Keskustelut Metsänhoito potit muokkaamattomaan

Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
  • potit muokkaamattomaan

    Meillä piti syksyllä käydä mätästäjä, ja nyt keväällä odottelen häntä vielä tulevaksi.
    Mutta jospa ei tulekkaan.
    ”Suo, kuokka ja Jussi”. Minkäslaisia kokemuksia on pottitaimien kuokka-istutuksesta. Puolet alasta on 2-4 metristä turvepohjaa, ja toinen puoli 5-20 sentin humus soran päällä.
    Vaiko taimiporalla vain 10 sentin reikä, johon potti peittoon. Noin tein kokeeksi kaksi vuotta sitten tuon paksuturpeen pintaan. Ja hyvin lähtivät mäntypotit kasvamaan:)
    Kovin kyllä on todettu tukkimiehentäin tuhoja. Mutta jospa hyönteismyrkkyrakeita taimen alle. Odottamaan seuraavan vuoden täispopulaatiota. Kokeissa hyväksi totesivat.

  • Korpituvan Taneli

    Se tukkimiehentäi ongelma on tullut uudelleen ajankohtaiseksi.
    Aikanaanhan uudistusala piti levätä 2…3 vuotta ennen istutusta ja kylvöä. Koska tukkimiehentäin oletettiin näin hiukan vähenevän, hakkuun jälkeisestä huiopusta.
    Sitten taimet alettiin kastella kunnon myrkyllä ja tukkimiehentäistä ei ongelmia ollut. Nyt muutama vuosi sitten aineet vaihtuivat, kun vanhat kiellettiin. Nyt se ongelma on sitten taas meillä.

    Jos Sinulla on hyviksi todettuja rakeita turjuntaan, niin pane niiden turvin muokkaamattomaan maahan.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    paskolammi

    Kiitos vastauksista! Näkyykin jostain syystä kysymykseni tuplana. Mielestäni se ei aluksi näin ilmestynyt. Taikka olisiko läppäri-sylissä-tyyli tuplannut klikkaukset.
    Eikä poistaa viitsi, kunon tullut molempiin osoitteisiin hyviä vastauksia:)

    Timppa

    Kerran oli kaksi pientä aukkoa niin kaukana tiestä, ettei kannattanut viedä sinne muokkaajaa. Silloin istutettiin hakuutta seuraavana vuonna. Yllätykseksi istutus onnistui hyvin. Tien viereensamaan aikaan istutettua aukkoa olen joutunut jo kaksi kertaa perkaamaan Lähetin kuviakin lukijan kuviin.

    Meillä on myös paikoin niin kivisiä maita, ettei riittävän tiheitä taimikoita saa, ellei istuta myös muokkaamattomaan. Näyttää kyllä hyvin onnistuvan, jos pidetään hakkuun jälkeen välivuosi. Heinästäkään ei meillä ole juurikaan haittaa.

    Siis joskus se muokkaamattomaan saattaa olla todella edullista. Säästetään muokkaus- ja perkauskuluissa-. Tietysti sitten menetetään siinä, ettei synny luontaista männyntaimikkoa sinne kuusentaimien sekaan. Siis paikalliset olosuhteet ratkaisevat. Yleisohjetta ei voi antaa.

    Korpituvan Taneli

    Et ole lukenut toisaalla ”Tanelin vinkeistä” että kun teet uuden ketjun, niin tarkista että onko se aihealueen 2-sivulla.
    Siinä on pieni bugi. uusi ketju ei hae aikaleimansa mukaista paikkaa 1-sivun ensimmäiseksi, vaan jää 2-sivulle.
    Korjaavat varmaan kunhan kerkiävät.

