Keskustelut Metsänomistus Punkinpirulaiset haittona…

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 53)
  • Punkinpirulaiset haittona…

    Tämä kesä on ollut ilmeisesti punkkien paratiisiaikaa, sillä jokaisen ”metsäreissun” jälkeen kehostani on kaivettu punkki. Otus on pirullinen, sillä ennen ”kairansa” työntämistä ihon läpi, ötökkä ruiskuttaa puudutusainetta iholle ja uhri ei tiedä toimenpiteestä mitään.

    Onkohan vereni tavallista maukkaampaa, vaan mistähän johtunee, että jo neljä punkkia on kupannut vertani? Jokainen ötökkä on kotiin palatessa ollut jo niin syvällä, että pikkuisen on takajalkojen päitä ollut näkösällä.

    Ainakin täällä Pohjois-Pohjanmaan rannikkoseudulla punkeilta ei pääse piiloon kuin sisästiloissa. Joka reissullani päälläni on ollu pitkähihaista ja -lahkeista vaatetta, tietysti lakki ja tunnin välein naamaan, niskaan ja hiuksiin olen ”ohovia” voidellut. Eipä ole auttanut…

    Syön parasta aikaa antibioottikuuria ( 6 tablettia päivässä 14 päivän ajan), sillä yhden pureman ympärille punoitus laajeni halkaisijaltaan n. 8 senttiseksi.

    Punkin puremiin on suhtauduttava vakavasti, sillä aivotulehdus ja borrelioosi vievät pahimmillaan liikuntakyvyn iäksi lievemmistä oirehtimisista puhumattakaan.

    Ennen ohjeistettiin punkkien kyttäävän nisäkkäitä pitkässä heinikossa. Itse epäilen punkkien mahjailevan myös lehtipuissa. Näin kesäraivauksiin on saatu yksi uusi harminkappale lisää.

    Miten muualla Suomessa? Ovatko palstalaiset tehneet tuttavuutta punkkien kanssa?

  • kisi

    Punkki (oikeammin puutiainen) on vaarallinen ja kuvottava. Vaarallisin tässä tautivyyhdessä on tietysti varsinainen taudinaiheuttaja, bakteeri nimeltä Borrelia burgdorferi. Entäs ne väli-isännät (reservuaarit)? Niistä ei uutiset kerro koskaan halaistua sanaa! Salamyhkäistä pelonlietsontaa ja peittelyä…

    Anton Chigurh

    Mitä muuten tähän ketjuun kuuluu tuon provokaattorin (antonin poika) sepustelema lätöstely jostakin borrelian alalajista, joka kiertää jonkun keski-eurooppalaisen punkin ja sisiliskon välillä?

    Antonin poika

    On se hyvä Anton, että noin avoimen rehellisesti osoitat lukijoille tietämättömyytesi Borreliasta.

    Toistetaanpa. Kyse ei ole alalajeista, vaan siitä, että Euroopassa on monta Borrelia-lajia, joista klassinen B. burgdorferi on vain yksi. Ihmisten kannalta olennaista on se, että eri lajit aiheuttavat erilaisen sairauden. Esim. se oikea B. burgdorferii aiheuttaa niveloireita, B. garinii keskushermosto-ongelmia, ja B. afzelii kroonisia iho-ongelmia. Ja eri lajit kiertävät luonnossa eri reservuaarieläinten kautta. Ei ihan turhaa tietoa.

    Anton Chigurh

    ”Esim. jotkin alalajit tunkeutuvat toisia nopeammin keskushermostoon.”

    Puun takaa

    Antonilla ja Antonin pojalla vaikuttaa olevan hieman vaikea isä-poika-suhde. 🙂

    6tukki

    Eilisessä Iltasanomissa oli juttua mihin paikkoihin punkit oikein ihmisessä pureutuvat.

    Ihmisen genitaalialueet ovat punkin suosikkikohteita, sillä siellä on verenkierto vilkasta ja iho ohkasta. Kertoivatpa esimerkiksi, että punkkeja oli poistettu ihan miehen ”meisselin nokasta” ja perävaosta ”pakoputken ympäriltä”. Punkki voi pureutua myös suoraan ihmisen verkkokalvoon.

