Keskustelut Puukauppa Puukaupan ongelmia?

Esillä 10 vastausta, 231 - 240 (kaikkiaan 432)
  • Puukaupan ongelmia?

    Syyskuun Metsälehti Makasiini käsittelee puukaupan pulmia. Ylivoimaisesti suurin osa puukaupoista sujuu ongelmitta, mutta kun touhutaan, niin jotain voi tapahtua. Syynä voi olla tiedonkulku tai väärinymmärrys, mutta valitettavasti joskus selviä ongelmiakin ilmenee ja ne ovat mahdollisia sekä ostajan että myyjän suunnista.

    Millaisia pulmia on tullut vastaan, siitä toivon keskustelua, ja aineisto on materiaalia juttua varten. Kokemuksia voi myös lähettää sähköpostiin mikko.hayrynen@metsalehti.fi

  • Metsuri motokuski

    Se on perko hankintakauppaa mhy:n korjuupalvelun mallilla. Sitähän voit tehdä niin kuin haluat. Eihän sitä kaikkien tarvitse tehdä.

    Minua ei ole tähän mennessä häirinnyt kertaakaan puukauppoja tehdessä mistä ostajan kuutiohinta muodostuu. Minua kiinnostaa vain että mitä se maksaa. Se että kuinka paljon siitä on korjuunosuutta niin aivan sama. Jos se alkaa häiritsemään niin myyn puut mhy:n korjuupalvelun kautta hankintakauppana. Jos mittaus alkaa häiritsemään niin myyn puut tehdasmitalla. Se onkin sitten laser mittausta joten virhe on marginaalinen. Tähän mennessä on hyvin riittänyt nykyiset kauppatavat ja mittausmenetelmät. Kun noista mittauksista tiedän aika paljon eikä tarvii olettaa mitään.

    Perko

    Huu haata moponkopista!  MHy  välittää näille  samoille  kolmelle  ja  kilpailuttaa.  Harvalla yhistyksellä on omaa sahaa,  mutta paljon istutusputkija.

    PasiLisko

    Puukaupan ongelma voi näköjään olla se, että on eri ostajilla todella eriävät mielipiteet (hyvillä perusteilla vieläpä).

    Toinen sanoo, että kuviot 1 , 2 ja 3 pitää harventaa (tukkia noista tulisi 120m3 ja kuitua 260m3) ja toinen että ovat jo tarpeeksi harvoja, ettei pidä turhaan tehdä harvennusta kun ei edes kerry mitään ja että mieluummin päätehakkuu kuvioille 1 ja 2, jos jotakin tekee.

    Ajattelin etukäteen, että jos muutama ostaja käy paikalla niin heidän näkemyksistään saa hyvän vision, mutta ei helkutissa näköjään saa, kun ovat ihan eri sfääreissä.

    Tuo harvennusta suosittava on MHY, mutten usko että mikään vilunkipeli töiden teettämiseksi olisi kyseessä, että varmaan vain näkemyseroa tämä pienellä kotiinpäinvedolla omaksi eduksi molempiin suuntiin.

    suorittava porras suorittava porras

    Näyttää siltä ,että on muodostunut suoranainen käsite koskien pientä ryhmää metsänomistajista ja se on ”perko”! Kulkee ihan omissa maailmoissaan. Sille ei kelpaa mikään eikä se usko ketään. Kokeneemmat ostotoimihenkilöt kiertävät ,kuin ruttoa ja kertovat haastavasta asiakkaasta jopa pahimmille kilpailijoilleen. Ei siis ihme , että palstan Perkoa vähän viiksettää ja tarinat kumpuavat sen pohjalta.

    Metsuri motokuski

    Perkolle sen verran että mitä väliä sillä on mihin ostaja toimittaa ostamansa tuotteen ?  Jos ostat auton. Kuuluuko se myyjälle välitätkö auton edelleen jollekin toiselle vai pidätkö sen itselläsi ?

    Onko pasilisko nyt kyseessä sellaiset kuviot jossa osa sanoo ettei enää kannata harventaa ja yksi sanoo että kannattaa ja siitä saa vähän puutakin ? Kun mietit toimenpiteitä niin kannattaa pohtia että saatko harvennuksella niin suuren hyödyn jäljelle jäävien puiden kasvulla että harvennus kannattaa. Yleensä jaksottaisen metsän harvennus puulla saa noin 10 -15 euroa motilta vähemmän kuin päätehakkuussa. Sen vuoksi kannattaa viimeisiä harvennuksia ja väljennyksiä miettiä tuoko harvennus sellaisen kasvupyrähdyksen että se kannattaa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    PasiLiskon tilanne on jännä. Hyvät perustelut harventaa tai päätehakata eivät oikein voi olla voimassa yhtä aikaa? Jos tiedetään metsän pohjapinta-ala, ikä, kasvupaikka ja kasvu noin suurin piirtein, pitäisi konsensus olla mahdollista löytää. Mm esitti tuossa edellä yhden hyvän perustelun mitä pohtia.

    käpysonni käpysonni

    Saksassa ne mittaa puut vähän eri tavalla:

    .

    Ikä ja latvus ollettikki kertoo jo paljon mitä on tehtävissä

     

    mehtäukko

    . Ja tietenkin lisäksi laatu. On ohje, että aikoinaan perustettuja harakannaintimänniköitä ei kannata harventaa kuin kerran, ja se olisikin oiva energiakohde.

    Kokenut kaiken tietää

    Kyllä niissä käsittelyissä on vaihtoehtoja. Varttuneempien kuusikoiden harvennuksista on itsellä huonojakin kokemuksia, joskus kannattaa jättää viimeinen väljennys väliin ja antaa kasvaa. Joskus taas olen harvennuttanut niitäkin kuvioita, jotka mm. Metsään.fi ehdottaa päätehakattavaksi. Jos ensiharvennus on tehty, aika lailla omistajan ratkaistavissa on, mitä haluaa tehdä. Laskennan korkokannoista, omista arvoista, rahan tarpeesta, muista/viereisistä kuvioista ja tulevaisuuden käsityksistä riippuu mitä metsälle haluaa tehdä. Ei sitä pakko ole hakkuuttaa koskaan. Voi jättää sillensä, kyllä luontokin sen hoitaa. Monesti aika ja järeytyminen parantaa harakannaintimännikönkin, sitten kun ovat parin kuution puita, vaatii hyvän ostajan, joka näkee tyvitukin sisällä olevien kuivien oksien paksuuden. Käsin veistetyissä pyöröhirsissä tai kelomökissä ne ei juuri haittaakaan.

Esillä 10 vastausta, 231 - 240 (kaikkiaan 432)