Keskustelut Luonto poro

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 24)
  • poro

    Merkitty: 

    Poronliha parantaa huoltovarmuutta Suomessa on nykyään noin 200 000 poroa. Vuosittainen teurastusmäärä vaihtelee 2,5–3 miljoonan kilon vaiheilla. Porokannalla on Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtajan Anne Ollilan mukaan iso merkitys pohjoisen huoltovarmuuden kannalta. – Porotalous on alkutuotannon aloista suurin Lapissa ja poron rooli hätätilanteessa on erittäin suuri. Meillä on lihantuotantoa, fasiliteetit liharuoan tuottamiseksi ja myös pororeserviä olemassa, Ollila sanoo. Muuhun lihakarjaan verrattuna, poron eduksi voidaan katsoa, että se laiduntaa vapaana. Metsissä ja tuntureilla liikkuvia poroja ei voi joukkotuhota. Itärajalla olevan Sallan paliskunnan poroisäntä Pasi Oinas sanoo, että porotaloudessa pitää varautua elintarvikekriisiin. – Suunnitelmat pitää olla, miten pystyisimme vastaamaan ja toimittamaan ihmisille poronlihaa ja muuta porotuotetta. Onko se tietty kilomäärä viikossa vai miten se tehtäisiin, Oinas pohtii. Suomessa on 54 paliskuntaa. Oinaan mukaan poronlihaa riittäisi joksikin aikaa kaikille suomalaisille. – En tiedä, että kuinka pitkäksi aikaa sitä riittää, mutta kyllä sitä on mahdollista ottaa ihan lyhyelläkin varoitusajalla.

  • Reima Muristo

    Poro on samanlainen haittaeläin kuin peura. Peurastakin voi sitten rakentaa samanlaisen huoltovarmuusvälineen.

    A.Jalkanen

    Eikä unohdeta muita sorkallisia villejä ja puolivillejä eläimiä kuten kauriita ja hirviä. Toisaalta lihan syönti ei ole ihmisen hyvinvoinnille välttämätöntä toisin kuin kissalla.

    mehtäukko

    Tälläkin palstalla on jatkuvasti arvosteltu ruuantuotannon tukia. Poronhoitoa tuetaan aidoista lähtien. Onko noin luonnontilaisen tuotannon tuki huoltovarmuudessaa ollenkaan kustannus/tuotantotehokasta?

    Rukopiikki

    Ka miten se poro tuolla tunturissa etelän miestä niin haittaa? Etelämpänäkin siitä on isoa apua kun pitää vesakot kurissa männyn taimikoissa. Monilla paikoilla pelastaa raivaukselta kokonaan missä ois muuten kova työ raivata.

    arto

    Itärajalla on jo 750 kilometrin pituinen aita, ns poroaita  Jota valvotaan päivittäin. Poroilla on jo valmius teurastaa ns ihmisravinnoksi pikaisesti. Myyntituote.  etelän purat joutuu tarkistukseen sitten luvalliseen teurastamoon , Sitten vasta voi myydä. On siinä eroa. Eli ei onnistu massa teurastus.

    mehtäukko

    No hyvä.

    Anton Chigurh

    Niinsanottu poronhoitoalue on rapia 12 miljoonaa hehtaaria (36 prosenttia maan pinta-alasta). Ilman tuota syöttilästä (poro) siellä olisi parinkymmenen sentin jäkäläkerros (sitoo typpeä ilmasta). Nyt koko alue on mustalla muralla (täydellinen ekokatastrofi). Käytännössä kaikki jäkälät syöty (jäkälää rahdataan etelästä). Tuo 12 miljoonaa hehtaaria tuottaa sitten naftin 3 miljoonaa kiloa poronlihaa.

    Peltoala meillä on 2,3 miljoonaa hehtaaria. Siitä saamme leipämme, jonka lisäksi se tuottaa 176 miljoonaa kiloa sianlihaa, 86 miljoonaa kiloa naudanlihaa ja 147 miljoonaa kiloa linnunlihaa (luvut vuodelta 2021). Lisäksi vielä maitotuotteet, kananmunat, hedelmät, vihannekset…

    Tuo niinsanottu poronhoito on jäänne menneiltä ajoilta, niiltä ajoilta, jolloin minunkin kotipitäjäni kasvullisista metsämaista oli kaskettuna yli 80 prosenttia. Äärimmäisen tuhlailevaa maankäyttöä, joka pitää pikimmiten lopettaa.

    Tolopainen

    Meillä on pakastimessa sen verran hirvenlihaa, jotta poronlihaa ei tarvita. Eihän noista voi syödä kuin naarasporon lihaa. Jos liha on yhtä huonoa kuin urospeurassa, sitä ei syö susikaan.

    arto

    Antonille. Nuo luvut nyt. Ajatellaan tilanne sähkö häviää naapuri ampuu jätti navetat pois. Silloin ei ole vihanneksia. Kasvihuone. Pelkkä sähkö vie maidon ja vähän ajan päästä lihan kanan jne. Samoin polttoaine. Siihenkin täytyy varautua. Nykyään.

    puutuomas

    Anttonilta oikein osuva kommentti tilanteesta.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 24)