- Tämä aihe sisältää 53 vastausta, 20 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 5 vuotta, 11 kuukautta sitten toimesta.
-
Posketonta mainontaa
Hesari antoi tänään koko aukeaman verran ilmaista mainostilaa Timo Kujalalle, joka mainosti jatkuvaa kasvatusta ja perustamaansa Arvometsää. Häveliäisyyden vuoksi oli tosin annettu pieni tila Luken Jari Hynyselle, joka sai sen verran sanoa, ettei menetelmästä ole varmaa tietoa.
Kujalan mukaan uuden metsän perustaminen heinäyksineen ja taimikonhoitoineen maksaa 3000-4000 euroa hehtaarilta ilman korkoja. Meillä kyllä onnistuu alle 2000 eurolla. Sen Kujala unohti kertoa, että jatkuvan kasvatuksen metsän taimikoitakin pitää käsitellä.
Kujala jätti kertomatta, että poimintahakkuupuu hinnoitellaan usein harvennuspuun hinnalla. Meillä tämä merkitsisi nykyhinnoin luokkaa 3000 euroa uudistushakkuuhehtaarilta pienempää myyntituloa. Siis verotettava tulomme on 1000 euroa hehtaarilta enemmän jaksollisessa kasvatuksessa vaikka perustamme ja hoidamme taimikkomme viimeisen päälle. Kun jatkuvassa kasvatuksessakin taimikoita pitää hoitaa, niin ero jaksollisen eduksi voi olla joskus jopa 2000 euroa hehtaarilta.
Kujalan mukaan avohakkuupinta-ala voitaisiin supistaa kolmanteen osaan ilman, että puun tuotanto kärsii. Miksiköhän sekä suomalaiset, ruotsalaiset ja norjalaiset metsäntutkijat ovat sitä mieltä, että jaksollisen kasvu 20-30 % suurempi.
Tietysti asiaan kuuluu, että väheksytään kuitupuuta. Niin tässäkin jutussa. Kujalan mukaan tukkipuun osuus kokonaiskertymästä pieneni vuoden 2000 50,5 %sta vuoden 2016 42 %:iin. Tietysti Kujala unohti mainita, että myös hakkuut lisääntyivät. Siis tukkipuita hakattiin edelleen samaa tahtia. Kuiduttava teollisuus tarvitsi lisää puuta supistuneen Venäjän tuonnin korvaajaksi. Mikä on monin tavoin hyvä asia. Säästyy valuuttaa. Suomeen maaseudulle tulee rahaa ja ja järeytyvät harvennusmetsät tuottavat entistä enemmän tukkia. Toisin on jatkuvan kasvatuksen metsissä, jotka jatkuvilla yläharvennukslla surkastuvat. Näiden ”jätemetsien” joskus pakosta tapahtuva uudistaminenkin on ongelmallista. Hakkuutuloa tulee vähän ja harvana kasvatetut metsät kyllä lykkäävätkin heinää ja pusikkoa aivan eritahdilla kuin täystiheät päätehakkuumetsät.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.