- Tämä aihe sisältää 36 vastausta, 14 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 8 vuotta, 9 kuukautta sitten toimesta.
-
Puilla on sosiaaliset verkostot
Artikkeli Iltalehdestä:
Puut huolehtivat toisistaan ja erityisesti jälkikasvustaan. Ne kommunikoivat keskenään ja auttavat, jos kaverilla on ongelmia.
Puut pitävät huolta toisistaan ja syöttävät muun muassa ravinteita heikommille.Puut pitävät huolta toisistaan ja syöttävät muun muassa ravinteita heikommille. (EPA)
Puiden salattu elämä (Das geheime Leben der Bäume) on ollut Saksassa kirjallinen sensaatio. Entisen valtion metsänhoitajan Peter Wohllebenin tietokirjaa on myyty jo reilut 320 000 kappaletta ja käännös on tekeillä 19 kielelle.
Biologit ovat jo kauan tienneet, että puut tekevät juuriliitoksia, joiden avulla ne vaihtavat ravinteita ja kommunikoivat keskenään esimerkiksi siitä koska tiputtaa lehdet.
Puut oppivat ja muistavat. Ne hoitavat sairaita naapureitaan. Ne varoittavat toisiaan sienirihmastojen kautta kulkevilla sähkösignaaleilla. Yhteisöissä puut elävät lähes poikkeuksetta pitempään kuin erakot.
Wohlleben opiskeli metsänhoitajaksi ja aloitti työskentelyn Rheinland-Pfalzin osavaltion metsähallinnossa 1987. Teollinen metsänhoito ei kuitenkaan ollut lähellä hänen sydäntään.
Hän alkoi opiskella omatoimisesti lisää puiden elämästä, asioita joita metsänhoitokoulussa ei opetettu.
Kaveria ei jätetä
Wohlleben vieraili vanhoissa metsissä Sveitsissä ja Saksassa. Niissä kasvoi isoja, vanhoja puita. Metsiä hoidettiin rakkaudella ja puistakin tuli arvokkaampia.
– Kun metsänomistajat halusivat ostaa auton, he kaatoivat kaksi puuta. Tehometsissä kahdella puulla voi ostaa pitsan, kertoo Wohlleben New York Timesin haastattelussa.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.