Keskustelut Harrastukset polttopuu

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 206)
  • polttopuu

    Mikä on vähätöisin polttopuuntekosysteemi ? Kevyesti aisattu jä pätkittu ? Rasikuivauksen käyttö ? Isompi puu ja halkaisu ? Tehdäkö suoraan pilkkeeksi vai välivaiheena metrinen halko ? Laittakaa omia ideoita , joista voisi poimia itselle vinkkejä ja ideoita ! Kiitos !

  • Jätkä

    Aika paljon , itse asiassa pirusti, mutta toki sisäilma oli melko kuivaa ja siinä haettiin tasapainokosteutta. Olisi mielenkiintoista, jos pystyisi tekemään vertailukokeen, jossa sytytetään palamaa yön yli kuivuneet taikka suoraan liiteristä tulleet.

    Kosteusprosentti oli siis pienentynyt 3 % – yksikköä, eli nopeasti oli kuivunut.

    Jos vähätöistä polttopuun tekosysteemiä suunnittelee, eikä ole mitään varsinaista konetta siihen, niin ainakin hyvin toimii se, että jättää puut pilkkomatta, jos ne mahtuu tulipesään. Jos vaikkapa on 30 senttistä koivupölkkyä ja sahailee sellaiset 25 – 30 sentin palasiksi, niin ne kuivuvat katon alla pinossa varsin hyvin, koska niissä on haihduttavaa pintaa poikkileikkauksissaan niin paljon..

    Jos vikuuttaa kuorta, niin kuivuminen nopeutuu, eli jos ne puut ovat pinolla tai läjässä katon alla ja ilma pääsee liikkumaan, niin kahden kesän jälkeen ne ovat takuukuivia ja palavat hyvin. Takkaan voi sellaisen pölkyn tunkea, ympärilleen pienempiä kaveriksi ja antaa palaa. Pienemmät tietenkin voi myös jättää pilkkomatta.

    Kuitenkin – jos tarvitsee myös klapeja, niin oikein jykevistä pölkyistä niitä saa hyvin, kunhan ei valkkaa kaikkein oksaisimpia, eikä aloiteta halkaisemalla, vaan lohkomalla ensin neliskulmaiseksi, sitten nurkat pois ja taas nurkat pous. Tulee ikäänkuin lankunpätkiä, joista on helppo naputella pikkukirveellä vaikka hellapuita.

    Puu Hastelija

    Tuolla oli maalämpö keskusteluja. Yhdessä kerrostalokohteessa viimevuoden luvuilla investointi maksaisi itsensä takaisin alle 10 v. Toki muuttujia paljon, mutta oman järkeni mukaan voisi rahaa huonomminkin käyttää.

    Puuki

    Nykyisillä sähkön kokonaishinnoilla voi maalämpö olla kannattava.  Riippuu tilanteesta. Suuri osa sähkön hinnasta on kuitenkin perusmaksuja. Jos sähköä kuluukin esim. 1/3-osa suoran- lämmityksen sähköstä, niin sama perusmaksu pitää maksaa liittymästä ja lämmitysjärjestelmän hankinta- ja ylläpitokustannukset on korkeammat.  Melko usein näyttää  naapurin maalämmityssysteemi tarvitsevan huoltokäyntejä.

    Jos aurinkosähköllä aikoisi kunnolla säästää ,  pitäisi olla varasysteemi jotta sähköliittymän voisi irtisanoa. Silloin tosin pitäisi olla iso varaaja & akusto tms. jotta ylijäämäsähkölle riittäisi käyttöä.      Tällä hetkellä itselläni pelkkiä sähkön perusmaksuja menee n. 100 € /kk vaikka käyttöä ei ole siihen suhteutettuna paljoakaan. Paikallinen monopoli eli sähkönsiirtoyhtiö perii toiseen kertaan maksuja jo kerran maksettuista sähkölinjoista.  Kunnossapito eikä maakaapelointikaan voi olla niin kallista, että hintoja pitäisi välttämättä nostaa sitä tahtia mitä on jatkuvasti tehty jo ainakin  10-15  vuoden ajan.

