Keskustelut Metsänhoito Polttopuumetsän kasvatus

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 91)
  • Polttopuumetsän kasvatus

    Hei!

    Ostin tuossa hehtaarin palstan läheltä kotipaikkaa ihan puhtaasti oman talon polttopuuhuoltoon, myös ylijäämä menee kaupaksi tarvittaessa. Palsta on erittäin ylitiheä 90% leppää 10% koivua, semmosta ohkaista ja pitkää piiskaa puolen metrin välein, paksuimmat varmaan 10cm ja siitä alaspäin, keskimitta ehkä 5cm. Koivut sellaisia 4- 8 ryppäitä jotka kasvavat vanhoista kannoista. Tarkoitus siis saada tasaisen tappavasti tuosta polttopuuta, eli jatkuva tasainen puuvirta 1v- 3v hakkuuvälillä.

    Kysymys kuuluukin: Miten tuo kannattaa toteuttaa? Olen nyt harventanut reilusti semmoisia peukalon paksuisia vänkyröitä piiskoja, jotka ovat epätoivoisesti yrittäneet saada valoa tuosta ylitiheästä pusikosta. Keväällä tarkoitus ottaa tuosta joku 10 kuutiota puuta, miten tämä kannattaisi toteuttaa? Isommalta alueelta jättäen ylitiheäksi vai pieneltä alueelta jättäen harvemmaksi? Ja mitä kannattaa jättää, kannattaako noita ohuimpiakin jättää, ettei tule tyhjiötä tietynikäisessä puussa? Jonkinlaista jatkuvaa kasvatusta tarkoitus siis harrastaa, tavoitteena maksimaalinen puun tuotto, oli se minkä paksuista tahansa niin että mikään vuosi puu ei vahingossakaan pääse loppumaan kesken. Liian tiukkapipoisesti en kuitenkaan ota asiaa, tarkoitus viettää mukavaa vapaa- aikaa metsätöiden ohessa ja nautiskella omasta maapläntistä. Koitin lukea jatkuvasta kasvatuksesta, mutta tämmöinen risukko lähtökohtana ei oikein löytynyt tietoja. Kiitoksia ennakkoon kaikille vastauksista!

  • Gla

    Jos palstan reunalle tai sen lähelle pääsee autolla, vielä parempi vaihtoehto on tehdä palstan halki henkilöauton kestävä tilustie. Vuotuiset polttopuurangat tulee tällöin helposti jarruttomalla peräkärryllä ja tie muutenkin helpottaa hoitoa. Muita ajouria ei tarvita. Tien suuntaan kaadettuna rangat tulee hehtaarin kuviolla helposti käsipelissä tien varteen.

    henri290

    Mönkijää ei tule, se on varmaa. Nuo MP:t ovat itseasiassa todella halpoja ylläpitää, tuossa työmatkapyörässä kulutus 4l/100km, vakuutukset parisataa vuoteen ja renkaat saan käytännössä ilmaiseksi. Muut kulutkin autoa pienemmät ja kone kestää +200 tuhatta. Yksi pyörä lähtee viimeistään keväällä, mutta mönkijää en osta, halvat ovat paskoja ja kalliit ovat älyttömän kallis sijoitus siihen nähden, että käyttöä tulee tyyliin 2 päivää vuodessa. Pisin kantomatka tuolla palstalla on joku 40m jos ajan auton peltoa pitkin perälle, jos en jaksa kantaa niin joku hakee rangat halvalla pihaan tai tulee joku maasturikelpoinen pisto. Mönkijä ei tule ikinä maksamaan itseään takaisin omassa käytössä ja menee luultavasti todella surkeaan kuntoon käytön puutteesta, teknisesti huonompia laitteita ovat aina ne jotka seisovat paljon, sen olen oppinut.

    Gla

    Moottoripyörien kuluista en tiedä, mutta muuten ajatukset kuulostaa terveiltä.

    40 m menee minullakin rankojen käsin raahaamisen piiriin.

    Jätkä

    Kymppitonnilla saa jo hyvän traktorin ja metsäperävaunun – jopa nosturilla, kunhan ei vaadi liian hienoa. Neljäkymmentä meriä leveään !sarkaan ” voi jo kohtuudella murjaista kaksi ajouraa, jolloin puiden vetomatka palstalla jää max 10 metriin.

    Näin toimien homma alkaa tuntua mielekkäälle ja voi keskittyä puiden valintaan. Traktori on halpa ylläpidettävä, vakuutusmaksut tosipienet ja Dieselmoottorin kanssa ei tule juuri ongelmia, kunhan ei pääse polttoaineen sekaan liikaa vettä.

    Kyllä jokaisella tosimiehellä pitää traktori olla!

    marttitapio

    Minusta mönkijä on hyvä vaihtoehto pienempiinkin tarpeisiin ja varsinkin niihin pieniin, verrattuna ikäloppuun pieneen traktoriin. Näitä ei kiinalaisiakin saa kohtuuhinnalla käytettynä. Tietysti täytyy tutkia jälkiä historiasta, eli käytön jälkiä. Huollot pääosin pystyy tekemään itse ja käsistään näppärä naapuri vaihtelee vetoakselien suojakumit tarvittaessa. Muutaman motin puunajoon ei tietysti ole järkevää hankkia minkäänlaista ajovehjettä, mutta vaikka tuolle mönkkärille löytyy paljon muutakin käyttöä.

