Keskustelut Puukauppa Puukaupan ja Metsätöiden kausiluonteisuus

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 31)
  • Puukaupan ja Metsätöiden kausiluonteisuus

    Saataisiinko keskustelua auki kausiluoteisuudesta metsä alalta joka on lisääntynyt alallamme?

  • Pähkäilijä

    Viime kesän harvennuksista tais puolet olla kuusikoita ja paremmin maasto kantoi kun monena viime talvena jolloin maa on ollut sulaa mutta märkää. Mielenkiinnoista vilkaisin niin heinäkuussa 70, elo ja syyskuussa 50 milliä satoi suunnilleen meidän kulmakunnalla.

    Puomit on ollu suorana jo toista viikkoa, onneksi ei ole itsellä velkaa niin nämä suhdannevaihtelut eivät rassaa, mutta omistavaa luokkaa alalla ei käy kateeksi. Työt jaktunee joskus kunhan koittaa talvi.

    suorittava porras

    …yhtiö ”jatkoi ” kesälomaa viikolla… kolme ja puoli kuukautta töitä…äkkipysäys neljäksi viikoksi… viikko hakkuuta ja taas seisotetaan konetta hamaan tulevaisuuteen…
    Vajaan vuoden ikäistä konetta ei olisi oikein varaa lepuutella näin pitkiä aikoja .
    Ilmeisti olisi työntekijöidenkin alettava tinkimään korkeampaa palkkaa , että talous kestää kahden – kolmen kuukauden seisokit vuosittain . Korvaavia ansiomahdollisuuksia ei ole tarjolla .
    Palkanalennuksiin ei ainakaan ole varaa .

    jees h-valta

    Ja vielä kummastellaan kun metsäala ei nuoria kiinnosta. Olen omaakin jälkikasvua yrittänyt houkutella mutta palkka ei kuulemma kovin kummoinen ja seuraavaksi kysyttiin että onko niitä töitäkään sitten vuodenkin opiskelua edes hiukan korvaamaan. Suorittavan kommenteista päätellen nuo seisokit osuvat aika samoihin kun rakennusalan timpurin töissäkin ettei siis apuja tulisi.

    metsänvartija

    Ympärivuotinen metsätyö ei kiinnosta MV:tä. Harjoitteluaikoina tuli oltua hakkuulla yli metrin hangessa, ei se enää motivoi. Lumi, kylmyys ja kosteus, siinä se vallitseva ympäristö sitten onkin.

    Talvet ja hirvikärpäsaika ollaan pois metsästä. Talvella voi keskittyä lukemiseen, verotukseen ym. Tulopuoli kärsii ja menopuoli karsii, budjetti on hyödyllinen työkalu.

    Samoin taloudelliset lamat pysäyttävät toiminnan. Kone yrittäjät kärsivät sitten tämmöisistä talvista, valitettavasti.

    Risusavottaa sulan maan aikaan, polttopuita silloin kun metsään ei ole asiaa.

    Apli

    Tuntuu nyt talvi alkavan keskisuomessa hienoa… Pakkaset ollut varmasti kaikkien märkä päiväuni, talvesta tulee todella lyhyt, viikko pakkasta ja sitten lunta niin pääsisi koneet kuusikoiden harvennuksiin niitä riittää..

    Ammatti Raivooja

    Tässä ennakkoraivausta tullu tehtyä, ens viikolla kelit paranee ku huomenna tulee lumet puista. Pakasjakso tuli lomailtua. Kesälomaa vois pitää lisää maaliskuussa. Kesällä ku ei pidä lomaa ni ei tarvii 20 asteen pakkasella itteensä kiduttaa. Jos lämpöä kaipaa ni lähtee sit ulkomaille. Suomen kesä ei ole mitenkään erityisen mielenkiintoinen et silloin jaksaisi olla tekemättä mitään. Viime heinäkuussa meni mm. kesäkoivuja maahan ku muut vaa lomaili.

    e-h

    Pikkusia oovat ne kesäkoivut,mutta huima on niissä kasvu.

    Ammatti Raivooja

    Sellasia n.20 senttiä. 8-10viikkoa ja valmista.

    suorittava porras

    Kolmen kuukauden hakkuusesonki on ohi . Hakkuiden jatkumisajankohta on hämärän peitossa . Edellinen puunkorjuujakso kesti neljä kuukautta , jonka jälkeen seurasi parin kuukaden tauko . Lomautusvaroitukset tuntuvat tulevan nykyään yhtä aikaa ensimmäisten muuttolintujen kanssa tai ennenaikaisena joululahjana marraskuussa .

    Teollisuus on ollut huolissan kaluston riittävyydestä uusien laitosten valmistuessa . Rautaa on ainakin tällä hetkellä reilusti yli tarpeen . Vuoden hakkuumäärät tehdään seitsemässä kuukaudessa . 3- 4 miljoonan lisäkuution valmistaminen ei siis ole temppu eikä mikään…..ellei nykyinen vajaatyöllisyys syö yritysten katteita ja aja ammattitaitoista koneväkeä muihin askareisiin , jossa työtä on tarjolla koko vuodeksi . Yksi kolmen ja toinen neljän kuukauden työrupeama vuodessa ei välttämättä riitä elättämään työntekijöitä eikä yrittäjiä . Mahdolliset lisähakkuutkin työllistävät nykyistä kalustoa ja henkilöstöä korkeintaan kuukauden nykyistä pidempään .

    kuusessa ollaan

    Eilen jälleen kerran jossain radiokanavalla kerrottiin, että metsäteollisuuden investoinnit lisäävät työllisyyttä vain metsäpäässä, ja että kuskeista on pulaa tietyissä osaa Suomea. Ja toisaalla ylitarjontaa.
    Kun kuuntelin kyseistä pulputusta, katsoin työllisyystilanteesta kertovaa ammattibarometriä ja se näytti tilanteen olevan surkea eteläisessä suomessa, muualla erittäin surkean.
    Samaan aikaan mm. kuljettajien facebuukryhmässä useita kommetteja siitä, että tämän talven normaali työjakso on kestänyt 2,5 – 3 kuukautta…
    Siis kuka kuvittelee kenenkään lähteävän töihin alalle, jossa työllisyys heittlee tällä tavoin? Suosittelisin kyllä toimittajien kyselevän myös yrittäjiltä kuljettajatarvetta ja koneiden käyttöastetta nyt. Aivan varmaa on, että jos päästään 80-90 -lukujen käyttöasteisiin TASAISESTI ympäri vuoden, ei mitään tarvetta ole lisäkalustolle tai kuskeille. Nyt ajetaan paljon yksivuorotyötä, kun aikaisemmin kaksivuoro oli ainoa tapa. Ja koneiden valotkin on parantuneet noista ajoista, joten aukkoa ja väljennystä syntyy siinä kuin valoisallakin.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 31)