Keskustelut Metsänhoito Puidensiementen kylvökone

Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
  • Puidensiementen kylvökone

    Vuosikymmenten saatossa on tullut esiin ja myyntiin eriilaisia ratkaisuja siementen sijoitteluun helpolla ja varmalla tavalla.
    Ehkä pisimmälle viety ihmisvoimin tehty konekylvö on ollut ns. suojakylvölaite, jossa jokaisen kylvöksen suojaksi asettui ”minikasvihuone”, joka takasi optimaaliset olosuhteet kylvökselle, johon pudotettiin kolme siementä. Suojakupu hajosi auringonvalossa sopivan ajan kuluttua.
    On myös hakusanalla kylvökeppi useita erilaisia keksintöjä, myös vantailla varustettu, jolla saa helposti kahta äestysjäjkeä kylvetty vaivattomasti.
    Nuo viirukylvölaitteet ovat aika käteviä siinä, että ne lievästi multaavat siemenet ja jättävät selkeän merkin kylvökohdalle.

  • r.ritva

    Ite kylvin istutusputken läpi.Kossupullon korkiin viisi rekää.Putki hiukan pinnan rikkoo ja ripaus pullosta.putki ylös.Tietysti ihan pintaan.En tiedä onko hidasta vai mitä.Mutta tiedän mihin toppaan.Saappaalla päälle.Sopii käsitellylle ja raakaan pintaan.Sieltä ne nousivat.

    Köppäkynsi

    Olen mielessäni hahmotellut puidensiementen kylvöön istutusputken mallista laitetta. Toiminta perustuu polkaisemalla liikuteltavaan kuularuuviin, joka on putken sisässä. Vahva jousi palauttaa ruuvin yläasentoon. Ruuvin alapäässä on pyöreä muokkainosa, jossa voisi olla esimerkiksi pieniä vantaita ja piikkejä. Jos joku on nähnyt tunnelin kaivajien jyrsimen, jolla porataan kallioon reikä, niin sama periaate, mutta pystysuoraan. Ruuvin palautuminen ylös laukaisee siementen syötön, jotka sekoittuvat muokattuun humukseen. Valmiina laitetta tuskin on olemassa, mutta olisiko mahdollisia valmistajia kuulolla? Pottiputken tekijälle tämä toisi lisätyötä. Yhteiskäyttöön esimerkiksi metsänhoitoyhdistysten kautta tätä voisi ajatella hankittavan.

    Korpituvan Taneli

    Tuo jätkän pätkän mainitsema kylvökeppi oli aikanaan pelto ja puutarhapuolella hyvin yleinen laite.
    Siinä oli Ohutseinämäinen putki vartena, joka toimi siemenvarastona. Alapäässä oli kaksiosainen kiekkovannas, joka sopivalla aurauskulmalla teki pientä uraa maahan johon sitten siemenet tippuivat ja peittyivät sopivasti. Näitä samanlaisia vantaita käytettiin hevosvetoisissa viljankylvökoneissa ja tietääkseni sitä on ollut käytötössä vielä traktorivetoisissakin. Tälläisellä kylvökepillä kylvettiin esim turnipsia, ihan peltovijelyksessäkin.
    Metsään tuollainen kylvökepp isoveltuisi ainakin hiekkakankailla. Äestysjälkeen olisi hyvä lykkiä. Kuka ties mätästetyssäkin ja laikutetussa ympäristössä menisi, se kun ei ole mitenkään painava nostella kylvökohteesta toiseen.
    Peltopuolelta nämä kylvökepit on kuitenkin kerätty jo museoon ja uusia ei varmaan ole saatavissa.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    kuusessa ollaan

    Itsellä on museoituna tanelin kuvaama tehdastekoinen kylvöputki, luonto saa hoitaa männyn kylvön.

    Korpituvan Taneli

    Puuki paneppa kuva tai kuvia tuosta systeemistäsi.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Jätkä pätkät

    Siemeniä ei pidä mullata kovinkaan syvälle. Käsinkylvöä tehtiin vetämällä muokattuun jälkeen viiru kepillä, siemenet viiruun ja sen reunoille, päälle astumalla kiinnitettiin siemenet maahan.
    Oli myös kylvökeppi, jossa ei ollut yhtään liikkuvaa osaa. Keppiä heilautettiin ylöspäin, jolloin siemenputkeen hyppäsi säädetty määrä siemeniä, jotka valahtivat 25 senttiä leveälle terälle, jolla on kopsautettu maahan kevyt viiru.
    Jalalla siementen tiivistys maahan.

    r.ritva

    Tätä esittämääni putkenläpi kylvöä kerroin eilen yhtenä jokamiehen kokeena.Josko tuo pienimmillä aloilla avittaisi pinnanrikkomista kevyesti.Ei tarvitsisi laikutella tai käsitellä maaperää raskaammin.
    Eivät olleet kuulleetkaan tuosta vaan aivan omasta kokeiluhatusta tuon olenkin vetaissut.Toimisiko halpa ja yksinkertainen malli.

    metsä-masa

    Maataloudessa oli käytössä hyvin yleisesti vantailla oleva kylvö keppi se soveltuu myös metsäkylvöihin kun maa on äestetty tai laikutettu.

    Mäntyä kylvettäissa kannattaa muistaa, ettei siemenet mene tasajakoisessa maassa kovin syvään. Männyn siemen tarvitsee auringon valon herätteeksi itämiselle. Kuusen siemen itää myös pimeässä, syvemmällä.

Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)