Keskustelut Metsänhoito Polttopuumetsän kasvatus

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 91)
  • Polttopuumetsän kasvatus

    Hei!

    Ostin tuossa hehtaarin palstan läheltä kotipaikkaa ihan puhtaasti oman talon polttopuuhuoltoon, myös ylijäämä menee kaupaksi tarvittaessa. Palsta on erittäin ylitiheä 90% leppää 10% koivua, semmosta ohkaista ja pitkää piiskaa puolen metrin välein, paksuimmat varmaan 10cm ja siitä alaspäin, keskimitta ehkä 5cm. Koivut sellaisia 4- 8 ryppäitä jotka kasvavat vanhoista kannoista. Tarkoitus siis saada tasaisen tappavasti tuosta polttopuuta, eli jatkuva tasainen puuvirta 1v- 3v hakkuuvälillä.

    Kysymys kuuluukin: Miten tuo kannattaa toteuttaa? Olen nyt harventanut reilusti semmoisia peukalon paksuisia vänkyröitä piiskoja, jotka ovat epätoivoisesti yrittäneet saada valoa tuosta ylitiheästä pusikosta. Keväällä tarkoitus ottaa tuosta joku 10 kuutiota puuta, miten tämä kannattaisi toteuttaa? Isommalta alueelta jättäen ylitiheäksi vai pieneltä alueelta jättäen harvemmaksi? Ja mitä kannattaa jättää, kannattaako noita ohuimpiakin jättää, ettei tule tyhjiötä tietynikäisessä puussa? Jonkinlaista jatkuvaa kasvatusta tarkoitus siis harrastaa, tavoitteena maksimaalinen puun tuotto, oli se minkä paksuista tahansa niin että mikään vuosi puu ei vahingossakaan pääse loppumaan kesken. Liian tiukkapipoisesti en kuitenkaan ota asiaa, tarkoitus viettää mukavaa vapaa- aikaa metsätöiden ohessa ja nautiskella omasta maapläntistä. Koitin lukea jatkuvasta kasvatuksesta, mutta tämmöinen risukko lähtökohtana ei oikein löytynyt tietoja. Kiitoksia ennakkoon kaikille vastauksista!

  • Jänkhäjoonas

    Meillä löytyy tuollainen kohtalaisen suuri alue, joka pukkaa haapaa joka kulmasta. Kasvaa toista metriä joka vuosi täällä pohjoisempanakin ja vesoo, no reiluhkosti. Polttopuiden suhteen ehtymätön graalinmalja

    Samalla lailla palaa kuin koivukin. Ehkä pitää kuivattaa pikkaisen pitempään, mutta ei ole kovin suuri vaiva

    Jätkä

    Gla. Ne pahimmat juntturat sopivat oikein hyvin jätkänkynttilöiksi. M-saha ei valita oksistakaan, saa sahattua ristikon juuri niin kuin sen kuuluukin olla.

    Komeimmat jätkänkynttilät tein noin 30 – 35 cm paksuista kuusipölleistä. Korkeus pölleillä oli hieman vajaa metri ja sahaukset noin puoleenväliin. Pölkyt paloivat sodissamme kaatuneiden oppilaiden muistomerkillä itsenäisyyspäivän seppeleenlaskutilaisuudessa.

    Kuusi-kynttilät paloivat hienosti ja mikä mahtavinta, ne räiskähtelivät pikkuhiljaa koko ajan. Lisäksi ne paloivat pitkään.

    Havupuu halkeaa oksasta, koivu päästä – on melkein sama, mihin kulmaan koivupölkyn päähän pamauttaa, mutta iskun pitää osua keskelle ydintä, jos HALKOJA tehdään, halkeama syntyy aina oksien väliin. Tämä siis silloin, kun pölkky pitää HALKAISTA – ei tehdä klapeja.

    Visakallo

    Kerroin tuolla edellä polttopuumetsiköstä, josta on 60 vuoden aikana korjattu kolme kertaa poltto/energiapuut ja neljäs kerta on lähivuosina. Voimakas kuusettuminen on nähtävissä tässäkin alueessa, vaikka aivan lähistöllä ei ole lainkaan kuusikoita eikä alueelle ole istutettu eikä kylvetty mitään. Maapohjana on aikoinaan viljelystä poistunut pelto. Yli puolet alueesta on nyt jo puhdasta kuusikkoa. Tämä kertoo elävästi siitä, ettei jatkuva kasvatus tahdo Suomen oloissa kovin pitkään jatkua, koska lopputuloksena on lopulta lähes aina kuusikko.

