kukaan sitten teetä tuota kilpailutusta.

    Husq165R

    On se nyt jo sata kertaa todistettu, että MHY ja varsinkin sen korjuupalvelu täytyy pitää mahdollisimman kaukana kaupan teosta. Jos onnistunutta puukauppaa meinaa myyjä tehdä.

    Aatteen palosta voi tietysti puuhastella, että tupaillassa nimi mainittaisiin. Se on sitten jo eri asia.

    Kokenut kaiken tietää

    No, jokainen voi itse tehdä tuosta katkonnasta omiakin päätelmiä, kun käy eri firmojen varastokasoja katsomassa tien varressa. Kyllä ne takavuosina oli erilaisia, pitkiä komeita suoria tukkeja vain oli sellufirmojen kasoissa. Mutta historiatietojen perusteella ei tiedä nykyisiä todellisia katkontoja. Taitaa olla nyt niin, että huonoja tukkeja ei kannata sahafirmankaan sahata, toki mittoja monesti niillä parempi valikoima, jolloin tukin osuus vieläkin on parempi.

    Jalmari Kolu

    On aika vaikea käsittää tuota jo vuosikymmeniä jatkunutta keskustelua tukin siirtymisestä kuituun. Ei sitä tarkoituksella siirretä. Esim. yli-ikäinen koivikko jossa pehmeää lahoa keskellä tuottaa komean kuitupinon.Tai poikaoksat, oksahaarat, lenkous, ylijäreys jne. Sama millä vaan ptl:la jos tukin vaatimus ei täyty. Kokonaan toinen juttu on mitä aptia käytettään. Käytän varoittavana esimerkkinä tapausta josta kerroin aiemmmin, eli SE:n Kut latvaläpimitan nosto takavuosina muistaakseni 18 cm ja samaan syssyyn tukin hintaa nostettin eurolla ja saatiin tietämättömät asiakkaat tekemään elämänsä puukauppa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kyllä mhy pystyy auttamaan sopivimman ostajan löytämisessä leimikolle, jos vain puun ostajat antavat katkontatietonsa tietokantaan.

    Husq165R

    Ja MHY:n korjuupalvelu hoitaa homman niin, että esim. 800 mottia myydään puuta ja myyjä maksaa -1050 € kokonaiskaupasta. Vaihtoehtoisessa kaupassa läpihinnalla esim. + 35 000 €.

    Melko luotettavaa ja ”mo:n asialla”.

    Mutta aatteen kannattaminen voi maksaa, ei siinä sen kummempaa.

Esillä 10 vastausta, 321 - 330 (kaikkiaan 440)