Keskustelut Puukauppa Puukaupan ongelmia?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 55)
  • Puukaupan ongelmia?

    Syyskuun Metsälehti Makasiini käsittelee puukaupan pulmia. Ylivoimaisesti suurin osa puukaupoista sujuu ongelmitta, mutta kun touhutaan, niin jotain voi tapahtua. Syynä voi olla tiedonkulku tai väärinymmärrys, mutta valitettavasti joskus selviä ongelmiakin ilmenee ja ne ovat mahdollisia sekä ostajan että myyjän suunnista.

    Millaisia pulmia on tullut vastaan, siitä toivon keskustelua, ja aineisto on materiaalia juttua varten. Kokemuksia voi myös lähettää sähköpostiin mikko.hayrynen@metsalehti.fi

  • Metsäkupsa

    Samat ovat oma kokemukset, kuin edellä Rannan kommentissa. Olen vuosien saatossa kohtalaisen määrän puukauppoja tehnyt. Moteissa taitaa 80-90 tuhannen välillä tällä hetkellä olla yhteissumma. Ennen kun toimijat ja urakoisijat vaihtuivat oli pieniä ongelmia. Tiedonkulku saattoi tökkiä, äkkinäinen kuski opetteli vasta metsänomistajan metsässä ainakin lopputuloksesta päätellen. Olen todella tyytyväinen luottotoimijoihin, jotka tietävät talon tavat. Arvosana minun puukaupat ovat kympinarvoisesti hoidettu.

    Puukauppoja sivuava ongelmia kylläkin on piisannut, osin kateus kai Savonmaalla vielä pontimena. Kuukausi sitten jouduttiin tekemään metsätietä toisen tien rinnalle kotvan matkaa. Naapurikin oli haaveillut kyseisestä tilasta ostaa juuri sen alueen. Myynnissä oli kokotila, jonka ostimme yleisestä myynnistä korkeimmalla tarjouksella.

    lpjk

    Sertifikaattien ”pakollisuus” ja lainmuutokset. Onko oikein, että esim. 70-luvulla saman paikan sai hakata, mutta nyt 20-luvulla jää käytännössä kaikki se puukaupan tulo metsään? Metsä uudistuu hakkauskuntoon hitaasti, mutta siihen on voitu sijoittaa aikoinaan isojakin summia. Metsänomistaja on kaukana omistajasta, jos omaisuuden suojaa voidaan kokoajan heikentää. Verot pitää kuitenkin maksaa, kuin omistaja. On tapauksia, joissa menetetään merkittävä tulonlähde; puhutaan sadoista tuhansista, jopa miljoonista euroista.

    Ehkä vähän off-topic, mutta liittyy nyt kuitenkin.

    isaskar keturi

    lpjk – ei väliä – off-topic on nuo edellisetkin. Ymmärtääkseni Mikko halusi tietää puukaupoissa mahdollisista ongelmista, joita on kohdattu. Ei siitä miten loistavia puukauppiaita me ollaan, eikä ongelmia siksi ole.

    vajaakantti

    Kyllähän vastenmielisintä on ollut, kun maksuaikataulut eivät ole pitäneet. Niin ennakko- kuin varsinainen loppusuoritus on joskus pitänyt lypsämällä lypsää. Niin valtakirja- kuin suorissa kaupoissa. Kun ei varsinaisesti ole tarkoitus toimia rahoituslaitoksena…

    KeLo

    Puukaupan ongelma tai ehkä paremminkin riski on siinä, jos ostaja tekee konkurssin ennekuin puut on maksettu. Jos ostaja on ehtinyt prosessoida puut ennen maksua, tällöin kauppakirjan ehto ”omistusoikeus puihin siirtyy ostajalle, kun maksu on suoritettu” mitätöityy.  Myyjällä ei ole muuta mahdollisuutta, kun yrittää saada rahat konkurssipesän selvityksestä. Tämä on useimmiten nollatulos. Myyjän puunmyyntisaatavat eivät ole konkurssitapauksessa edes etuoikeutettja saatavia.

