Keskustelut Puukauppa Pukki kaalimaan vartijana? MHY:n korjuujälki kaikista heikon.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 40)
  • Pukki kaalimaan vartijana? MHY:n korjuujälki kaikista heikon.

    Merkitty: 

    Nousee mieleen, että millä ammattitaidolla valvotaan valtakirjahakkuiden korjuuta jos omilla työmailla on kaikista toimijoista huonoin työnlaatu.

    Kuinkahan herkästi neuvoja on korvauksia vailla metsänomistajalle tai sorakuormaa vailla kun maksajana onkin oma työnantaja.

    Epäilen, että kynnys puuttua toisen toimijan virheisiin on huomattavasti matalampi kuin oman työnantajan ja sen samassa toimistossa istuvan työkaverin tekemiseen.

    Ei ole uskottavuutta enää kilpailutuksessa, eikä hakkuun valvonnassa ja se on suuri sääli. Jotenkin nämä pitäisi eriyttää niinkuin metsäkeskuksessa aikanaan eriytettiin liiketoiminta puoli.

  • Jätkä

    Myös konekuskin on hankittava työkokemusta ja sitä saa parhaiten ajamalla erilaisia leimikoita.

    Kritisoin joidenkin metsäkonekoulujen käytäntöä, kun ne harjoittelevat lähes yksinomaa metsähallituksen leimikoita. Siellä on oma tyylinsä ja oppilaat joutuvat paljon hakkaamaan avohakkuuta. Hakkuukoneen kuljettajan pitäisi hakata myös moottorisahalla siinä vaiheessa, kun hankkii ”pelisilmää”.

    Siinä ei paljoa opi, kun kaikki puut hakataan pois, eikä tarvitse esim varoa pystyssä olevien puiden oksistoa, eikä kuorivaurioita. Ajourakin avohakkuulla on aivan eri juttu kuin kasvatushakkuussa. Myös poistettavien puiden yksilöinti jää täysin käsityskyvyn ulkopuolelle.

    Kyllä ainakin meidän suunnassa on firmojen urakoitsijoilla kuskin valkkaantuneet niin, että moni puunmyyjä asettaa ehdon jopa kuljettajasta – eikä syyttä.

    Pitää aina muistaa, että metsään jäävä työnjälki: -Ajourat painumineen, runkovauriot, harvennusvoimakkuus, jättöpuissa olevat virheet – vaikuttavat monessa tapauksessa tuleviin kaupantekohaluihin. Korjuujälki näkyy metsässä useiden vuosien ajan.

     

    Planter Planter

    Jos ottaa harvennuksen MHY:n korjuupalvelulta, niin pitää ottaa hakuun valvonta UPM:ltä.

    Metsäukki

    Korjuujälki riippuu myös metsänhoidollisesta tilanteesta. Firmat eivät ole kovin kiinnostuneita kohteista, joissa taimikonhoito on jäänyt tekemättä ja ne jäävät usein mhy:n tehtäviksi. Korjuujälkivertailu on hyvä asia, mutta niissä pitäisi huomioida myös metsän lähtötilanne ennen hakkuuta. Ryteiköstä ei saa hyvää jälkeä vaikka kuinka yrittäisi.

    metsä-masa metsä-masa

    Metsäkeskuksen tarkastusraportti on tullut tarpeeseen ja sitä on syytäkin purkaa julkisesti. Edellinen kesä on ollut olosuhteiltaan paikoin erittäin huono, eli korjuun suunnittelussa on tehty virheellisiä leimikkovalintoja.

    Mhy:llä on myös tasokasta korjuupalvelua, jossa nuoret toimihenkilöt on kannustettu ja opastettu tekemään asialliset tarkastukset hakattavilla kohteilla, näissä korjuupalvelun leimikoissa on toimihenkilön oma-aktiivisuus myös tärkeä.

    Valitettavasti korjuupalvelussa on myös toista ääripäätä, joka ei palvele ketään, tulee vain epävarma kuva korjuusta laskun mukana. Leimikkorakenne Mhy:n korjuupalveluleimikoissa lienee keskimäärin heikompaa.

     

    savo'ttamies savo’ttamies

    Metsänomistajat motoineen tekee ylivoimaisesti parasta jälken, toisin kuin täällä usein väitetään…vaatii muka koulutuksen ja kymmenien vuosien kokemuksen.

    ”Yksityisten metsänomistajien korjaamia harvennuskohteita Metsäkeskuksen otantaan sattui 29. Otos on siis suhteellisen pieni, mutta tulos johdonmukainen. Kolme neljästä kohteesta todettiin hyvin korjatuiksi eikä yhtään virheelliseksi luokiteltavaa työmaata löytynyt metsänomistajien jäljiltä. Hankintahakkaajat tekevät siis omissa metsissään parasta jälkeä.”

    Seuraavaksi voisi julkaista  nimellä metsiä pilalle harventavat suorittajat.

    Timppa

    Kyllä meillä on siistit korjuujäljet oli harventajana saha tai konserni.  Kerran Metsäkeskus teki tarkastuksenkin.  Silloin korjuujälki oli hyvä.  Kyll’ä on tosi vähän puustovaurioita.

    markules markules

    Tuttu yhdistyksen korjuupalvelun yrittäjä on muĺle moneen otteeseen kironnut kun ei yhdistyksen kautta juuri tule muuta kuin huonoja harvennuskohteita, hoitamattomia rytöjä. Ja on tuon eron saanut itsekin huomata kun on tehnyt ennakkoraivuita groupille ja mhy:lle. Samoin yhdistyksen metsäneuvoja sanoi että mhy korjaa ne kohteet jotka ei yhtiöille kelpaa.

    mehtäukko

    Tämän päivän MT on järkeen käypää selvitystä soporaan.

    On ollut haastavia poimintahakkuukohteita. Vaikeita pehmeillä mailla olevia talvileimikoita.

    Se vaan olisi ne vaikeat poimintahakkuut parasta jättää oleskelemaan, kuin isolla riskillä yrittää tehdä työtä.

    Planter Planter
    Jätkä

    ”Hankintahakkaajat tekevät siis omissa metsissään parasta jälkeä.”

     

    Tuota tuskin kukaan kyseenalaistaa.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 40)