Keskustelut Puukauppa Puukaupan ongelmia?

Esillä 9 vastausta, 131 - 139 (kaikkiaan 139)
  • Puukaupan ongelmia?

    Syyskuun Metsälehti Makasiini käsittelee puukaupan pulmia. Ylivoimaisesti suurin osa puukaupoista sujuu ongelmitta, mutta kun touhutaan, niin jotain voi tapahtua. Syynä voi olla tiedonkulku tai väärinymmärrys, mutta valitettavasti joskus selviä ongelmiakin ilmenee ja ne ovat mahdollisia sekä ostajan että myyjän suunnista.

    Millaisia pulmia on tullut vastaan, siitä toivon keskustelua, ja aineisto on materiaalia juttua varten. Kokemuksia voi myös lähettää sähköpostiin mikko.hayrynen@metsalehti.fi

  • käpysonni käpysonni

    Se on nimenomaan MTK/Mhy- sektori, joka on vuosikausia lietsonnut tätä epäluuloisuutta katkontaa kohtaan.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tilastoaineistoon pystytään (esimerkiksi Kuutioon) varmasti rakentamaan käyttöliittymä, jossa urkinta ei ole mahdollista ja ulos saa vain puukaupan tarjousten vertailun yhteenvedon. Ehkä on jo toteutettu näin?

    Metsuri motokuski

    Samanlaiseen päätelmään olen tullut kuin käpysonni. Heille se on markkinointi keino ja asiakkaat on hyvä pitää epäluuloisena.

    Hyvä esimerkki oli tässä taannoin kun naapurissa tehtiin 2 ha päätehakkuu. Puhuin metsäomistajan edustajalle että laitetaan kauppa kuutioon ja katsotaan mitä siitä saadaan. Sen jälkeen tehdään vertailu ja tässä kaikki. Menee enintään kaksi tuntia koko hommasta.  He päättivät kuitenkin laittaa mhy:lle valtakirjakauppana. Lasku tuli perästä ja mhy laskutti koko tarjous ja valvonta ruljanssista 16 h työn hakkuun jälkeen.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Se nyt on kiistatonta että tarjousten pyytämisen lisäksi niiden vertailu on hyödyllistä. Vertailun avulla saa periaatteessa mahdollisimman hyvin omaan leimikkoon sopivan ostajan, jos vertailun pohjana oleva aineisto on ajan tasalla. Suurin merkitys ostajien eroilla on ilmeisesti kasvatusmetsissä, ei niin paljon päätehakkuilla. Jos ei katso tarvitsevansa lisäksi hakkuun valvontaa, kai sen voi jättää paketista poiskin.

    suorittava porras suorittava porras

    Vertailua helpottaisi ,kun tarjouksissa olisi näkyvissä vain puulajikohtainen hinta ja arvio määristä. Ainoastaan kertymän kanssa jäisi aprikoitavaa ja jännitettävää. Mittaustodistus antaa lopulta kiistattoman tuloksen. Vähän jäisi enää epäilyksille sijaa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Melkein uskaltaisi väittää Rintalan tämänpäiväisten lisätietojen pohjalta, että jos tarjousvertailun teettää, ei enää tarvitse jännittää eikä valvoa katkontaa. Vähennyksiin kun on yleensä selkeät syyt, eikä niihin ole silloin tarpeen puuttua. Senkun suristelee motolla menemään.

    PasiLisko

    Lainaus: ”Lyhyet mitat eivät ratkaisee mitään jos lopputulos ei ole hyvä. Toki lyhyillä mitoilla hyvään lopputulokseen on helpompi päästä. Se on metsästä kiinni.”

    Mitä voidaan pitää lyhyenä mittana?

    PasiLisko

    Olikin keskustelua syntynyt paljon sen jälkeen, kun kysyin omistusoikeuden siirtymisestä.

    Tuosta ei ollut kuin pari kommentia. Ehkäpä ei pidetä asiana jota pitäisi huomioida.

    Tosiaan kuten sanoin, niin joskus isommissa kaupoissa (ei puu) on kuumottanut, lähinnä että saako tavaran jos on maksanut, niin tullut periaaatteeksi olla tarkkana tällaisen kanssa. Kysyttiin olenko epäluuloinen, mutta ennemminkin olen köyhä, niin pitää varoa.

    Katkonnasta ja valvonnasta paljon oli keskustelua ja sanottakoon esimerkkinä, että itselle MHY sanoi, että voi kaupassa tulla 30000 euroa tappiota, ellei osaa valita oikeata katkojaa ja ole katkonnan historiatietoja käytössä. Tuo historiatieto täytyisikin olla, että on tuossa totuuden siemen. Mutta toisekseen onhan tuo monimutkainen matemaattinen optimointiasia, että onnistuuko valinta maalaisjärjellä kovin hyvin? Täytyisi pituusjakauma tietää suhteessa halkaisijaan ja muuta monimutkaista. Oletan että MHY:llä on laskentamallit erityyppisille puustoille, jos teettää heillä kilpailutuksen, vai miten on?

    Nostokoukku

    Aikoinaan alle 43 dm pituudet ( 37, 34, 31) olivat ”poikkeusmittoja” , siis lyhyitä mittoja. Yleensä oli rajoite paljonko niitä sai prosenteissa olla koko sumasta.

Esillä 9 vastausta, 131 - 139 (kaikkiaan 139)