Keskustelut Metsänomistus Pukkalan laskentamallit eivät toimi käytännössä

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 102)
  • Pukkalan laskentamallit eivät toimi käytännössä

    Maaseudun Tulevaisuudessa kerrottu professori Timo Pukkalan tuoreen kankaan kuusikon yläharvennusta käyttävä laskentamalli ei toimi lainkaan käytännössä.
    Kuusikkoa kasvatettaisiin ensin 50 vuotta, jonka jälkeen se harvennettaisiin rajusti lakirajalle.
    Seuraava hakkuu tehtäisiin 80-vuotiaana taas lakirajalle.
    Montako puuta arvelette säilyneen pystyssä ensimmäisen harvennuksen jälkeen? Entä toisen?
    Miksi korkeata palkkaa nauttiva professori kirjoittelee täysiä satuja?

  • Gla

    Noihan se teoriassa menee, kuten AJ sanoo. Jos pienaukkoja ei lasketa mukaan, mänty ja koivu ei alikasvoksena viihdy. Luonto on sen niin päättänyt. Jäljelle jää kuusi, joten lähtökohdasta riippuen viimeistään parin harvennuskerran jälkeen valtaosa taimista joutuisi kituuttamaan kuusivaltaisessa metsässä. Tuloksena on epätasainen ja harva puusto, joka tuottaa kuutioita varsin vaatimattomaan tahtiin.

    jees h-valta

    Olen tuossa kyllä Peten linjoilla että ne alikasvokset kannattaa kasvattaa. Omat havainnot eivät kyllä puolla etteikö kasvu jatkuisi ja jopa paranisi mäntyjen poiston jälkeen. Paras tulos saattaisi kyllä olla kaksivaiheinen mäntyjen poisto. Ei tulisi niin kovaa valoshokkia joka saattaa jopa tappaa osan kuusista.

    Gla

    Voimakkaimman kuusivastaisuutesi aikoihin jokunen kuukausi sitten kerroit meille tutkijoiden arvioista ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Niiden mukaanhan kuivat kaudet lisääntyvät ja kuusi on vaarassa kärsiä tuhoista. Riskiä tutkijat perustelevat sillä, että kuusen kiertoaika on koivua pitempi, joten todennäköisyys kuivan kauden osumisesta nimenomaan kohdalle kasvaa. Puuttumatta tuon ajatusmallin logiikkaan, nyt kuitenkin suosit kuusta kasvupaikoilla, jossa riski on suurimmillaan. Miksi?

    Puun takaa

    Olisin kiinnostunut kuulemaan Jesseltä itseltään, mikä lopetti hänen osaltaan kuusivihan.
    Kuten Gla jo totesikin, nyt kuusi näyttäisi Jessen mielestä soveltuvan lähes mille tahansa maapohjalle kuten hybridihaapakin vähän aikaisemmin.
    Tässä kohtaa on kyllä sanottava ihan suoraan, että pieleen menee ja pahasti, jos aliskasvoskuusia aletaan männylle soveltuvilla mailla kasvattamaan.
    Sama koskee myös hybridihaapaakin.

    jees h-valta

    Ei nyt mikään sinällään muuttunut ole enkä aikoisi mitään sataa vuotta niitä yrittääkkään kasvattaa. Kyllä ne silti hyvin jonkin koon tukiksi voi kasvatella ja siitä poikki. On kuitenkin omissani havaittua että kasvaa ja hyvin. Voin toki lyödä kuitunakin jo kasalle koska minulle sopii myös lyhytkiertokasvatus tuossakin kohtaa.

    A.Jalkanen

    Erittäin osuvaa pohdintaa ”harrastelijalta”. Juuri noista muuttujista tarvitaan mitattua tietoa, jotta malleja ja laskentoja voidaan tulevaisuudessa tarkentaa. Siksi sekä tutkimuskoealat että käytännön kokeilut ovat tarpeen, ennen kuin mitään tyhjentävää voidaan sanoa kannattavuudesta.

    Sen verran kritisoin ”harrastelijaa” että ”penkkikorko” pankissa ei teoriassa saisi vaikuttaa investointipäätökseen, vaikka käytännössä toki vaikuttaa. Kysymys kuuluukin, että jos rahantarvetta kulutukseen ei ole, vaan metsärahat voi sijoittaa, niin mihin ne kannattaa sijoittaa. Jättääkö metsään enemmän puuta kasvamaan (jatkuva kasvatus) vai tekeekö avohakkuun, jolloin rahaa tulee kerralla enemmän, mutta toisaalta joutuu investoimaan osan takaisin uudistamiseen. JK menetelmä tuottaa todennäköisesti mukavasti, jos metsä on valmiiksi erirakenteinen ja/tai sekametsä, ja seuraavaan hakkuuseen päästään kohtuullisessa ajassa. Jos se ei ole, ja metsää lähdetään kasvattamaan vaikkapa heikosta kuusialikasvoksesta liian karulla maapohjalla, voi tuotto olla pitkään heikkoa.