    Itsellä on liki kaksikymmentä v vanha polle. Talviset pienempien teiden, pihojen auraukset hoituvat. Metsätyötarpeet kulkevat kyydissä, niin sahat kuin raivuritkin työmaalle. Kevään istukkaat palstalle, polttopuusavotoista puhumattakaan. Saisin aika pitkän listan tekemisistä mönkkäriin liittyen.

    Eräs tuttavani hankki joskus vanhan kuussatasen fiiun. Otti siitä katon pois, niin oli helpompi ”hyppiä” kyytiin ja pois. Kärry perään ja pellonlaita savottaan. Monet talviset puut kelkkoivat sillä pihapiiriin työstettäväksi. Investointi ei ollut järin suuri.

    A.Jalkanen

    Renkaan muotoinen tilustie olisi kyllä kätevä.

    Jätkä

    Kannattaa muistaa, että moottorikäyttöisellä vehkeellä ajelussa tarvitaan mm.liikennevakuutus. Niin mönkkärillä kuin 600 Fiiullakin – oli siinä katto taikka ei. Tiellä sellaiislla ei saa ajaa, ellei ne ole tieliikenteeseen hyväksyttyjä ja katsastettuja.

    ”Ikivanha” traktori, jolla vain ajetaan esim kärryn tai reen kanssa, ei paljoa voi särkyä, koska  siinä on hilavitkuttimia paaljon vähemmän kuin nelivetomönkijässä. Tämän sanon vain ihan ystävyydellä ja Polariksen nelivoisen kömpijän omistajana, jolla on myös traktori ja pari autoa pihassa moottoripyörän ja parin mopon lisäksi.

    Metsässä ajeluun on loistava vehje Taavettui 996, jossa on korkea maavara, 38 tuuman takapyörät, hydraylinen ohjauserittäin vääntävä moottori ja polttoaineen kulutus metsäajelussa max 2,5 litraa tunnissa. Vakuutettu ja rekisterissä, sillä voi ajella vaikka kauppareissut laillisesti polttoöljyllä. Noita saa käytettynä mönkijän hinnalla (uuden) -kolmesta viiteen kpl.

    MaalaisSeppo

    Ketjun aloittaja tarvitsee n 10 m3 pålttopuuita vuodessa. Sen takia ei kannata moottorisahaa kummempia koneita hommata.

    Jos kylällä on puukuski, tilaa siltä puiden kuljetuksen pitkänä pihaan. Jos ei kirveellä halua pilkkoa, Vuokraa lisäksi sähkö- tai polttomoottorikäyttöisen klapikoneen, jolla päivässä pilkkoo klapit. Vuokra n 150 €/pv.

    Mulla hankintapuuni ajaa paikallinen yrittäjä tienvarteen. Paluumatkallaan kotio mennessään tuo n 5 kiintoa pihaan pitkänä. Sahalla olen ne pätkinyt ja kirveellä pilkkonut, mutta ehkä ensi keväänä vuokraan klapikoneen.

    marttitapio

    Minä joudun ajelemaan noita rantojen reunoja poltinpuumetsääni, aina väliin. Taavetti saattaisi upota syvällekkin, eli tapauskohtaisia tarpeita. Joku joskus ihmetteli, kun en ostanut romurautaa kilokaupalla harrasteeseeni, niin vastasin ettei sillä ferkulla uskalla mennä pilkkijäille, ja isäntä on sen verran taitamaton raudan uudistamisessa. Kaksivetoinen traktori on aika avuton metsämailla, ja vaatii tilaa kärryineen aika paljon. Survoo juurenniskat, ja vinssivaijerilla on pilattu monta palstaa.

    Joo, minun tarpeisiini sopii mönkijä, toiselle joku muu yhdistelmä. Isommat puut ajelee siihen paremmin soveltuva vehje.

    Tein ykkösharvennuksia erinäisiä hehtaareja kuntoilumielessä. Näitä peltojen metsityksiä odottamaan järeytymistä, ja konesavotointia. Tällain sain puuston kertymän konehakkuuseen suuremmaksi, ja aukaisemattomat urat tuottivat kasvullaan palkkaa tuolle omalle touhuilulleni. Minulla on mönkijä metsätyökone verotuksellisesti, mihin ei tietysti kuulu yksityiskäyttö. Vakuutuskaan traktorimönkijälle ei ole kovin suuri. Tieliikennelain määrittelemillä urilla kuljen muunlaisilla vehkeillä. Se kaveri fiiullaan ajoi omalla pellolla, eikä sitä olisi voinut tieliikennekelpoiseksi katsastaakkaan. Eikä ajeltu sitä edellyttävillä mailla. Tuo nyt oli pieni kevennys peltoautojen suuntaan.

    marttitapio

    Joo, noita järkevyyksiä kun alkaa miettimään, niin moni kampe on aika turha. Kylällä on yleensä sen verran vetovoimaa, että pienet tarpeet hoituu aika edullisesti. Mutta pojilla täytyy olla aina harrasteita ja vempeleitä. Minäkin vanha ukko ostin vielä ammattisahan, 201 tilhin. Parikymmentävuotta vanha vastaava alkoi temppuilemaan ja tukkisahani, husku 550 on turhan painava ja iso rankametsään. Omaksi ilokseni tuon hankin, kannattavuus on taas eri asia.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 91)