Keskustelut Puukauppa Puukaupan ongelmia?

Esillä 10 vastausta, 241 - 250 (kaikkiaan 432)
  • Puukaupan ongelmia?

    Syyskuun Metsälehti Makasiini käsittelee puukaupan pulmia. Ylivoimaisesti suurin osa puukaupoista sujuu ongelmitta, mutta kun touhutaan, niin jotain voi tapahtua. Syynä voi olla tiedonkulku tai väärinymmärrys, mutta valitettavasti joskus selviä ongelmiakin ilmenee ja ne ovat mahdollisia sekä ostajan että myyjän suunnista.

    Millaisia pulmia on tullut vastaan, siitä toivon keskustelua, ja aineisto on materiaalia juttua varten. Kokemuksia voi myös lähettää sähköpostiin mikko.hayrynen@metsalehti.fi

  • mehtäukko

    Uskomatonta, kuinka Saksan kaltaisessa kehitysmaassa puut mitataan vielä noin alkeellisesti. No, kertoo metsä-alan kehityksestä yleisemminkin. Kun kotimainen harvesterikoura painoi täällä 1000 kg, vastaava ominaisuuksinen koura oli siellä vain 2,5 tonnia.

    Makarov

    Tuo on totta mitä Kokenut kaiken tietää kirjoittaa tuosta taimikon arvostuksesta. Itellä on samoja kokemuksia että ajellaan turhaan taimikoiden läpi tai käännellään koneita taimikon puolella, vaikka tilaa olisi toisella puolellakin. Kerran jopa puita pinottiin myös taimikonpuolelle vaikka penkkatien toisella puolella oli oja jossa olisi tilaa ollut kaikelle puulle. Tämä johtuu täysin ymmärtämättömyydestä ja tietämättömyydestä, ei hoksata että jos ei vaikka itse omista metsää että taimikolla on arvoa,  ei sitä turhaan kannata pilata jos ei ole pakko.

    Pari vuotta sitten oli kuusikon viimeinen harvennus, sinne oli hakattu puille uusi laanipaikka vaikka entinen oli n.100m päässä. Kyselin että mikä järki kun vieressä oli valmis paikka. Kuski meinas että oli korjuu ohjeisiin laitettu laani siihen. Tuli mieleen että onko ajattelu ulkoistettu täysin, entisen harvennuksen laani on valmiiksi tehty tien varteen niin teenpä uuden viereen kun kerta ohjeissa on. Suorittava  kyllä useasti muistuttaakin  että korjuu ohjeista ei  poiketa jos käsky ei tule ylempää. Semmoinen huomio vielä että nämä esimerkit on ns. Kolmen suuren, pienemmissä näyttää vielä oma ajattelu paremmin pelaavan.

    PasiLisko

    ”Onko pasilisko nyt kyseessä sellaiset kuviot jossa osa sanoo ettei enää kannata harventaa ja yksi sanoo että kannattaa ja siitä saa vähän puutakin ? Kun mietit toimenpiteitä niin kannattaa pohtia että saatko harvennuksella niin suuren hyödyn jäljelle jäävien puiden kasvulla että harvennus kannattaa. Yleensä jaksottaisen metsän harvennus puulla saa noin 10 -15 euroa motilta vähemmän kuin päätehakkuussa. Sen vuoksi kannattaa viimeisiä harvennuksia ja väljennyksiä miettiä tuoko harvennus sellaisen kasvupyrähdyksen että se kannattaa.”

    Juu, juuri noin sanovat nuo ostajat. Tuota juuri aion pohtia tässä, että paljonko hyödyttää jäljelle jäävien puiden kasvua, jos nyt harventaa.

    ”PasiLiskon tilanne on jännä. Hyvät perustelut harventaa tai päätehakata eivät oikein voi olla voimassa yhtä aikaa? Jos tiedetään metsän pohjapinta-ala, ikä, kasvupaikka ja kasvu noin suurin piirtein, pitäisi konsensus olla mahdollista löytää. Mm esitti tuossa edellä yhden hyvän perustelun mitä pohtia.”

    Joo, en olisi luullut saavani yhtäaikaisesti harvennus ja päätehakkuusuositusta.

    Ei kukaan täällä osaa neuvoa, mutta mainittakoon, että kuviot mäntyä 55v, mustikkaturvekangas, keskitilavuus metsään.fi:ssä 210-250m3/ha.

    Ajattelin kysyä harvennusta ehdottavalta, että onko varma että se kannattaa (verrattuna ettei tekisi mitään noille). Päätehakkausta ehdottavalle sanon, että ei nyt ihan vielä tuota (tämä sanoi, etteivät ole kiinnostuneita harventamaan noita pienen kertymän vuoksi ja toinen siis sanoo, että tulisi 120+260m3)

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Sen olen vuosien saatossa pannut merkille, jos metsässä toimijat ovat itsekin metsänomistajia, toimivat hiukan tosin. Soittavat taikka itse oivaltavat, miten minimoidaan taimikoiden tärvely, turhien varastopaikkojen teko ym.