    Kannattaa myös huomata kuusikuidun viime aikoina alentunut hintakilpailukyky muihin kuituihin verrattuna.

    Gla

    A.J: ”JK menetelmä tuottaa todennäköisesti mukavasti, jos metsä on valmiiksi erirakenteinen ja/tai sekametsä, ja seuraavaan hakkuuseen päästään kohtuullisessa ajassa.”

    Sama pätee puuston määrältä vastaavaan tasarakenteiseen hoidettuun metsään. JK:ssa homma kompastuukin käytännössä siihen, että optimikäyrän mukaisia hoidettuja erirakenteisia sekametsiä on kovin vähän ja kuvion saattaminen sellaiseksi ei läheskään aina ole talousmetsässä kannattavaa.

    A.Jalkanen

    Harrastelijan havainnot entisajan metsätaloudesta ja ’mettikanoista’ lienevät oikean sorttiset. Sillä uhallakin, että toistan koko ajan samaa levyä, kaksi kommenttia.

    1. Kirja ”Suomalainen aarniometsä” kannattaa ehdottomasti lukea, jos on kiinnostunut metsiemme historiallisesta kehityksestä. Miksi ne ovat nyt juuri sellaisia kuin ovat? Opuksen lukemalla ymmärtää, että metsämme olivat ahkerassa käytössä jo 1950-luvulla ja ennenkin, aikana jolloin mettikanoja oli pilvin pimein. Lajeista pyy ja teeri ovatkin ilmeisesti aika hyvin sopeutuneet intensiiviseen metsänkäyttöön, joka tuottaa lehtipuustoja ja sukkession alkuvaiheen metsiä, kun taas riekko ja metso ovat ehkä kärsineet siitä ojitusten ja metsien pirstoutumisen kautta. Ojituksen vaikutusta poikueisiin en osaa arvioida, mutta kun oja on vanha, liettynyt ja sammaloitunut, tällaista vaikutusta ei kai enää pitäisi olla? Ehkä ojituksen vaikutus tuleekin avoimien soiden vähenemisen ja suokasvillisuuden vähenemisen kautta? Ainakin metsätalous on vähentänyt mustikanvarvustoa, joka on tärkeä metsäkanojen poikasvaiheen habitaatti.

    2. Kun metsätaloutta ja metsästystä ei ole saanut syyttää mettikanojen häviämisestä, keksittiin syntipukiksi pedot. Tämä vääryys olisi jo syytä oikaista. Tapio on jo julkaissutkin raportin riistan huomioimisesta metsänhoidossa, mutta tämä auttaa hitaasti mettikanoja. Nopeampi keino olisi rajoittaa metsästystä joillakin alueilla kunnolla, kun se on nykyisin metsästäjien suuren määrän ja kattavan metsäautotieverkoston vuoksi erittäin tehokasta. Keskikokoisten kotoperäisten petojen rauhoittaminen siinä samalla ennallistaa ravintoketjun normaaliin toimintaan (vieraslajeja voi metsästää pois).

    Pinsiön vaari

    Mielestäni avohakkuusta on tullut iskusana jota käytetään asiaatuntemattomien manipulointiin. Että saadaan palkan edestä laatia laskentamalleja ja tehdä erilaisia harsintahöpötyksiä. Oikeassa puuntuottamisessa metsänomistajat ja täyspäiset professoritkin noudattaa edellisten metsänhoitosuositusten mukaista tasaikäisrakenteisten metsien kasvatusta. (Edellisen lauseen loppuosan lainasin Harvestia lehden Kari Mielikäisen metsänhoitoa koskevasta jutusta.)

    Tuolla kahvirinkissä tehtiin jo kauan sitten sellainen päätelmä että jatkuvan kasvatuksen kannattajia on paljon metsää omistamattomien joukossa. Mutta kun aika monistakin syistä joutuu/pääsee metsänomistajaksi niin käyttöön otetaan jaksollisen kasvatuksen menetelmät.Voi olla poikkeuksiakin mutta ei edes joka pitäjässä!

    Metsuri motokuski

    No eihän näille ”jesuiitoille” ole töitä jos jotain ei aina keksitä. Jos metsän kasvumallit ovat jo – 60 luvulla luotu niin jotaihan on aina keksittävä että palkalle löytyy perusteita. Kyllähän sen jokainen joka työkseen tuolla metsässä pyörii niin näkee kuinka siellä parhaat kantorahatulot saadaan jos vain halutaan. Mutta metsillä onkin nykyään jo muitakin arvoja ja niiden valossa nämä jk mallit ovat kaiketi luotu. Tähän saumaan ilmeisesti nuo ”poppamiehet” perustavat väittämänsä.

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 102)