Keskustelut Puukauppa Puukaupan ongelmia?

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 432)
  • Puukaupan ongelmia?

    Syyskuun Metsälehti Makasiini käsittelee puukaupan pulmia. Ylivoimaisesti suurin osa puukaupoista sujuu ongelmitta, mutta kun touhutaan, niin jotain voi tapahtua. Syynä voi olla tiedonkulku tai väärinymmärrys, mutta valitettavasti joskus selviä ongelmiakin ilmenee ja ne ovat mahdollisia sekä ostajan että myyjän suunnista.

    Millaisia pulmia on tullut vastaan, siitä toivon keskustelua, ja aineisto on materiaalia juttua varten. Kokemuksia voi myös lähettää sähköpostiin mikko.hayrynen@metsalehti.fi

  • mehtäukko

    Edellä esitetty yhdistettynä tarvittaessa runko-tai järeysrunkohintaan on jo hajulla…

    käpysonni käpysonni

    Myyjän kannalta todennäköisesti yleisin ongelma puukaupoissa on   etukäteen arvioitua  pienemmäksi jäänyt puun toteutunut määrä ja sitä kautta hakkuutulo.  On ehkä tehty joku iso hankinta, joka on ollut tarkoitus rahoittaa puukauppatuloilla, ja kaupasta saatu rahamäärä ei riitäkään kattamaan hankinnan hintaa ja sitten ollaa lirissä.

    Miten teillä yleensä on mennyt nämä hakkuussa toteutuneet puumäärät verrattuna etukäteisarvioon, onko tullut enemmän vai vähemmän puuta?

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Useimmiten on puumäärät kasvaneet, etenkin kuusikoiden kohdalla. Puumäärät usein moteissa yllättävänkin kohdallaan, mutta tukkia tullut odotettua enemmän. Onhan niitä pettymyksiäkin muutama tullut, useimmiten valmiiksi harvoissa männiköissä ja koivikoissa. Nykyisin koivikoistakin tulee kyllä tukkia toisemmin kuin viisivuotta sitten.

    Metsuri motokuski

    Onko sillä käpysonni oikeastaan merkitystä mikä on hakkuun arvioitu puumäärä ? Minä olen enemmänkin miettinyt harvennuksella jäävää puustoa ja päätehakkuussa kun kaikki hakataan niin nehän ovat motolistassa.

    Nuo hakkuun puumäärä arviot ovat vain arvioita.

    Silloin kyllä ymmärrän tuon arvion jos puukauppatuloa käytetään suoraan uuden hankintaan.

    Minä olen käyttänyt täällä sellaista arviota kun olen metsänomistajille niistä kertonut että : eh n 50 mottia , toinen harvennus noin 110 mottia ja päätehakkuu noin 350 mottia. Näihin sitten vähän rispektiä metsän mukaan.

    PasiLisko

    ”Jos tuo on tosi esitetty väite, uskottavuus myhistykseen putoaa alle nollan. Joku tolkku olla pitää.”

    Kyllä tuo oli esitetty asia, mutta ei väitetty että tässä kaupassa noin kävisi välttämättä, mutta että tämän kokoluokan kaupassa voisi sattua. MHY:n mukaan kokoluokka on 2000 kuutiota (mutta yllätyin määrästä, mutta saa nyt nähdä sitten).
    On tässä nyt tarjouksissa ollut minun matematiikallani lähes 10000 euron ero ja jos katkonta tehtäisiin epäedullisesti, niin kai siitä sitten voitaisiin jo olla varmaan 15000 euron eroissa, että onhan tuo jo melkein suurusluokassaan.

    Mutta totta tuo mitä mainittiinkin, että joku voi vain puolipakolla heittää tarjouksen vain kokeillakseen, niin pitääkö se laskea mukaan hajontaan vai ei. No pitää toisaalta jos ei MO osaa tarjousta hylätä ja sehän MHY:n pointti tuossa juuri olikin kun myy kilpailutusta.

    Olen yllättynyt noista kommenteista, että MHY on jälkikäteen laskuttanut hommista mitä ei ole tehnyt. Ei tuollaista olisi tullut mieleen epäilläkään edes. No, en usko että kun olen heidän tarjouksestaan vähän kysellyt, että esim siitä nyt mitään konsulttipalkkioita alettaisiin laskuttaa. Ihan fiksusti on vastailtu sielä (kuten muualtakin).

    Ennakkoraivauksissa on ihmeellisen erilaisia näkemyksiä: toinen ei laita tarjoukseen sitä lainkaan ja kysyttäessä sanoo, ettei se ole välttämätöntä ja toisella on ennakkoraivausta kaikilla kahdeksalla kuviolla ja yht. lähes 6000 eurolla. Aiemmin sanottiin, että pitää selvittää asioita, niin ei tuo nyt ole helppo selvittää maallikolle, että kuka ostaja sanoo oikein tuosta ja paljonko (euroissa) korjuu tulee tehtyä huonommin ilman raivausta.