    Huom!
    Kun aloitat uuden ketjun, jos se menee kakkossivulle, niin vastaa heti itse viestiin, että saat sen oikeaan paikkaa 1-sivulle. Sittenkun siihen on joku muu jo vastannut, voit poistaa sen oman vastauksesi, jos siinä ei ollut sen kummempaa asiaa.
    Tällä hetkellä tämä tilanne tulee vain ”Metsänhoito” ja ”Muuta metsässä aihealueilla, muualla ei ole vielä niin paljon ketjuja.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    tamperelainen

    Nimimerkki Pokuralle :Kyllä nykyään jo tiedetään ,mitä puulajia kannattaa minnekin istuttaa,mutta mannnousema ja hirviongelma ohjaa uudistamista ja näyttää,että väärää puulajia laitetaan oikeisiin paikkoihin.En usko ,että luonnollinen uudistaminen pystyy vastaamaan metsätalouden taloudellisiin haasteisiin.Cityomistaja(omistus yhä enempi kaupungissa) ei kykene luonnolliseksi uudistajaksi,tarvitaan aktiivinen ote esim omatoimisia hankintahakkuita.Kun jatkuvassa kasvatuksessa toimitaan kasvavan puuston seassa,niin yhä enempi tulee puustovaurioita,maannousemaa

    tamperelainen

    ….. Suomi ei tule pärjäämään kuin erikoistuotteilla, niihin tarvitaan entistä vähemmän raaka-ainetta……..

    Ei ole tullut suuria innovaatioita puutuotteista yrityksistä huolimatta.lisäksi työn hinta meillä aivan liian korkea,vähintäänkin estää erikoistuotteiden kilpailukyvyn.Tukkipuun tehotuotanto nykymenetelmillä saattaa olla kilpailukykyinen tulevaisuudessakin.Kiitos tehokkaiden koneketjujen,tieverkoston.
    Jatkuva kasvatus vaatii käsittäkseni myös aktiivista metsänhoitamista ja pienimuotoisia toistuvia hakkuita.Useimmat mo:t eivät tätä pysty toteuttamaan,kun kalliit istutussatsauksetkin jäävät hoitamatta.Korjuukustannukset metsässä nousevat pilviin,yhtiöt eivät pikkunyssäköistä tienvarressa paljoakaan maksa:Yksinkertaisesti jatkuvalta kasvatukselta puutuu taoludellinen kannattavuus.Varmasti aktiivinen harrastelija saa eurojakin,mutta mitään tuntipalkaa ei työlleen saa.Jokailtaisa keppikävelyitä ei tietysti tarvitse tehdä

    paskolammi

    Miten nämä keskustelu-ketjut ovat hajonneet. Kun aiemmin on esittänyt kysymyksen ja saanut siihen paljon fiksuja vastauksia. Niin palatessa, huonomuistisena kertaamaan, ei vastauksissa ole enää paljonkaan tuttua.
    RÄJÄYTTELEEKÖ TÄÄLLÄ JOKU KESKUSTELUKETJUJA?

    Timppa

    Mittailin vähän kahdessa aukossa satunnaisotannalla tilanteita muokkaamaton/laikutettu (ne olivat niin kivisiä, ettei mätästää voinut). Molemmat aukot oli hakattu ja laikutettu vuonna 2009, istutettu keväällä 2011 1-vuotisilla pottitaimilla. Maapohja on karuhkoa MT:ä.

    Laikutus onnstui aika rajoitetusti. Laikkuun osui otannassani 40 % taimista ja siis muokkaamattomaan 60 %. Osin oli syynä isot kivet, osin paljastui laikusta istutuskelvoton kivikko. Tulos vastasi sitä, mitä tuolla edellä kirjoitin. Kuolleita taimia en havainnut.

    Aukko 1. pituudet; keskipituus; kasvut; keskikasvu
    laikussa:34-61 cm; 46,2 cm; 7-32 cm; 17,9 cm
    muokkaamaton; 37-58 cm; 48,8 cm; 10-34 cm; 17,3 cm

    Aukko 2.
    laikussa: 31-59 cm; 48,1 cm; 10-30 cm; 21,4
    muokkaamaton: 26-55 cm; 42,5 cm; 10-27 cm; 17,6 cm.

    Merkittäviä eroja ei todellakaan huomannut. Mainittakoon, että Metlan laikku-/kääntömätästystutkimuksessa olivat 2-vuotiaiden taimien istuksesta seuraavan vuoden kasvut eri kohteissa 10,4; 10,6; 11.2 ja 14,7 cm. Kuluva kesä oli tietenkin poikkeuksellisen edullinen.

    Siis karuhkoilla moreenimailla istutus muokkaamattomaan onnistuu kyllä. Näyttäisi yksi välivuosi riittävän.

Esillä 8 vastausta, 1 - 8 (kaikkiaan 8)