Keskustelut Harrastukset Polttopuut "täplittyy", missä juurisyy?

Esillä 4 vastausta, 41 - 44 (kaikkiaan 44)
  • Polttopuut "täplittyy", missä juurisyy?

    Näin alkuun myönnettäköön, että olen tässä(kin) asiassa noviisi ja lukisin mielelläni asiallisia kommentteja/pohdintaa:

    Tein keväällä huhtikuussa koivuklapeja isoihin verkkosäkkeihin. Puu kuivuvat ulkona ilman päälikatetta ja huomasin parin säkin kohdallan päälipuissa halkaisupinnalla hieman mustia täpliä (en paljoa mutta joitakin). Kesäkuun lopussa poutasäällä ajoin ne latoon, ja syyskuussa kun kävin säkkejä ihmettelemässä, niin mielestäni täplittyminen olisi merkittävästi lisääntynyt ja on varsin laajaa. Muutaman halon pinta oli todella musta. Täplittyminen koskee vain halkoja, joiden halkaisupinta on ylöspäin tai ulospäin säkin sivussa (joissain tapauksissa myös päädyt täplittyneet). Ulkona ollessaan säkit kuivuivat hieman eri paikoissa. Puut on kaadettu tammi-maaliskuun aikana ja olivat niin kuivia kun voivat olla kun ajoin ne latoon ja pidin ne säkeissä.

    Olisi mielenkiintoista tietää, mitä tuo mahtaa olla ja mikä on juurisyy? Olen vasta muutama vuosi sitten aloittanut tekemään halkoja vähän enemmän, mutta näin ei aiemmin ole käynyt. Itse en ole keksinyt muuta syyllistä kuin siitepölyn, joka olisi tarttunut sateella pintaan ja kun syksyllä ilman kosteus noussut, niin tulee sitten esille.  Mitä sanoopi raati?

    Kiitokset etukäteen!

  • Pepe

    Palataanpa alkuperäiseen aiheeseeni. Huomasin nyt keväällä täplittymistä myös kesällä hankkimassani havupuusahatavarassa, jotka säilöin ladossa. Näissäkin vain yläpuolinen pinta täplittyi. Sama ilmiö kuin halkojen kanssa. Varmaan koskea syksy ja jokin muu tekijä syynä.

    Ensimmäistä kertaa kokeilin viime elokuussa rasiin kaatoa. Kolme viikkoa sai lehdet imeä puuta kuivaksi. Tein osan heti haloiksi kuivumaan ja kosteus% halkaisupinnalta oli 30-35%. Jos piti neljännen viikon rasissa kuivumassa, niin ei merkittävää muutosta. Nuo halot ovat kyllä talven ja kevään aikana kuivuneet erinomaisesti. Kosteus% oli 12-15 mitattuna tuoreesta halkaisupinnasta, jotka tein testimielessä. Mukavasti kalahtavat ja palavat.

    Aisasin loput mitä en kerennyt tehdä syksyllä klapeiksi ja keväällä tein ne loputkin klapeiksi. Tuoreesta halkaisupinnasta mitattuna kosteus% on 20-22%.

    Taidanpa tehdä elokuussa saman tempun seuraavallekin ensiharvennuskoivikolle.

    harrastelija

    Ennen vanhaan osattiin olla käytännöllisi. Heinäkuussa kaadettiin koivuja ja osasta oksista tehtiin lehtikerppuja lampaille. Vieläkin näkyy muistone vasemman käden pikkusormessa arpi, kun terävällä puukolla tein lehtikerppuja!

    Kun koivun lehdet meni ruskeaksi, niin ne karsittiin polttopuurangoiksi. Lampaat sai mieleistä ruokaa talveksi ja talo sai kuivaa puuta lämmitykseen.

    Aina silloin tällöin tulee tehtyä rasisavottaa. Jako on suurin piirtein niin, että sahatankilla kun kaataa, niin päivän saa sitten niitä kuivumisen jälkeen karsia!

    harrastelija

    Remie: ” Lehtipuut kuivataan vähintään 2 vuotta. Viedään sisään vasta seuraavana vuonna.”

    Tuolla pelillä ei kyllä klapikauppa kannata! VTT on tutkinut tätäkin asiaa ja sieltä löytyy tuloksia klapin kuivumisestakin. Alkusyksystä ed. talvena tehdyt ja oikein kuivamassa olleet klapit ovat lähes yhtä kuivia kuin ”ylivuoteisetkin”. Molemmat ottavat sitten pintakosteutta syksyllä, koska ilman  kosteus on silloin jopa 100 %.

    Ylivuotuisen etu on jatkossa siinä, että klapi on ehtinyt kuivua myös sisältä enemmän kuin yksivuotinen, mutta sillä ei normaalipoltossa ole juuri merkitystä.

    Homettakin on monenlaista – tuo täplähome on yksi niistä ja osoittaa jonkun käsittelyvaiheen menneen pieleen. Muistaakseni ”Halkoliiterissä” laatuvaatimuksissa saa olla hiukan täpliä jopa 1-luokkaisessa polttopuussa, kunhan se on muuten kuivaa!

    Visakallo

    Harrastelijan tapaan ne meilläkin polttopuut ennen hoidettiin, eli rasiiskaato kesällä, kasaus syksyllä, ja metsästä ajo sitten kun lunta oli maassa riittävästi. Rasissa kuivatut puut olivat kevyitä karsia ja kasata sekä ajaa hevosella kotiin. Eipä olleet puut silloin homeessa.

Esillä 4 vastausta, 41 - 44 (kaikkiaan 44)