Keskustelut Metsänhoito Pukkala vedättää pahasti

Esillä 10 vastausta, 351 - 360 (kaikkiaan 371)
  • Pukkala vedättää pahasti

    1.7. Maaseudun Tulevaisuudessa Itä-Suomen yliopiston professori Timo Pukkala vertasi hieskoivun ja harmaalepän kasvatuksen kannattavuutta kuusen kasvatukseen.
    Mitä arvoa tällaisilla laskelmilla on, jos lähes kaikki lähtötiedot ovat vääriä?
    Ensinnäkin hieskoivun ja harmaalepän kasvatuksesta oli jätetty hoitokulut kokonaan pois. Jokainen, joka on näitä puulajeja käytännössä kasvattanut, tietää, että ne vaativat jopa enemmän työtä kuin istutuskuusikon kasvatus.
    Jos lepikon ja hieskoivikon alta aikoo saada luontaisen kuusikon kasvamaan, kuten Pukkala esittää, tulee raivaussaha hyvin tutuksi työkaluksi.
    Myöskään puhdas energiapuumetsikkö ei kasva esitetyllä tavalla ilman raivauksia.
    Toinen selkeästi väärä lähtötieto on kuusikon kasvu ja harvennusajankohdat.
    Pukkala esittää kuusikon ensiharvennusta vasta siinä vaiheessa, kun se nykyoloissa alkaa jo lähestyä päätehakkuuta.
    Mielestäni meidän veronmaksajien rahat ovat menneet koulutuksessa ja tutkimuksessa täysin hukkaan, jos tulokset ovat tätä tasoa.

  • jees h-valta

    Tarkennan nyt senverran että jos kuusta hiukan ”virallisesta” tinkien kasvatetaan 80v. ja h.haapaa 20v. niin mahtaisko kuitenkin olla hyvinkin mahdollista että oltaisiin samalla viivalla siellä 80v:n päässä rahan lompsassa pullotuksessa. Jopa suuret mahdikset olla ylikin sen viivan. Ainut ero on siinä että tällääkö sen rahan suurelta osin taskuunsa kasvattaja vai asennetaanko se sinne puupalttoon taskuihin.

    jees h-valta

    Nuo e-puukuviot on niin kuin Gla totesi todella paikkakuntaeläväisiä.
    Ajourat tulee tai itseasiassa olen itse jo männikön istuttaessani huomioinut raakasti ajourat eli en istuttanut niihin. Luontaista koivua niihin on tullut ja laatu hyvä. Suuri osa raudusta ja edellä jo männyistä. Männyt eivät mitään huikeaa laatua jää minullakaan johtuen edellisen omistajan lannoitusvaikutuksen rehevöittävästä.
    Joka teetti silloin paljon muutakin harmia mutta se on jo puitu aiemmin. Ensiharvennukseen minäkin paaästäisin tuolla kuusessa ollaaan hinnalla.

    Timppa

    En ole kyllä pysynyt kärryillä tuossa Jessen matematiikassa. Sen voin kyllä todeta, että päätehakkuukuusikossa kuusen keskihinta on yli 50 euroa/m3 ja haavan vastaavasti yli 10 m euroa/m3. Siis kuusesta saan noin viisinkertaisen hinnan. Ei se taida mitään vaikuttaa Jessen laskelmiin kuitenkaan.

    jees h-valta

    Tällä hetkellä h-haavan minulle takuuhinta on 15,20/m3.
    Enkä varmasti vielä aio sillä myydä ja lisäksi latvusmassat sun muut e-puun melkein samalla hinnalla. Mutta sehän on tietenkin molemmilla. Minulla on jopa takuu eli mustaa valkoisella.
    Onko sinulla Timppa?

    jees h-valta

    Kyllä se nyt vain sillä takuuhinnallakin parkytä tonnia sille kuusen kiertoajalle kehrää. Min.

    Puun takaa

    Täytyy antaa Jesselle tunnustus siitä, ettei hän enää tarjoa kuuselle sadan vuoden kasvatusaikaa!
    Tosin 80-vuotta pitää vielä muuttaa 60-vuodeksi, koska ollaan haavalle sopivalla maapohjalla.
    Muutenhan vertailu ei ole oikea.
    Ensiharvennus tehdään nykyisin jo alle 25-vuotiaaseen kuusikkoon, koska maat mätästetään ja taimet ovat paakkutaimia.
    Tässäkin asiassa pitää vertailussa olla tasapuolinen.
    Jesse väittää kohta vastaan, mutta näin se vain on.
    Kyllä minäkin jotakin tästä asiasta tiedän kun kasvatan ja olen hakannut vierekkäin samalla maapohjalla mm. hybridihaapaa, koivua ja kuusta.

    Timppa

    Kaipa sinulla Jesse on jokin päättymispäivä sopimukselle. Tai sitten tosiaan myyt sitä haapaa vielä 80 vuoden kuluttuakin sillä 15,6 euroa/m3 (mikäli vielä elät). Onko sopimus muuten henkilökohtainen vai tilakohtainen? Tarkoitan sillä, että kun kuolet, niin palataanko hinnassa normitasolle?

    En kyllä kyllä ole haavan kasvattaja, mutta kuusesta sen tiedän, että hyvillä pohjilla kokonaismyyntitulo nykypäivän hinnoilla 60 vuodessa on vähintään 25000 euroa. Paljonko se lienee haavalla? Montako kuutiota saat sinä aikana?

    jees h-valta

    Näitä Glan kanssa samassa ketjussa juuri käsiteltiin enkä jaksaisi jälleen alkaa samaa. Mutta se takuuhinta on sidottu (valitettavasti) alati huononevaan kuusikuidun hintaan. Eli 80% siitä.
    SEN hetkisestä hinnasta kun myynti tapahtuu. Tilakohtainen enkä jaksa muistaa voiko siirtää toiselle. Aivan sama. Kun nyt näyttää että esim. e-puun hintakin vie jo parempaan suuntaan kuin kuusi.
    Mutta nuo kuusen ja haavan vertailut tuossa muutama sivu taaksepäin.

    jees h-valta

    Minä olen varovasti hakenut stanttulinjaa eli suht keskimääräistä niin kuusella kuin h-haavallakin. Ja siinä olen käyttänyt laskelmassa 20 kasvuvuoden ikää hybridihaavalla ja 80: tä kuusella.
    Hinnoista vain senverran että kuusi laskettelee niin tukissa kuin kuidussakin ja h-haavan todenmukainen varmistuu ensimmäisten vuosien erien hakkuiden myötä. Mutta jalostuspaikka niille on ja ostaja mutta vaihtoehtojakin on ja ne pitää myös varmistaa ennen kauppoja.

    Puun takaa

    Tämä nyt saattaa kuulostaa jo jankutukselta, mutta jos Jesse käytät kuusella 80-vuoden kasvatusaikaa, petät itseäsi.
    Muista, että vertailu on AINA tehtävä samalla maapohjalla!
    Tämä myös tutkija Pukkalallekin tiedoksi.
    Tutkimusten ja vertailujen tärkein lähtökohta on se, että lähtötiedot ovat oikeita.
    Muuten vertailuilta putoaa kokonaan pohja, ja koko työ menee hukkaan.

Esillä 10 vastausta, 351 - 360 (kaikkiaan 371)