     

    Jätkäpätkä

    Voisi kuvitella että ainakin ympäristöteko tänäpäivänä on tuoda polttopuut huoneelle viimeistään edellisenä iltana, eivät edes savua poltettaissa ja palaminen aivan eri luokkaa kuin justiin pakkasesta kannetulla. Joskus jossakin illassa asiantuntia kertoi että kuivatun polttopuun kosteudesta voi poistua vielä jopa 20% kosteutta jos tuo vaikka vuorokautta ennen polttamista puut huoneelle. Ja kosteitahan ne ovat kädellekkin kun pakkasesta kantaa sisälle ja kokeilee. Pahimpia ovat nämä jotka kantavat ulkoa ja laittavat puut muutama päivä aikaisemmin lämmitettyyn uuniin lämmittelemään että on aamulla kuivat puut sytyttää, sitten ihmettelevät miksi ei tahdo vetoa olla, no ei tietenkään kun koko takka ja piippu on kosteampi kuin kesän jäljiltä. Joku on piippuimurinkin laittanut aivan turhaa tuollaisen tuuskauksen seurauksena. Tietysti ennenaikainen syttymisvaarakin on.

    Rane2

    Tämä on todennäköisesti vähätöisin systeemi.(En nyt jotenkin saa sitä säkkivideota tähän)

    Jätkäpätkä

    Missä se rane2 se polttopuu tuossa tulee? Ei näy yhtään klapia. Jos tuota kaatoa meinaat niin mielekkäämpikait on tehdä moottorisahalla ja kuunnella välillä linnunlaulua kuin tuollaisella kohtuuttoman hintaisella sitkuttajalla säheltää.

    Jätkäpätkä

    Jaa, olihan se tuossa eri videolla

    Puu Hastelija

    Tietenkin pakkasesta tuotu puu tuntuu kostealta, aivan samoin kuin pakastimesta otetun rasian pintaan tiivistyy kosteus tai ikkuna menee huuruun siihen hengitettäessä. Ja varmasti aivan pintakerroksesta ehtii vähän kosteutta haihtuakin jos puut tuon vuorokauden lämpiävät.

    Tuosta maalämmöstä vielä, muutos niin tuore, ettei kompressoreiden ym. huoltokuluista ja vikaherkkyyksistä ei tietoa, eli laskelma puhtaasti taloyhtiön sähkö – ja kaukolömpökulujen kautta tehty. Asuntoa kohden puhutaan kuitenkin vain muutamien satasten säästöstä vuotta kohden, mutta isommissa liiketiloissa jo ihan huomattavista summista. Uskoisin kustannus eron kuitenkin pysyvän noiden lämmitysmuotojen välillä vähintään nykyisenä.

    Jätkä

    Kuitenkin – Jos vertaillaan eri lämmitysmuotoja ja niiden vaihtamista toiseen, niin melko varmaa on, että esim sähkölämmityksestä luopuminen ja vesikiertoiseen maalämpöön siirtyminen ei anna koskaan kustannuksia takaisin.

    Suorasähkölämmitys, jossa on esim lattiassa tai katossa lämmitysvastukset, jää kokonaan hukkaan, jos laitetaan vesikiertoinen.

    Sensijaan, jos esim keskuslämmitystalossa lämmityskattila ja vaikkapa öljysäiliöt jne ovat tulleet tiensä päähän, on harkinnanarvoista kannattaisiko maalämpöjärjestelmän asentaminen.

    Samoin uudisrakentamisessa pidän maalämpöä erittäin varteenotettavana vaihtoehtona.

    Tolopainen Tolopainen

    Jätkä osaa joskus päätellä ihan järkeviä. Yleensä jos on suorasahkölämmitys sitä ei kukaan ala korvaamaan vesikiertoisella lämmityksellä, vaan ostaa lisäksi ilmalämpöpun. Voipa joku edistyksellinen ostaa katolle aurinkopanelitkin. Näin voidaan energian kulutusta vähetää jopa 10000kwh vuositasolla.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 206)