Keskustelut Puukauppa Polttopuukauppa, verotus ym.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 39)
  • Polttopuukauppa, verotus ym.

    Merkitty: 

    Oman ansiotyön lisäksi olisi mielessä alkaa myymään polttopuuta. Jotenkin vain tuo verotus ym asiat tuntuvat hankalilta vaikka niitä kuinka on yrittänyt netin ihmeellisestä maailmasta selvittää.

    Eli omissa nimissä ei metsää ole, mutta isäukon metsistä saisi puuta sen verran kuin vain jaksaisi polttopuiksi tehdä. Mitenköhän tällaisessa tapauksessa esim. verotus menee? Käsittääkseni metsänomistajana jos polttopuuta myyntiin tekisin, niin se verotettaisiin pääomatuloina. Nyt en kuitenkaan ole metsänomistaja. Ja tuleeko tästä jotain veroseuraamuksia metsän omistajalle, kun luovuttaa puuta?

    Vinkkejä/kokemuksia asiasta?

  • Jätkä

    Kyllä puuta saa luovuttaa ilmaiseksi. Mutta kaikesta sen puutavaran käsittelystä verottaja kyllä alkaa laskemaan työn osuutta ja siitä verottamaan. Kaikki mahdolliset kulut pitää kirjata ja laskea hankintakuluihin.

    Kurki Kurki

    Vero-ohjeissa on myyntiklapeille kiintokuutiometriä kohden lasketut vähennettävät menot. Ne kun vähentää myynneistä ja huomioi vielä alvin osuuden pois, niin loppu on metsätuloa.

    En kehtaa ruveta kaivamaan tämän vuoden vähennyksiä, kun ne pitäisi hakea netistä. Kelvannevat viime vuoden vähennykset ainakin minulle.

    – työvähennys 27,12 e/m3

    – kuljetus/ työ 2,65 e/m3

    – kuljetus/kone 3,98 e/m3

    Rane

    Ajattelitko perustaa oman yrityksen vai toimisitko isäsi y-tunnuksella?Polttopuukaupassa voi olla etu jos myynti on alle 10000 euroa jolloin asiakkaalta ei tarvitse periä alvia.Mites polttopuun tuotannon kalusto?

    Puuki

    Lahjan saa antaa ilman lahjaveroa , kun sen arvo on alle 5000 €/ 3v.  Joten pystypuuta (esim.  e-puu 3 €/motti)  voi lahjoittaa melkosen  läjän  ennen kuin veroa menisi.

    Jos mo myy polttopuuta, niin verotuksessa se ilmoitetaan maatalouden tulona.   Jos ei ole metsänomistaja eikä yrittäjä,  niin kaitpa verotus menee pääomatuloverotuksen mukaan tai sitten lisätulovero%:n mukaan ansiotulona. Kannattaa kysyä verottajalta tarkemmin.

    Metsänmies

    Kyllä myynti menee pääomatulona, kaikissa tapauksissa.

    Sulli

    Ei ole pääomatuloa jollei ole omasta metsästä. Löydetyn, varastetun tms tavaran myyntitulo lasketaan ansiotuloksi. Luovutusvoitto on taas eri asia, siitähän ei tässä ollut kyse.

    Metsänmies

    Onko Sulli sitä mieltä, että jos ostan naapurilta rankoja, teen niistä pilkkeitä ja myyn ne, tulo on ansiotuloa? Kyllä mielestäni kysymys on yritystoiminnasta ja tulo pääomatuloa.

    Visakallo Visakallo

    Jos aloittaja hankkii toiminnalleen Y-tunnuksen, niin yritystoimintaahan se silloin on, on sitten puut hankittu mistä hyvänsä, eli silloin myös ollaan pääomaverotuksen piirissä. Samoin kaikki menot ovat myös vähennyskelpoisia. Satunnaiset yksityisenhenkilön tavaramyynnit on ansiotuloa, jos niitä nyt joku haluaa verottajalle ilmoittaa. Kuluja niistä ei taida silloin pystyä vähentämään. Kaikkein järkevintä on kysyä verottajalta itseltään, miten näissä tilanteissa on järkevintä menetellä.

    Sulli

    Metsänmiehelle: näin on, yritystoimintaahan se, jos yrityksen nimissä myy ja siten on sitten yritysverotuksen piirissä.

    Jos muu kuin metsänomistaja meinaa Y-tunnuksen hankkia niin tarvitsee yrityksen, vaikka sitten sen ky:n. Muutenhan jokaisella olisi Y-tunnus.

    Jean S

    Yritystoiminnan tulohan on yleensä ansiotuloa, paitsi jos firmalla on varallisuutta, jolloin voidaan saada myös pääomatuloa. Yritystoiminta nähkääs perustuu siihen, että tehdään jotain työtä, kun metsänomistaminenhan on vain vanhan rahan kanssa joutenoloa ja porsastelua, josta siis näin ollen tulee pääomatuloa ilman vaivannäön häivääkään. Näinhän tämä ilmeisesti verolainsäädännössä ajatellaan.

    En nyt jaksa katsoa, miten kysyjän asia oikeasti menee, mutta metsätaloutta se ei ainakaan ole, koska puut eivät ole omia. Lahjaverotuksen välttämiseksi niistä varmaan kannattaa jotakin maksaakin, ja laskuttaa sitten vaikka samalla summalla metsänhoitotöiden tekemisestä isipappaa. Klapibisneksen osalta kannattaa varmistaa, että se ei ole maataloutta (minulla on tästä jokin pahaenteinen mielikuva). Jos mitään tällaista poikkeussääntöä ei ole, niin sitten se on ihan normaalia yritystoimintaa ja näin pääasiassa ansiotuloa. Riippuu sitten omista muista ansiotuloista ja rahantarpeista, että kannattaako verohyötyjen hankkimiseksi perustaa oy vai ei.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 39)