Keskustelut Tekniikka Prosessoriohjatut m-sahat ja raivurit

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 77)
  • Prosessoriohjatut m-sahat ja raivurit

    Haastattelin joku aika takaperin kaveria joka oli ostanut uuden stilhin 241 joka oli alkanut juonitteleen heti tuoreeltaan. Kahden viikon huoltojonoon oli joutunut, kun paikkakunnalla on yks paikka joka nuita pystyy ”säätämään” mitä se sitten pitääkään sisällään

    Onko näissä tietokone säätöisissä sahoissa yleensä ollut vikoja miten paljon?

     

  • pihkatappi pihkatappi

    X-Torg moottori tekniikan ansiosta kulutus on pienentynyt noista 254 ajoista 20% ja tehot eivät ainakaan ole pienentyneet. Bensaletku ei tee mutkaa, kuten vanhoissa Husqvarnoissa oli ja ongelmiahan noissa sitten olikin. Ja mitä muuta vielä onkaan.

    kuusessa ollaan

    Kyllähän tällä hetkellä yleiskäyttöön suunnatuissa ammattisahoissa HQ550 ja Stihl 261 uusin versio ovat kokolailla tasavertaisia. Husku hieman näppärämpi, Stihli taasen putsarinsa puolesta pidemmän huoltovälin malli.

    Jätkä

    HVA on käteen sopivampi ja sen tasapainotus on täydellinen. Jos oikein järeitä puita joutuisi jatkuvasti sahaamaan, niin ehkä sitten tehokkaampi, mutta tuo 550 vie 18 tuuman terää pienellä rattaalla kevyesti.

    Hirren veistoon HVA kiekaisee vähän liikaa, eli siinä pitää liipasinsormen olla herkkänä.

    Polttoaineen kulutus on HVA:ssa ollut aina pienimmästä päästä.

    Ilmansuodatin on kaikissa sahoissa puhdistettava päivittäin ja minä pidän tapanani käyttää kahta suodatinta, joista toinen on joka päivä pesussa ja vaihdetaan aamulla.

    kuusessa ollaan

    Stihl vaan on kehittänyt erittäin toimivan ja laajapinta-alaisen putsarimallin, joka yhdistettynä nykyisin hyvin toimivaan keskipakopuhdistukseen pidentää ropausväliä huomattavasti.

    Kun mennään pykälän suurempaan kokoluokkaan HQ 560 on suvereeni tehoissaan ja käsittelyssä. 362 Saksalainen on hyvä katkonnassa, mutta esim paksuoksaisten runkojen karsinnassa 560 on ”makoisan löylyn tarjoava”, kuten on Mikander todennut.

    Jätkä

    Minusta normaalissa hakkuutyössä HVA 550 on painoltaan ylärajoilla. Siis painon lisääntyminen ei vastaa lisääntynyttä tehoa. On sitten eri juttu, jos joutuu / pääsee tekemään esim oikein kunnon iso-oksaisia kuusia, joissa oksat ovat yli 5 senttiä paksuja. Siinä sahan on hyvä olla nopea ja voimakas, koska oksan pitää katketa hipaisemalla, jolloin terä ei juutu niin helposti.

    Puhutaanko Tilhin kohdalla ”turbosta”, koska ahdinhan tuollainen keskipakopuhdistus on?

    Kuitenkin tuo 560 luokka on tehoissaan samalla viivalla kun aikoinaan oli 180, 280, ja 380 mallit 77 kuutioisine sylintereineen. Useita kiloja kevyempi vaan.

    petep

    Oman kokemuksen mukaan uusi 261 ei vaadi ilmanputsarin puhdistamista kovin usein. En tiedä mitä ovat hakeneet putsarin suurella pinta-alalla vaan ei se ime purua kuin imuri.

    Jätkä

    Vanhat Tilhit imivät suurimman osan puruista ilmanpuhdistajaan. Pahimmillaan piti putsata suodatin joka tankilliselle.

    jees h-valta

    Petep varmaan oikeassa koska en juuri ole koskaan irrottanut ilmanputsarin verkkopakettia paikaltaan vaan yleensä päältä kintaalla pyyhkäissyt ja hiukan voinut sivuiltakin samoin pyyhkiä. Ei käyntiongelmia.

    Tolopainen Tolopainen

    Tilhin putsari ei mene koskaan niin tukkoon, että saha ei toimisi, vaikka putsaa kerran vuodessa,  saha toimii.Ilma kulkee hyvin karkeiden moottorisahan purujen lomitse, lisäksi kompensaattori hoitaa paineen tasuksen eli saha ei mene liian rikkaalle seokselle.

    Jätkä

    Kun tavallinen polttomoottori imee ilmanputsarinsa tukkoon, eli ei saa riittävästi ilmaa, sen seokset käyvät liian rikkaiksi. Kun Tilhin ”kompensaattori” säätää seoksen oikeaksi, jokainen, jolla edes hieman raksuttaa korvien välissä, tajuaa ja käytännössä huomaa, että tehot putoaa.

    Pannaan vaikkapa Tollolle kaasunaamari suodattimen kera kasvoille, ja sitten juoksemaan 1500 metriä kilpaa itsensä kanssa. Lienee Tollolle yllätys, että ilman kaasunaamaria juoksee matkan nopeammin.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 77)