    Apli

    Teiden varret olen jättänyt omaan ja sukulaisten ja nyt erään polttopuuta ostavan yrityksen käyttöön, koivua sinne istutettu, hurjaa on polttopuun kysyntä uusia toimijoita tullu alalle kun sieniä sateella, ja polttopuun hinnat pilvissä, moni vanha yrittäjä siirtynyt ns jatkuvaan kuivaukseen..

    henri290

    Kysytääs täällä kun ei näköjään tuo uuden aiheen luominen toimi, eli tuolta palstalta pitäisi saada hävitettyä semmosia tyyliin 10cm+ paksuja pajuja jotka kaartuvat joka puolelle ja vievät pirusti tilaa. Muutaman kaadoin polttopuuhommien yhteydessä, mutta miten estän pajujen kasvamisen jatkossa? Saako kaupasta ilman mitään lupia enää aineita joilla käsitellä noita? Ja onko järkevintä kaataa nuo kesällä kun lehdet tulleet kuivattamalla, vai tälleen talvella poikki ja kantoon jotain myrkkyä? Mites nuo oksat, yhden jäätävän pesäkkeen tuhosin ja sinne jäi joku +5 neliötä puoli metriä korkea läjä paksuja sahalla pilkottuja vänkyröitä oksia, joita en saa pois millään kun kone ei tuonne mahdu ja kantaa en jaksa, niin miten niistä eroon, kun vievät tilaa mahdollisilta tulevilta hyötypuilta? Levittelenkö ympäriinsä maatumaan vai haittaako tuo kasa edes mitään? Kuolevatko nuo vai vesovatko ihan pirukseen ensi kesänä?

    A.Jalkanen

    Kaataisin kesällä ja laittaisin kantoihin Rounduppia – sitä saa ainakin puutarhakäyttöön rautakaupasta suihkepullossa. Pajun suku on kylläkin erittäin arvokas elävänä ja kuolleena pystypuuna. Siis jos omistat komeita vanhoja raitoja, niiden kohdalle voisi vaihtoehtoisesti perustaa vaikka riistatiheiköitä.

    henri290

    Mitä tuo pajun suku on arvokas tarkoittaa, luonnolle arvokas, rahallisesti, vai esteettisesti? Omistan muutaman komean paksun vanhan raidan, meinasin niiden luona olevan tiheikön jättää, kun mietin että eläimet voisivat tykätä ja ovat aika komeitakin, ei raaski kaataa vaikka tilaa vievät pirusti. Muuten tuo puupelto ei ole mikään kovin kaunis näky, tuo siis on oikeasti käytännössä se kuuluisa puupelto 😀 Pitää toivoa vaan etteivät nuo raidat vaan repeä, kun oksat ovat niin levällään, ovat varmaan jotain 8m leveitä todella paksuilla oksilla.

    Mutta sitten on noita jostain vanhasta kannosta kasvaneita ihme rönsyjä, jotka vievät ihan älyttömän määrän tilaa ja jatkavat kasvamistaan, ne mielellään hävittäisin niin lopullisesti kuin mahdollista. Plussaa vielä, että tunkevat ojiin, jotka haluaisin pitää mahdollisimman puuvapaana. Hyvä kuulla jos tuo ihan vaikka motonetistä saatava rounduppi toimii, kun kuulin vana jotain että kaikki toimiva on nykyään lupien perässä, pitää siis ostaa sitä.

    Nostokoukku

    Aikaisina kukkijoina pajut ovat tärkeitä mesikasveja pölyttäjille. Vanhalla raidalla on omat päällyskasvinsa ja omat harvinaistuneet kääpänsä, mm. Raidantuoksukääpä.

    henri290

    Tuohan on hyvä homma, pihallakin tuli jätettyä alapiha kesannoksi ja kylvettiin niittykukkaa sinne just noiden pörriäisten takia, eipä tartti nurmikkoa ajaa.

    Visakallo

    En tiedä, tehoaako miten hyvin isoihin pajuihin, mutta muut lehtipuut saa aika hyvin talttumaan kaatamalla ne ensin pitkään kantoon, ja antamalla sen jälkeen kasvaa kunnon katovesat, ja sahata lopuksi kanto poikki.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 91)