    ”Juu tosi tuo metsuri motokuskin maininta että hehtaarilta hakkuutähdettä saat helposti 1000-1500 euroa.”

    Tarjouksissa ei näy hakkuutähteistä mitään. Yhdeltä olen toistaiseksi kysynyt, niin he eivät osta. Mutta mäntyvaltaisesta ei varmaan ole kovin hyödyllistä kerätä ja jos kantoja ei nosta, niin ei hyödytä, vai kuinka?

    Metsuri motokuski

    Minun kohdalle ei ole vielä tullut sellaista kauppaa jossa ero olisi 1500 – 2000 euroa suurempi. En tiedä miten se on laskettu että 10000 euroon päädytään. Jotenkin epäilisin että nyt ei kaikki laskuparametrin ole hallinnassa. Tai sitten joku yhtiö tehnyt ihan poskettoman tarjouksen jolla ei ole tarkoituskaan pärjätä.

    Viimeinen kauppa jossa olin mukana oli 3500 motin päätehakkuu. Siinäkään ei kovin suuria eroja ollut.

    käpysonni käpysonni

    En ole mikään suurmetsänomistaja, mutta 2000-luvulla on tullut teetettyä sen verran paljon päätehakkuita ja niiden kilpailutuksia, että on muodostunut tälläinen kuva:

    Sahafirmat tarjoaa tukista 2-3 € huonompaa kuutiohintaa  kuin sellufirmat ( SE, UPM, MG) mutta kuidusta vastaavasti 2-3 € parempaa kuutiohintaa. Kuinka paljon tarkemmin sit sahafirmat ottaa tukin talteen eli tukkisaanto on suurempi? Tuleeko niiden hakuissa tukkia enemmän 1-10%, se on kiintoisa kysymys, uskoisin että loupulta kuitenkin kaupan toteutunut loppusumma olisi kummallakin aika tasan? Jos siis nyt unohdetaan hakkuutähteiden ja pikkutukkien vaikutus loppusummaan.

     

    .

    Noh tarjosivat huonoimman hinnan siitä mitä eniten kertyy, en hyväksy

    Että kyllä tietävät mitä ostavat

    Kokenut kaiken tietää

    Kyllä sahojen ja sellufirmojen tukkikertymissä on ollut eroja paljonkin, mutta historiallisten taulukoiden perusteella ei voi nyt tehdä varmojaja ratkaisuja. Sahatkin saavat nyt ilmeisesti vaihtokaupoissa sen verran hyvää hintaa kuidusta ja energiasta, että huonoja ja vääriä ei entiseen tapaan kannata sahata, vaan hakata rankakasaan enenevässä määrin jo metsässä. Samoin omistajanvaihdokset on vaikuttaneet tuohon tukin talteenottoon jonkin verran. Että ei ne mhy:n taulukot 20 vuoden takaa välttämättä nyt päde. Toki se hakkuuttaminen mhy: n kautta on monesti hyvä ratkaisu, kun sopimukset vaneripuulle, energian tarvitsijalle, pikkutukille, isolle ja välikoon tukille on tehty jo aikaisemmin ja urakoitsijalle maksetaan taulukoiden mukaan. Kukin tekee kauppansa oman mielensä mukaan, toiset hakkaa itse sahalla kaikki tien varteen. Runkokaupan tein joskus halvan kuidun aikaan sahafirman kanssa, mutta tuli kyllä mieleen, ette kannattaako sen puida koko runko? Urakoitsijallekin se latva on monesti työläin, ja kasvattaa runkokokoa, joka laskee taksaa.

    Makarov

    Sellufirmat maksavat  tukista enempi saadakseen halpaa kuitua. Ostelin kovasti mehtiä 08-18 välillä ja niitä tuli paljon hakkuutettua. Ostojen alussa möin sekaisin leimikoita sellu ja sahafirmojen kesken kun kilpailutin leimikoita. Möin yleensä eniten tarjoavalle. Sitten rupesin seuraamaan päätehakkuiden keskikuutio hintoja niin huomasin että sahoille myydyissä ne olivat joskus jopa huomattavasti isommat kun sellun keittäjillä. Leimikoita oli sen verran paljon että pystyi hyvin vertailemaan saman kaltaisten leimikoiden keskikuutio hintoja. Nykyään myyn päätehakkuut suoraan sahoille, tietysti hintatasosta selvää ottaneena.

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 432)