Keskustelut Metsänhoito Polttopuumetsän kasvatus

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 91)
  • Polttopuumetsän kasvatus

    Hei!

    Ostin tuossa hehtaarin palstan läheltä kotipaikkaa ihan puhtaasti oman talon polttopuuhuoltoon, myös ylijäämä menee kaupaksi tarvittaessa. Palsta on erittäin ylitiheä 90% leppää 10% koivua, semmosta ohkaista ja pitkää piiskaa puolen metrin välein, paksuimmat varmaan 10cm ja siitä alaspäin, keskimitta ehkä 5cm. Koivut sellaisia 4- 8 ryppäitä jotka kasvavat vanhoista kannoista. Tarkoitus siis saada tasaisen tappavasti tuosta polttopuuta, eli jatkuva tasainen puuvirta 1v- 3v hakkuuvälillä.

    Kysymys kuuluukin: Miten tuo kannattaa toteuttaa? Olen nyt harventanut reilusti semmoisia peukalon paksuisia vänkyröitä piiskoja, jotka ovat epätoivoisesti yrittäneet saada valoa tuosta ylitiheästä pusikosta. Keväällä tarkoitus ottaa tuosta joku 10 kuutiota puuta, miten tämä kannattaisi toteuttaa? Isommalta alueelta jättäen ylitiheäksi vai pieneltä alueelta jättäen harvemmaksi? Ja mitä kannattaa jättää, kannattaako noita ohuimpiakin jättää, ettei tule tyhjiötä tietynikäisessä puussa? Jonkinlaista jatkuvaa kasvatusta tarkoitus siis harrastaa, tavoitteena maksimaalinen puun tuotto, oli se minkä paksuista tahansa niin että mikään vuosi puu ei vahingossakaan pääse loppumaan kesken. Liian tiukkapipoisesti en kuitenkaan ota asiaa, tarkoitus viettää mukavaa vapaa- aikaa metsätöiden ohessa ja nautiskella omasta maapläntistä. Koitin lukea jatkuvasta kasvatuksesta, mutta tämmöinen risukko lähtökohtana ei oikein löytynyt tietoja. Kiitoksia ennakkoon kaikille vastauksista!

  • Puuki

    Joskus kun ei ollut kunnon apuvälineitä ja puut pinossa moton jäljiltä, joutui venymään ja nosteleman pölkyt yleensä omin voimin.  Jaksoihan sitä nuorena helposti mutta ei enään.

    Kelonpolttaja

    Liian isot ovat liian isoja polttopuuksikin. Ei kannata Jätkä niitä metsäkärryjä, takakuormaajia perustella hydraulihalkojan viereen, et ehdi niitä peruutella hyvälle hollille siinä ajassa, jossa sillä bilkkeelläsi olet tehnyt vuoden pilkkeet. Sehän oli 20cm halkaisijan pölli ja 120 katkaisua/halkaisua minuutissa= aikalailla pinokuutio klapia minuutissa.

    Per Ä Reikäs

    MT lehdessä hyvinkin mainittu näin:

    ”HALKOHOLISTEILLE

    Naureskeltiin viellä vuosi sitten, jotta saadaan pitkäkestoisia puutuotteita, tarvitaan tukkipuuta. Ja sitä on turha haikailla ilman metsänhoitotoimia.”

    Polttopuita metsistä pois perkailevat jättävät jälkeensä ne parhaat,että tuottoisimmat puut, siivoten siis.

    Jätkä

    Hiljakkoin kaadoin naapurin muijalle ison kuusen. Oli sähkölinjan ja pylväsmuuntajan ääressä. Hänen poikaystävänsä sitten karsi ja pätki sen. Annoin kunnon sahan sitä pätkimistä varten = 18 tuuman laipalla. Sitten kuskasin pöllit traktorilla liiterin viereen ja lopuksi oli kaksi ukkoa nostelemassa niitä n. 30 senttisiä pökäleitä halkaisukoneen rungolle. Paras tapa halkaista sellainen, oli, että pölkky pantiin pystyyn ja halkaisuterä leikkasi pöllin kyljestä alkaen.

    Kun D 1,3  oli noin 80 cm, oli se ainoa oikea halkaisutyyli. Oksaisissa pölkyissä – läpimitaltaan alle 50 cm., painettiin oksat poikki puun sisällä. Ne olivat n. 5 cm paksuja. Muija itse pienensi takkapuiksi hydr. pilkkojalla. Sen voima ei olisi riittänyt niihin oksiin. Hyviä takkapuita tuli, mutta pirunmoinen työ.

    Vastaavat puut kiskasen traktorin perässä ketjulla pinoon ja myyn jollekin 4 – 5 metrisinä.

    Gla

    Hyvä esimerkki, miksi polttopuut omaan, n. 5-10 pino-m3/vuosi käyttöön kannattaa tehdä nuorista metsistä. Jos sattuu olemaan vähänkin järeämpi oksainen runko, hylkään pahimmat oksapaikat. Kun ei ole puusta pulaa, olisi hölmöä hikoilla oksakohtien kanssa.

    Tietysti joku pihapuu on eri asia, ne pitää käyttää tarkasti. Tähteet pitää ajaa pois eli mitä vähemmän jää, sitä parempi.

     

    Puuki

    Tr:n hydraulihalkojalla rapsahtaa isokin oksa halki , kunhan vain halkomisterän korkeus riittää puun läpimittaan asti tai ainakin lähelle sitä.

    Havupuuhalko pitääkin halkaista oksan vierestä ja lehtipuilla läpi keskeltä, vai miten se oli.

    Per Ä Reikäs
    Gla

    Varmasti tuollaisella saa pahemmatkin rungot pilkottua, kun voima korvaa järjen. Siksi en ihan heti osaa yhdistää traktorin hydraulihalkojaa tarpeeseen tehdä vajaat 10 pino-m3 klapeja vuodessa. Kuulostaa lähinnä Jesseltä.

     

     

    A.Jalkanen

    On niitä halkoja pienempiä ja halvempia malleja myös eikä tarvii omistaa traktoria. – Puuki: kun menin metsäharjoitteluun, ensimmäinen työväline oli halkomakirves ja ensimmäinen oppi juuri tuo sääntö: ”havupuu halkeaa oksasta ja lehtipuu oksan vierestä”.

    Puuki

    Ei niitä tr:n halkojia olekaan tarkotettu vain kotitarvepuiden halkomiseen.   Siihen riittää hyvin vaikka kirves.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 91)