Keskustelut Metsänhoito Purojen ja ojien ylitys

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
  • Purojen ja ojien ylitys

    Suomen metsissä on runsain mitoin puroja ja syviä ojia. Jos metsässä liikutaan mönkijällä, kelkalla tai traktorilla, on ylittäminen joskus hankalaa. Purot ovat lisäksi lakikohteita. Miten olette järjestäneet ylityksen kyseisissä tapauksissa? Oletteko rakentaneet kevytsiltoja, tai oletteko laittaneet uomaan väliaikaisesti kuitupuuta tms. ylityksen helpottamiseksi?

  • Pähkäilijä

    Puroja ei ylitellä ja ojiin laitetaan puita sillaksi metsätöissä.

    Korpituvan Taneli

    Jo 80-luvun ojituksessa yritin tehdä ojiin mahdollisimman paljon putkitettuja rumpuja. Silloin vain käytin 100mm x 4m putkia ja suurempia, jos vesimäärä sitä edellytti.
    Nyt olen todennut että aivan pieniä ja lyhyitä. Viimeisessä ojituksessa käytettiin 200mm x 6m putkia, vaikka vesimäärä ei sitä edellyttäisikkään.

    Rummuista huolimatta ojia pitää ylittää. Pystykorjaajat tekevät pinotavarasta tilapäissillan.
    Omalla rautahevolla pääsen yli kunhan heitän ojan päälle vahvan vanerin. Sen ei tarvitse olla kovin suurikaan. Kunhan estää hevon ”nyökkäämästä” ihan ojan pohjan kautta. Talvella yleensä riittää lumen kasaaminen ja polkeminen ojan ylityskohtaan ja vähän havuja pintaan.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Gla

    Ojiin kannattaa rakentaa rummut tai muut ylityskohdat, vaikkei niitä ihan lähivuosina luulisi tarvitsevankaan. Aina voi tulla jotain suunnittelematonta asiaa ojan toiselle puolelle esim. myrskytuhojen korjuun muodossa.

    Minusta 200 mm rumpu on liian pieni. Vettä siitäkin menee, mutta roskaantumisen takia kannattaa käyttää vähintään 300-400 mm rumpuja. Tuohon kokoon saakka putket ovat suht edullista tavaraa, vasta 500 mm kohdalla hinta pomppaa sellaiseksi, että tarvetta kannattaa miettiä. Tosin isot ojat, joille rummut kannattaa tehdä, usein edellyttävät isoja putkia. Rummun yläpuolella voi olla vaikka naapurin peltoa, jota ei pidä hukuttaa tukkeutuvalla rummulla. Herkästi tällaisessa kohteessa puolestaan 6 m putki alkaa olla lyhyt, ainakin hienojakoisilla mailla.

    Pienemmissä ojissa kannattaa miettiä reunojen luiskaamista.

    Horjumaton

    *** Tarpeen mukaan puuta ojaan ja yli. Rumpujen teko ojitettaessa on vähän niin ja näin. Ainakaan silloin ei pidä nuukailla putken mitoissa. Asiaa sivuten, tämä talvi näyttää jäätäneen isotkin rummut tukkeeseen. Ja metsässä varjossa kestää tosi pitkään ennenkuin keväällä sulaa.

    Rivinelonen

    Aloittajan viestissä sanotaan että purot ovat lakikohteita.
    Osa on ja osa ei.

    Timppa

    Kaipa sen lakikohteen ylikin pitää päästä, jos muuten ei pääse. Ainakin meillä on onnistunut ihan normaalisti.

    Meillä on myös käytetty joskus kolmen rummun yhdistelmää. Helpompi asentaa. Alla yksi ja kaksi päällä. Jos alin jäätyy, niin sitten kuitenkin sieltä päällimmäisistä putkista vielä virtaa.

    silencio

    Rivinelonen, hyvä huomautus. Eli tarkennetaan: vain luonnontilaiset ja luonnontilaisen kaltaiset purot ovat lakikohteita. Uudessa metsälaissa vanhatkaan ojat eivät ymmärtääkseni muutu puroiksi, tilanne on tältä osin selkeämpi.

    Löysin alla olevan kohdan viimevuotisesta hallituksen esityksestä eduskunnalle: ”Ehdotuksessa sallittaisiin nykyisestä poiketen puron uoman ylitys tai puutavaran kuljetus lumettomana tai roudattomana aikana, jos toimenpiteissä noudatetaan erityistä varovaisuutta eikä toimenpide vaaranna ominaispiirteiden säilyttämistä. Esimerkiksi kivikkoisen puron uoman ylitys voitaisiin arvioida sallituksi toimeksi.”

    Lieneekö tuo ehdotus mennyt läpi?

    Koiramies

    Uudessa metsälaissa 10a pykälä antaa tämän mahdollisuuden.

    Mika

    Tolleen minä oon tehny, viimeeks tänään

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)