Keskustelut Metsänhoito Puilla on sosiaaliset verkostot

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 36)
  • Puilla on sosiaaliset verkostot

     Artikkeli Iltalehdestä: 

    Puut huolehtivat toisistaan ja erityisesti jälkikasvustaan. Ne kommunikoivat keskenään ja auttavat, jos kaverilla on ongelmia.
    Puut pitävät huolta toisistaan ja syöttävät muun muassa ravinteita heikommille.

    Puut pitävät huolta toisistaan ja syöttävät muun muassa ravinteita heikommille. (EPA)

    Puiden salattu elämä (Das geheime Leben der Bäume) on ollut Saksassa kirjallinen sensaatio. Entisen valtion metsänhoitajan Peter Wohllebenin tietokirjaa on myyty jo reilut 320 000 kappaletta ja käännös on tekeillä 19 kielelle.

    Biologit ovat jo kauan tienneet, että puut tekevät juuriliitoksia, joiden avulla ne vaihtavat ravinteita ja kommunikoivat keskenään esimerkiksi siitä koska tiputtaa lehdet.

    Puut oppivat ja muistavat. Ne hoitavat sairaita naapureitaan. Ne varoittavat toisiaan sienirihmastojen kautta kulkevilla sähkösignaaleilla. Yhteisöissä puut elävät lähes poikkeuksetta pitempään kuin erakot.

    Wohlleben opiskeli metsänhoitajaksi ja aloitti työskentelyn Rheinland-Pfalzin osavaltion metsähallinnossa 1987. Teollinen metsänhoito ei kuitenkaan ollut lähellä hänen sydäntään.

    Hän alkoi opiskella omatoimisesti lisää puiden elämästä, asioita joita metsänhoitokoulussa ei opetettu.

    Kaveria ei jätetä

    Wohlleben vieraili vanhoissa metsissä Sveitsissä ja Saksassa. Niissä kasvoi isoja, vanhoja puita. Metsiä hoidettiin rakkaudella ja puistakin tuli arvokkaampia.

    – Kun metsänomistajat halusivat ostaa auton, he kaatoivat kaksi puuta. Tehometsissä kahdella puulla voi ostaa pitsan, kertoo Wohlleben New York Timesin haastattelussa.

  • hemputtaja

    Kun nyt tuli puheeksi, niin mm. lehdessä Tiede 8/2012 on aiheesta juttu ”Kasvi haistaa, näkee, kuulee ja maistaa”. Suosittelen, ei ole koottu miksikään ”new age” hömpäksi. Aiheesta on siis melko runsaasti tutkittua tietoa ja ei aivan tuorettakaan.

    Kasvit ovat olleet täällä ennen eläimiä ja ovat edelleen. Voipi päätellä, että niillä täytyy olla varsin monipuoliset konstit säilyä hengissä. Moottorisahan vastustuskykyä eivät ole vielä kehittäneet.

    Joskus olen huvikseni sanonut, että hirvet popsii istutustaimia mieluummin, koska luontaiset taimet eivät ole kertoneet niille, että ”hei nyt pitää maistua pahalta”. Voihan se tietysti olla niinkin, että eivät mutuina ymmärrä paikallista murretta. Jostain kumman syystä tämä teoria on aina hymyilyttänyt.

    kisi

    hemputtaja tarkoitti kai mutuilla mamuja vai..?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mielenkiintoiselta kuulostava kirja. Jotain samaa on ollut esillä aiemminkin. Mahtaako tulla suomenkielistä käännöstä? Lukion lyhyellä saksalla ehkä turhan työläs luettava.

    Kun nuo tiiviit juuriyhteydet muistaa, ei ole lainkaan kummallista, että juurikääpäsieni leviää, paitsi ilmateitse itiöistä, myös juuriyhteyksien kautta terveisiin puihin.

    Luonnontieteessä yleensä ajatellaan, että saman lajin yksilöiden välillä vallitsee kilpailu, esim. kasvutilasta ts. vedestä, ravinteista tai valosta. Toisaalta lajin säilymistä edistää myös yhteistyö. Evoluutio jotenkin sitten tasapainottelee näiden kahden välillä.

    kisi

    Kiitoksia hemputtajalle hyvästä juttuvinkistä. Kasvi näkee, haistaa, kuulee ja maistaa -artikkeli oli antoisa, varsinkin se viimeinen kappale on mielenkiintoinen, kun siinä puhutaan nimenomaan puista (emopuista ja taimista). Todella suositeltava artikkeli, jos on jäänyt aiemmin huomaamatta. Yllättävän paljon fysiikkaa ja varsinkin kemiaa sisältyy kasvien kommunikointiin keskenään ja suhteessa muuhunkin eliökuntaan ja ympäristöön.

    Kirja, josta aloittajan lehtijuttu kertoo, on kai

    Peter Wohlleben: Das geheime Leben der Bäume. Ludwig Verlag, München 2015, 224 S., 19,99 Euro

    Toivottavasti käännetään suomeksi. Uskon kyllä niin, Anneli!