    Eli opetuksena on, että kannattaa myyntitilanteessa selvitellä ostajan taloudellista tilannetta.

     

    Nuakka

    Ongelmat, pettymykset ja kaikenlainen vatulointi väheni, melkein loppui kun tajusin lopettaa mhy:n palvelujen käytön. Sopimusasiakkuus puun ostajan kanssa pelaa hyvin, ja ennenkuin kommentteja puiden luovuttamisesta ilmaiseksi tulee, kilpailutus toimii oikein hyvin sopimusasiakkaillakin.

    Visakallo

    Puukaupassa ongelmat ovat silloin vähissä, kun myyjä tietää minkälaista leimikkoa on myymässä, ja ostajat tietävät mitä ovat ostamassa.

    jees h-valta

    Nuakkan linjoilla. Aivan erinomaisen vakaata ja varmaa puukauppaa ja enpä todella haluaisi turhia säheltäjiä väliin. Mhy:sta vain ei ole ollut kovin mairittelevia kokemuksia. Nytkin kävin heidän leimikkonsa läpi kulkevaa ajouraa paikkailemassa. Ennen siitä pääsi autollakin hyvin mutta koko kesän tuhraus rikkoi kulku-uran pahanlaisesti. Ihmettelen mihin he saavat uitettua kuidut jotka makaavat ensin maastossa liki kuukauden ja sen jälkeen vielä läjässä toisen ja kuivattavinta kesäaikaa. Hidasta on välikäden touhut ainakin täällä H-vallan seutuvilla.

    Jovain

    Pitäisi tavan metsänomistajan, sen huipputuottajankin, pystyä vastaamaan näin yksinkertaiseen kysymykseen. Kysymykseen metsänhoito- ja puukauppatavoista. Toimii, kun metsät on hoidettu hyvin, mutta siinäkin on muistettava, että kustannukset lankeavat metsänomistajan maksettavaksi, niin myös korjuun osalta. Sitä samaa ei voida puhua huonosti hoidetuista metsistä, jos hoito on ollut puutteellista. Tilanne on aivan toinen, kassavirta on päättymässä, metsän tuleva tuotto jää alhaiseksi ja hoidon kustannukset nykyisillä hoito- ja kauppatavoilla tulee kalliiksi. Ei sieltä paljoa tiliä ole odotettavissa, ”bonuksilla” kompensoidaan, mutta ei tässä kaikki puukaupasta miinustettava ole. (Yhtiöt käyvät metsänomistajan puilla kauppaa). Muutosta pitäisi saada aikaiseksi. Hankintakaupan osuus on n. 5 % ja vaihtoehtoisen metsänhoidon n. 2.7 %. Tekisi mieli sanoa, että eihän tässä ole mitään järkeä. Mhy:skin on haavi auki. Puukaupan ja korjuun kustannukset lienevät yli puolet puun hinnasta ja siihen kun lisätään metsänhoidon kustannukset. Onhan siinä potentiaalia, toteuttaa myös metsänomistajien toimialana.

    Vihe

    Puukauppaa tehdessä yhtenä kaupanteon kriteerinä oli, että saan pidättää osan puutavaralajeista itselleni. Kaupanteon yhteydessä näin ostohenkilön kanssa sovittiin. Hakkuun jälkeen mittaustodistusta tehdessä eivät ostohenkilön aikaisemmat puheet enään pitäneetkään. Kauppakirjaan oltiin merkitty kaupan kaikki puutavaralajit ja kirjallinen sopimus oli puista syntynyt, johon ostohenkilö vetosi. Kävimme neuvotteluja uudelleen ja lopulta ostohenkilö suostuikin toimimaan alkuperäisen suunnitelmamme mukaan. Opin jatkoa ajatellen, että kauppakirjaan ei tule lisätä puutavaralajeja jotka aion itselleni kaupassa jättää. Kirjallinen sopimus on aina molempia osapuolia sitova, ja riitatilanteessa sopimuksella on suurin painoarvo.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 55)