Keskustelut Metsänhoito Punkit liikkeellä

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 21)
  • Punkit liikkeellä

    Merkitty: 

    Ensimmäinen hiplaaja kaivettu niskasta tänä keväänä.Näyttää viihtyvän kuusikoissakin,siellä kun booria levittelin.

    Pitäisköhän sitä rokotetta alkaa harkita,kun tuolla pusikoissa tullee kesän mittaan rymyttyä.En kylläkään liiku varsinaisilla riskialueilla(puutiaisaivokuume).

    Miten muut metsissä paljon toimijat ja liikkujat,onko piikitetty?

     

     

     

  • Tolopainen

    Ei ole vielä rokotetta borrelisoosiin eikä moniin muihin punkkien levittämiin tauteihin. Rokote suojaa vain joltain aivotulehdukselta, en aio hankkia, kolmivaiheista rokotetta tuon takia. Hepatiittirokote tuli aikoinaan hankittua ja se on paljon tärkeämpi, kun reissailee.

    A.Jalkanen

    Toisessa koirassa oli ensimmäinen punkki toukokuun alussa, minkä jälkeen laitettiin heti karvakorville liuokset niskaan. Ihmisillekin suositellaan hyönteiskarkotteita; niissä on ilmeisesti muutama sellainen, jotka karkottavat punkkeja, esim. tehoaine DEET. Olen ottanut myös rokotteet koska joudun liikkumaan riskialueilla. Huolestuttavaa on se, että ihmiset kertovat punkkeja tarttuvan jo pihoistakin, joissa on yleensä lyhyeksi leikattu nurmikko.

    Tolopainen

    Kotieläimet altistavat myös omistajat punkeille, kun tuovat niitä turkeissaan sisälle. Jopa afrikan alkuasukkaat tajuavat, että koirat kuuluvat ulos, eivätkä päästä niitä edes savimajoihinsa.

    A.Jalkanen

    Sori, Tp., syyllistät väärää kohdetta. Koira on huono isäntä punkille, kuten muutkin petoeläimet, ja jos se sattuu imemään koirasta verta, silloin se ei ime ihmistä. Suurin osa koirista saa nykyisin punkkikarkotteen, jolloin se ei tuo punkkeja sisälle. Afrikan savimajasta voi hyvinkin saada punkin pureman, mutta ne tulevat silloin sisälle pienjyrsijöiden mukana, eli elävät niiden kaivamissa koloissa.

    Tolopainen

    Luonnon virkistysarvo on suorastaan romahtanut viime vuosikymmeninä, mikä on syy. Metsiin ei voi enää mennä naatiskelemaan luonnosta syksyllä, on punkit ja hirvikärpäset. Miksi niitä ei ollut vielä 70-luvulla, vaikka niillä olisi ollut miljoonia vuosia aikaa levittäytyä näille leveyksille. Muutos luonnossa on hämmästyttävän nopeaa, ei voida sanoa, ettei ihmisen toiminnalla ole vaikutuksia.

    Metsuri motokuski

    AJ. Sori, Tp., syyllistät väärää kohdetta. Koira on huono isäntä punkille, kuten muutkin petoeläimet, ja jos se sattuu imemään koirasta verta, silloin se ei ime ihmistä.

    Tietääkseni punkki tarvitsee kaksi veriateriaa elämänsä aikana. Joten niille on sama mistä eläimistä ne tulee. Taisi olla viimeisessä jahti tai metsästäjälehdessä jossa asiasta oli kirjoitus. Kauriskannan voimakas lisääntyminen sekä kaupunkialueella rusakko ja muiden eläinten lisääntyminen on lisännyt punkkien määrää. Suuria vaihteluita määrissä on pienilläkin alueilla. Punkkien pääisännät ovat kuitenkinl innut ja jyrsijät.

    A.Jalkanen

    Mm on oikeilla jäljillä. Koirien määrä on kyllä koko ajan kasvussa, mutta niin on niiden suojaaminenkin, joten ne eivät käsittääkseni voi olla ihmisten punkkitautien lisääntymisen syy. Yksi tauteja tilastoissa lisäävä tekijä on kasvava tietoisuus ja parantuva diagnostiikka, toinen on ilmastonmuutos ja kolmas, kaikista tärkein, on punkkien isäntien populaatioiden kasvu. Pienet isäntäeläimet auttavat pieniä punkkeja kehittymään isoiksi (samalla tartuttaen taudit) ja isot isäntäeläimet auttavat aikuisia punkkeja lisääntymään tehokkaasti.

    Lisätietoa hamuavien kannattaa lukea punkkiaiheinen kirjoitukseni osoitteesta metsanomistaja.blogspot.fi.

    Tolopainen

    Suurinosa punkinpuremista ei johda mihinkään tautiin. Borrelioosiin ei ole kuollut kukaan. Vain tuo viruksen aiheuttama aivokuume on vaarallinen, siihen kuolee prosentti sairastuneista, ja sitä vastaan on rokote. Onneksi tuota virusta on vain harvassa punkissa.

    A.Jalkanen

    Borrelioosi ei ole hengenvaarallinen, mutta erittäin ikävä tauti ja aiheuttaa suuria kustannuksia. Torjunta tulisi halvemmaksi. Koko Etelä-Suomen väestön rokottaminen tulee myös erittäin kalliiksi. Suuri osa borrelioosipotilaista jää diagnosoimatta, on vain epämääräisiä oireita, jotka aiheuttavat työkyvyttömyyttä ja elämänlaadun vakavan laskun. Tässä yksi tarina.

    http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005182885.html?share=8784ead8231358305cb026d0f4527053

    valtteri

    Niin,eihän tuota aivokuume virusta kaikki punkit kanna.Mutta sitten kun sattuu kohdalle juuri se jolla se on.Sitten alkaa jälkiviisaus(se paras viisaus),että olis kannattanut rokote ottaa.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 21)