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Kisi:
    ”” ”Wohlleben: ”Puut saattavat esimerkiksi pitää aikoja sitten kaadetun kaverinsa kannon hengissä syöttämällä siihen ravinteita.”
    Korpituvan Taneli taas sanoi: ”Kaikki kannot eivät ole välttämättä olleet toisten puiden ravinnonhankkijoina hakkuun jälkeen… – Tässä yksi osatekijä, joka tekee harventamisen niin tärkeäksi jäävälle puustolle.”
    Siis Tanelin näkemyksen mukaan kaadettujen puiden kannot toimivat ravinnonhankkijoina jäävälle puustolle. Wohllebenin viesti on päinvastainen eli jäävä puusto syöttää ravinteita kohtaan (kantoon), josta puu on kaadettu pois. Nimenomaan siitähän se kertoo, että ravinteita tulee maan alta, jos kuollut puu (kanto) tuottaa vielä lustoa.
    Voisiko sanoa, että se tuotto on pois metsänkasvattajan pussista ellei sitten anna kantojen kasvaa muutaman vuoden ennen poiskeruuta. Joka tapauksessa tuo kantoihin kertyvä uusi lusto on pois jäävältä puustolta.”” ”

    Minulla nyt ei tässä kummempaa näkemystä ole, olen yrittänyt vain muistella Yli-Vakkurin kantotutkimuksista lukemiani referaatteja.
    Muutenkin tässä on nyt turha hakea vastakkain asettelua. Kanto pysyy tuoreena ja ”kasvana” juuri siksi että se toimii elävän puun ravinnonhankintakoneiston osana, Näinhän se on juurissa yleensä. Puu katsoo kaadetun puun kannon omaksi juuristokseen ja ruokkii sitä. Ei tässä mitään sosiaalisia suhteita sinänsä tarvita.

    jatkuu

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Jatkoa

    Anneli tunnetko näitä kantotutkimuksia Suomessa? Luulisin niitä olevan muillakin, Yli-Vakkuri kun oli proffanakin niin kai hän on jollakin tutkituttanut jatkoakin oman väitöskirjansa alalta. Toisaalta ei hänenkään väitöskirja aiheensa varmaan tyhjästä putkahtanut, kai asiaa oli joku muukin jo penkonut ennen häntä.

    Tuo Saksalaisen metsänhoitajan asenne on hiukan huvittavakin. Jos kaksi vierekkäistä puuta suuntaavat oksansa enemmän sivulle päin kuin toisiaan kohden, niin siihen löytyy kyllä parempiakin selityksiä kuin puiden välinen ystävyys.
    Toisen puun suuntaan kasvava oksa saa vähemmän valoa eikä siis etene samoin kuin ulospäin suuntautuva oksa. Siinä sitä ystävyyttä ihan tarpeeksi.

    Tuossa kirjassa on varmasti paljon ihan asiaakin, kunhan sen sisältöön joku pääsee tutustumaan. Nythän me olemme saaneet lukea vain median poimimia kohupätkiä. Medialla on taipumus nostaa esiin vain sellaisia, asiayhteydestään irroitettuja, pätkiä, joilla sopivasti muokattuina on myyntiarvoa. Saattaa olla että kirjan luonne on paljonkin asiallisempi kuin siitä median välittämä kuva.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    kisi

    Korpimäen Tanelille:
    Käsitit väärin. En tarkoituksella hakenut mitään vastakkainasettelua, vaan yritin ymmärtää pienessä päänupissani mielestäni ristiriitaiselta vaikuttavia argumentteja. Asia on nyt selvä.

    hemputtaja

    ****hemputtaja tarkoitti kai mutuilla mamuja vai..?
    Lähetetty: 4 h, 25 min sitten
    Lähettäjä: kisi***

    No en välttämättä, vaan ”muualta tulleita”. Tietysti taimet voivat olla mamujakin, jos ovat Ruotsista tai Virosta.

    Sinällään mielenkiintoista koko ympyrä. Miksi immeisten pitää lähtökohtaisesti yrittää torjua muun elämän ominaisuuksia. Huono omatunto??

    Neandertalit olivat alkujaan muka typeriä puoliapinoita, nyt rakkaita sukulaisia, mutta vainaita. Eläimet tunteettomia automaatteja, kalat ei muka tunne kipua, kasvit ovat muka melkein kiveen verrattavia, jne.

    Elävä luonto on elävää ja meidän pitää sitä hyödyntämän tai muuten käy ohraisesti.

    kisi

    hemputtaja, mulla oli sellanen mutu-tuntuma, että mamu-lyhennettä voi ajatella siltä pohjalta, jotta maahanmuuttaja tarkoittaa taimea, joka on muuttanut taimitarhalta maahan, siis maaperään.

    Eipä siinä ihmiselläkään muuta mahdollisuutta ole kuin tarjolla olevien resurssien hyödyntäminen. Pahkeinen, mitähän se vihanneskrassi ajattelee, kun työnnän sen kitaani?

    Tieto lisää tuskaa, siun syy!

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kiitos kysymästä, nyt jos olisi tarvetta perehtyä kantoihin, ottaisin esille Tuomo Kalliokosken väitöskirjan. Väitöksissä on yleensä aina hyvät ja kattavat kirjallisuusluettelot.

    Tuolla kirjan nimellä kun netistä hakee niin löytyy kielitaitoisille video:

    Das geheime Leben der Bäume, Peter Wohlleben, Lars Michael Storm, Beat von Stein

    https://www.youtube.com/watch?v=NrdvSiAGBwU

    Videon taustalla on huippukaunis pyökkimetsikkö. Kysymykset lähes kaikki ymmärsin, mutta vastauksista en paljoakaan. Se kuulostaa järkevältä, että puu suosii omia jälkeläisiään. Sen sijaan tämä väite ehkä liioittelee: ”haben ein kollektives Gedächtnis” eli se että puilla olisi yhteinen ’tietoisuus’.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 36)