Keskustelut Puukauppa Puukaupan ongelmia?

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 119)
  • Puukaupan ongelmia?

    Syyskuun Metsälehti Makasiini käsittelee puukaupan pulmia. Ylivoimaisesti suurin osa puukaupoista sujuu ongelmitta, mutta kun touhutaan, niin jotain voi tapahtua. Syynä voi olla tiedonkulku tai väärinymmärrys, mutta valitettavasti joskus selviä ongelmiakin ilmenee ja ne ovat mahdollisia sekä ostajan että myyjän suunnista.

    Millaisia pulmia on tullut vastaan, siitä toivon keskustelua, ja aineisto on materiaalia juttua varten. Kokemuksia voi myös lähettää sähköpostiin mikko.hayrynen@metsalehti.fi

  • isaskar keturi

    Oma kokemus/tulkinta katkonnasta ja hakkuujäljestä on, että ”huonon” katkonnan syyt ovat pääasiassa inhimillisiä: ei osaa, eli osaamisen puutteet; ei nähnyt/huomannut. Jälkimmäiseen sitten vaikuttaa olosuhteet – valaistus, näkyvyys ja muuten kiire. Tätä teoriaa tukee se, että jälki vaihtelee enemmän tekijöittäin kuin ostajittain. Sikäli mhy ”markkinarako” on turhaa. Ennemmin kannattaa pitää hyvät väli ostajaan ja pyrkiä saamaan leimikolle hyvä tekijä.

    RR taisi todistaa tuolla jo paljon aikaisemmin juuri saman.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ei ole käsitystä minulla määristä. Mhy:llä voisi olla kilpailutusaineiston perusteella. Metsälehti voisi selvittää.

    Toki tuo on yksi ratkaisu, että ostaja katkoo pitempiä tukkeja kuin mitä tarvitsee jos sellainen jakovarasta syntyy. Toinen vaihtoehto olisi maksaa hukkapätkästä ja jättää se kuituun. Kuidun jalostusarvo voi olla yhtä suuri tai suurempi kuin tukin, mutta toki raaka-ainekustannus nousisi hivenen.

    isaskarinkin huomio voi olla oikean suuntainen, mutta ei pitäisi mennä myyjän vahingoksi jos hakkuun tekijä tekee huonoa jälkeä. Eihän myyjä voi vaikuttaa tekijään, paitsi jos teettää hankintakaupan ja maksaa työt. Tsydeemin pitää olla sellainen, että pärstäkerroin ei vaikuta tuloksiin! Myyjä voi vain huolehtia hakkuun olosuhteet sellaisiksi että hyvä tulos on mahdollista saada aikaan.

    Kuskien väliset erot eivät poista leimikon kilpailutuksen tarvetta.

    käpysonni käpysonni

    Perusasia, mikä jokaisen puunmyyjän pitäisi tehdä, on tutustua tukkipuun laatuvaatimuksiin, ne kyllä löytyy netistä eivätkä ostajien välillä kovinkaan paljon vaihtele. Kun on tutustunut niihin, ei sen jälkeen enää ihmettele miksi tukkipuun kokoista puuta löytyy kuitukasasta.

    Perko

    A J :n  asiaan liittyen .  Mittaustiedot ja pätkintää voisi seurata livenä ostaja josta osaksi ohjataan  jo mittoja . Samaa tietoa voisi jakaa myyjälle valvontaan runkokohtaista apteeraustietoa ja liittää siihen algoritmin joka valvoo myyjän etua. Myyjällä on oikeus olla mittauksessa ja pätkinnässä paikalla, se onnistuu koti päätteeltä. Ohjelma näyttää mikäli tukkikoista hävikkiä tulee, ja hälyttää! Mittahävikin hinnan saa sopia ennen kaupanpäättämistä.

    suorittava porras suorittava porras

    Kun keskustellaan siitä ,katkotaanko rungot oikein , se tarkoittaa motokuskin kohdalla , että valmistetaan, mitä on tilattu ja laatuvirheet tukin osalla pysyvät alle3%:n määrässä. Kone suorittaa laskutoimitukset ja kuski blokkaa näkyvät viat pois. Kun siirrytään runkokauppaan ,ei muiden tarvitse vaivata päätään eikä kuluttaa aikaansa turhiin tarkastuksiin. Mihin mikäkin rungonosa ja missä mitoissa päätyy, on pelkästään ostajan ja sen asiakkaiden asia.

    mehtäukko

    Perkolainen voi vapaasti soveltaa jk-hatelikoissaan tuota DDR-menettelyä, ihan esimerkin vuoksi.

    mehtäukko

    ”…Toki tuo on yksi ratkaisu, että ostaja katkoo pitempiä tukkeja kuin mitä tarvitsee jos sellainen jakovarasta syntyy. Toinen vaihtoehto olisi maksaa hukkapätkästä ja jättää se kuituun…”

    En kyllä ymmärrä, mikä on mo oikeus ja klusterin velvollisuus moiseen? Jos klusterille käymättömille (vientikaupat) mitoille mo vänkää riittävästi, puut jää pystyyn.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Periaatteessa jos kilpailutus tehdään hyvästä katkonta-aineistosta niin hukkapätkien osuus on mahdollisimman pieni. Olisi siis kenties molempien etu että sellainen aineisto olisi käytössä.

    mehtäukko

    Metsänomistaja on myymässä kasvattamiaan puita. Jos kerran ”hukkapätkien osuus on mahdollisimman pieni”, hänen on otettava vastuu oikeustajun mukaan epäkurantin tavaran käymättömyydestä ostajalle ennen allekirjoitusta.

    Miksi se kuuluisi ostajapuolelle?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos epäkuranttius johtuu ostajan epäsopivista mitoista miksi se kuuluisi myyjäpuolelle?

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 119)