    Perko

    Keskustelusta puuttuu ostaja tai ei ole esittäytynyt. Ostajaa on  kai  korjuukoneiden ex-kuskit  selittämässä ”varmalta pohjalta”  hinnoitteluun,  niillä ei  just  ole merkitystä vai onko?   Metsälehden  puunhinnoista voi myös päätellä tukkipuulle  tienvarsihinnan avohakkuulta.   Sitä vältetään eikä kuitenkaan käytetä jos  toimittaan tienvarteen  itse tukit avohakkuulta.   Oletukseni on , että  puunkorjuuyritykset  ovat  tehneet sopimuksen  jolla  heidän  yksinoikeus on vahvistettu hakkuilla.  Avohakkuiden jatkuvuuteen  halutaan myös vaikuttaa hinnoittelulla.

    Makarovin kokemukset olen nähnyt lähes pilkulleen  hakkaajien  menettelystä.

    Kokenut kaiken tietää

    No ei 55 vuotiasta männikköä kannata uudistaa, jos puutakin on alle 300 mottia hehtaarilla. Toki aina pieniä kuvioita ei aina saa erikseen hakkuutettua optimaalisesti, joskus joutuu hakkaamaan jonkun vähän etukäteen tai myöhässä, samalla kuin viereisen kuvion. Mutta tuossa jättäisin avohakkuu vaihtoehdon pois. Voi odottaa vaikka 5-10 kasvukautta, sitten harventaa kaikki, ja sitten satavuotiaana kaikki sileäksi.

    Metsuri motokuski

    Ihan voi makaroville ja muillekin sanoa ettei kukaan siellä tärvele puita tahallaan ja teidän taimikoita. Jos kuitenkin vahinkoja tulee niin kyllä ne korjataan tai maksetaan kun asiallisesti hoitaa. Minusta on tärkeää että kaupanteko vaiheessa kerrotaan toiveet laanipaikasta ja muista rajoitteista. Jos näitä ei kerrota niin leimikon suunnittelijan on vaikeaa niitä tietää. Vanhoja laanipaikkoja käytetään aina jos matka ei ole kohtuuton eikä siirtyminen sinne polje esim taimikoita. Taimikoiden läpi ei ajeta kuin pakolla. Samoin laamipaikkoja ei perustetaan taimikon päälle kuin pakolla. Teille ei mennä purkamaan kuormia kuin erikseen luvan saatuaan. Nämä ovat jo yhtiöiden koulutusmateriaalissa jonka kuskit tenttivät.

    Vaikka kuinka neuvotaan tai ohjataan niin aina virheitä tulee. Niin kuin meille kaikille. Ne sitten korvataan. Sitä varten on vakuutuksetkin.

    Makarov

    Sitähän minä kirjoituksessa sanoin että taimikoita tuhotaan ymmärtättömyyttä, ajatellaan että ”tuohan on vain taimikkoa.” Kiire on myös yksi syy ajaa taimikon läpi, lyhennetään hieman ajomatkaa ja oikastaan taimikon läpi. Tuo laani esimerkki on yksittäis tapaus mutta kuitenkin kertoo jostakin, muuten ei laaneissa ole ollut moittimista.

    mehtäukko

    Mm:n teksti on paikkansa pitävää. Kun on kyseessä kuitenkin niin laaja-alainen työkenttä, on kysyttävä, miksi jollekulle sattuneen töplöksen seurauksena ei asioihin oteteta itse jämäkämpää otetta? Kyllä korjuupomot joutuvat tarttumaan epäkohtiin naama peruslukemilla.

    ”..Keskustelusta puuttuu ostaja tai ei ole esittäytynyt. Ostajaa on  kai  korjuukoneiden ex-kuskit  selittämässä ”varmalta pohjalta”  hinnoitteluun,  niillä ei  just  ole merkitystä vai onko?..”    Kun tälle foorumille korjuupomot eivät taatusti sotkeudu, sitä ”faktaa kumoamatonta” tietoa olemme kolmeen Pekkaan ihan menestyksellisesti viljelleet…

    Apli

    Metsänomistajan omaa valvontaa metsiensä hakkuisiin olisi aina hyvä lisätä, jo myyntihetkellä tulisi ostajalle esittää omat toivomukset, ja paikalla käynti ostajan/leimikon nauhoittajan kanssa on hyvä asia.

Esillä 10 vastausta, 241 - 250 (kaikkiaan 432)