    Pahus, se on poikamiehillä peilinostoon lähtö, jos meinaa omatoimisesti kaikki paikat tarkastaa…

    Iron Man

    Elä perhana 6tukki tuollalailla poikamiehiä pelottele.

    Anton Chigurh

    Infektiolääkäri Irma Koivula Kuopion yliopistollisesta keskussairaalasta:

    ”Punkkeja on eniten kesinä, joina pikkujyrsijöitä on paljon. Punkit imevät niiden verta ja sitä kautta borreliabakteeri siirtyy niihin.
    Myös valkohäntäpeurat ovat punkkien varastoeläimiä.”

    Ylläoleva kirjoitus oli savon sanomissa 05.09.2010. Tosin otsikko: ”Punkkeja on yhä harvinaisen runsaasti” käsitteli seurausta, kun pitäisi keskittyä syyhyn.

    Antonin poika

    Melko epämääräinen toteamus myyrien ja punkkien runsaudesta, ja sellaisenaan jopa väärä. Tänä kesänä on paljon puhuttu, että punkkeja on runsaasti, mutta Metlan mukaan koko maa on tyhjä myyristä. Asiaa on Euroopassa tutkittu tarkkaan. Jotta ongelmaan voisi vastata tarkemmin, on ensin ymmärrettävä se, että punkeilla on kolme ikäluokkaa, toukat, nymfit ja aikuiset. Periaatteessa kunkin vaiheen kehitys voi viedä vuoden. Ihmisiin tarttuvien tautien lähteinä nymfit ovat pahimmat, koska niitä on paljon enemmän kuin aikuisia, mutta ihmiset eivät niitä useinkaan huomaa niden pienen koon vuoksi. Kun ihmiset puhuvat punkeista, he melkein aina tarkoittavat aikuisia punkkeja, joita itse asiassa on vähiten ikäluokista. Luonto ottaa omansa ikäluokasta toiseen
    .
    Runsas jyrsijävuosi heijastuu samana vuonna toukkien kokonaismäärässä. Munista syntyvät lukuisat toukat löytävät isännän ja saavat veriaterian. Mutta runsastunut toukkamäärä näkyy runsastuneena nymfimääränä vasta seuraavana vuonna, jolloin jyrsijät ovat jo vähissä. Ja aikuisten punkkien kehitykseen menee vielä vuosi lisää.

    Toinen, ja ihmisen kannalta olennainen kysymys sitten on, kuinka suuri osa eri punkki-ikäluokista on pöpöjen kantajia. Punkkien määrä vähenee ikäluokan myötä, mutta vanhempien ikäluokkien pöpöprosentti on yleensä korkeampi. Ja miten vaihtelee pöpöprosentti jyrsijöissä, ja eri-ikäisissä jyrsijöissä, runsauden eri vaiheissa? Ei suinkaan kaikissa jyrsijöissä ole Borreliaa, eli punkki voi saada myös puhtaan veriaterian. Ja kauriit ja peurat antavat aikuiselle punkkinaaraalle sen runsaimman veriaterian, jonka turvin naaras tuottaa paljon munia. Tästä voisi kirjoittaa paljonkin, muuta eipä taida tila riittää.

    6tukki

    Oudolta tuntuu noiden punkinpuremien kohdalla myös se, että vielä nyt kolme kuukautta puremien ( oikeastaan kaivautumisten) jälkeen puremakohdissa on selkeä punainen jälki – vähän niinkuin paranemisvaiheessa oleva finni. Parin kuukauden ajan puremakohtia kutisi, mutta nyt ei enään ole muuta haittaa kuin nuo punaiset täplät.

    Itse epäilen punkin poistamisvaiheessa kaivautumiskohtiin jääneen punkilta pää tai muita ruumiinosia ja punainen näppy on sitten seuralaisena siihen asti, kunnes punkin jäämistö on ”sulanut” kehooni.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 53)